Een van de onderwerpen die in mijn coachtrajecten altijd naar voren komt, is om iemands gedachten eens onder de loep te nemen. Op die manier word je veel bewuster van wat er gedurende de dag door je heengaat. De reden daarvoor is om je zo bewust te maken van wat die gedachten veroorzaken. Want dat die zo’n grote impact hebben op hoe je leeft, zal je je waarschijnlijk niet realiseren.

 

Je brein kent geen onderscheid

Wat dan eerst handig is om te weten, is dat je brein geen onderscheid kent tussen iets dat echt gebeurt of iets dat zich alleen maar in je hoofd afspeelt. En aangezien je brein dat onderscheid niet kent, gaat deze reageren zoals die ook in de echte situatie zou reageren.

Stel dat je tegen een afspraak met iemand opziet. Nadat je net iets te snel ‘ja’ hebt gezegd, ontdek je dat je eigenlijk geen zin hebt. Bijvoorbeeld doordat je merkt al een tijdje last te hebben van stress, je slechter slaapt en behoefte hebt aan tijd voor jezelf. Maar deze afspraak nu terugdraaien is wat ‘too much’ voor je. Dan voel je je schuldig en vind je dat je dat niet kunt maken.

 

Gedachten veroorzaken emoties

Maar goed, wat gebeurt er dan vooraf aan de afspraak. Dan gaan je gedachten alle kanten op. Bijvoorbeeld over dat je geen zin hebt omdat je je moe voelt, dat diegene van de afspraak zo vaak over zichzelf praat en nooit eens naar jou vraagt, of dat je juist over jezelf moet vertellen terwijl je daar geen zin in hebt omdat je niet goed in je vel zit.

En doordat je brein denkt dat die afspraak en het gesprek al echt gaande zijn, activeert je brein door die gedachten ook emoties. En je kunt je voorstellen dat dat in deze situatie niet bepaald fijne emoties zijn.

 

Wat er door die emoties gebeurt

Dus ten eerste ben je jezelf door die gedachten en bijkomende emoties al aan het vermoeien, want die kosten nu eenmaal energie. Dus dat de afspraak je energie gaat kosten ligt dan ook voor de hand, want al vóór de afspraak heb je er onbewust voor gezorgd dat je energieniveau is afgenomen.

Ten tweede spelen de gedachten een rol over je schuldig voelen wanneer je de afspraak zou afzeggen. Dat is dan ook de reden dat je hebt besloten om de afspraak, tegen je zin in, toch door te laten gaan. En dat is dan precies wat ik bedoel met dat die gedachten invloed hebben op hoe je leeft. Je gaat daardoor namelijk toch naar die afspraak, terwijl je liever niet zou willen gaan.

 

Beren op de weg tegenkomen

En zo heb ik afgelopen week alweer tal van voorbeelden gehoord van mijn coachklanten. Tegen een gesprek met de bedrijfsarts opzien, omdat je denkt dat die je al aan het werk wil hebben terwijl je je nog uitgeput voelt. Met als gevolg dat je daar een paar nachten vooraf niet door kunt slapen.

Het lastig vinden in deze coronatijd om uit eten te gaan, omdat je het idee hebt dat mensen elkaar alleen aan maar aan het bekritiseren zijn of je wel 1½ meter afstand houdt. Met als gevolg dat je, ondanks de versoepelingen, toch maar niet uit eten gaat.

Het idee hebben tijdens een weekendje weg een migraine-aanval te krijgen, want dat had je de vorige keer ook tijdens een weekendje. Met als gevolg dat je het weekendje uiteindelijk toch niet gaat boeken.

 

Hoe is dit voor jou?

Nou zijn dit gewoon wat voorbeelden, maar ik ben heel benieuwd waar jij dit bij jezelf herkent. Welke beren op de weg bedenk jij je vooraf in je hoofd waardoor je iets niét gaat doen wat je in eerste instantie eigenlijk wél wilde doen. Of andersom natuurlijk 😊

 

Wil je meer tips ontvangen voor een lekker ontspannen leven?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang deze voortaan in je mailbox

Leave a Reply