‘Wat moeten de buren wel niet denken’ is een zin die ik vroeger, toen ik nog bij mijn ouders woonde, vaak van mijn moeder heb gehoord. Die riep dat op een moment dat m’n broer en ik wat te luidruchtig met elkaar in huis deden. Op zo’n moment vond ik het eigenlijk alleen maar komisch en dacht ‘Wat maakt dat nou uit, we hebben alleen even een lolletje met elkaar’.

Op die leeftijd kleedde ik me ook net even anders dan de meeste jongeren. Ik had een wat meer alternatieve stijl zoals dat toen heette en voelde me daar prima bij. Het kon mij ook niet zoveel schelen wat anderen daarvan vonden, want ik vond het leuk. Dus op het moment dat iemand dan vroeg “Heb je nou weer een sjaaltje om?”, antwoordde ik trots “Ja” en dacht ‘Wat maakt jou dat nou verder uit, let op jezelf.’

 

 

Wat je van ‘vroeger’ meekrijgt

Je snapt het misschien al, de puberteit, en me daarmee ook een beetje afzetten tegen de alledaagse dingen. En hoewel het me in die periode dus niet zoveel kon schelen wat iemand van me dacht of wat die van me vond, is dat later toch wel veranderd. Misschien heb ik die zin van m’n moeder toch net iets te vaak gehoord. Ik ging me als volwassene ineens wel aantrekken van wat mensen van me vonden of over me dachten, en ging me aan ze aanpassen.


En wat ik daarvan heb geleerd, is dat dit je enorm kan beperken in wat je eigenlijk zou willen doen. En dat is jammer, vooral als je beseft dat je met je gedachten aan het invullen bent wat iemand van je vindt. Je weet het namelijk niet zeker. Dat weet je pas wanneer je het aan die persoon zou vragen.

 

 

Een bekend thema

Dit thema is ook een van de dingen die ik regelmatig van mijn coachklanten hoor. Misschien herken je dat ook wel bij jezelf. Dat je bang bent wat anderen van je vinden of denken, waardoor je:

  • niet snel voor je eigen mening durft op te komen
  • niet altijd durft te laten zien wie je werkelijk bent
  • altijd bezig bent met je aanpassen aan een ander
  • doet wat je denkt dat op dat moment van je verlangd wordt
  • de lat voor jezelf hoog legt om geen fouten te maken en zo geen commentaar kan krijgen
  • snel ergens ja op zegt, zonder na te denken of het wel goed is voor jezelf

 

Dan kan je je voorstellen dat je op deze manier nooit helemaal jezelf kunt zijn. Je zelfvertrouwen is dan niet zo groot als je eigenlijk zou willen, anders had je veel meer rekening gehouden met jezelf in plaats van alleen maar met het aanpassen aan anderen.

 

 

Wanneer het je gaat beperken

En misschien denk je nog, oké, ja, zo ben ik nu eenmaal. Maar weet dan wanneer je niet volledig jezelf kunt zijn en je je door allerlei gedachtes en aannames laat beperken, dat ook nog eens veel energie kost. Dat heeft ermee te maken dat je je altijd aan het aanpassen bent en daar moet je moeite voor doen. Ook kost het je energie omdat je daardoor iets doet wat je misschien helemaal niet zo leuk vindt.

Aangezien je dit zelf creëert met je gedachten, want ik vertelde net al dat je pas zeker weet hoe iemand over je denkt als je dat zou vragen, kan je het ook met je gedachten oplossen. Je hebt namelijk veel meer invloed op hoe je met je gedachten omgaat dan je misschien denkt.

 

Op weg naar verandering

Twee dingen kunnen je hierin op weg helpen.
Het eerste is dat je je mag beseffen dat niet iedereen met jou bezig is, zoals je denkt dat ze met je bezig zijn. De quote in deze Stress-weg-wijzer zegt dat ook al.

Het tweede is de ‘fuck-it’ mentaliteit zoals ze dat wel noemen. Deze is best handig. Op het moment dat je merkt dat er weer zo’n gedachte over wat anderen van je denken bij je naar boven komt, zeg je tegen jezelf ‘fuck-it’. Met andere woorden, ‘Wat kan mij het nou schelen wat iemand daarvan vindt!’ Je doet het omdat jij het leuk vindt, daar blij van wordt of wilt laten zien wat je belangrijk vindt.

Wanneer je dat lukt, zal je merken dat er een wereld voor je open gaat. Een wereld waarin je veel meer kunt leven naar de waarden die voor jou belangrijk zijn. Mooi toch!

 

Wil je meer tips ontvangen voor een lekker ontspannen leven?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang deze voortaan in je mailbox

Leave a Reply