Komende week ga ik een midweekje er even heerlijk tussenuit. Gewoon een huisje geboekt en lekker even een aantal dagen op mezelf zijn. En ja, inderdaad, ik ga daar dus alleen heen 😊

Dat doe ik wel vaker, alleen in deze coronaperiode was dat op een of andere manier nog niet ervan gekomen. Ik maak dan altijd een combinatie van even helemaal op mezelf zijn, lekker wandelen, fietsen, lezen, filmpjes kijken en wat dingen voor mijn werk uitwerken.

Na 4 jaar is mijn website namelijk weer aan een update toe, althans, dat vind ik. Iemand heeft al een heel mooi nieuw ontwerp voor me gemaakt en dat is natuurlijk het ultieme moment om ook de indeling aan te passen zoals ik die nu graag zou willen hebben en de teksten en foto’s te updaten. Helemaal zin in!

 

Hoe denk jij daarover?

En de reacties hierop zijn wisselend. De een kijkt me verbaasd aan en vraagt of ik echt alleen ga en de rest van mijn gezin dus thuis achterlaat. En als ik dan ja zeg, vervolgens op een bepaalde manier ‘O’ zegt. En de ander kijkt dromerig voor zich uit en zegt “Dat lijkt me eigenlijk ook heel fijn om eens te doen”.

En dan denk ik ‘Blijft het bij eigenlijk, of ga je het ook echt een keer doen?’. En begrijp me niet verkeerd, er zullen zeker mensen zijn die hier helemaal niets aan vinden. Nou, dan moet je het ook vooral niet doen. Maar als het je diep van binnen heel leuk lijkt, wat is dan hetgeen waardoor je je laat weerhouden om het ook echt te doen?

Misschien is zoiets nog nooit in je opgekomen, dan is er geen probleem. Dan is het gewoon een nieuw idee. Maar misschien komen er ook gelijk tientallen bezwaren bij je naar boven waarom het niet zou kunnen. En dan is het een heel ander verhaal ….

 

Bezwaren

Ben je bang voor de reacties thuis? Vind je dat je dit op een of andere manier niet kan maken, en zo ja, waarom dan of vanwege wie? Zou je je bijvoorbeeld schuldig voelen om dit voor jezelf te doen? Vind je voor jezelf zorgen egoïstisch?

En vooral dat laatste speelt best bij veel mensen. Wel altijd voor anderen klaar staan, maar zichzelf daardoor een beetje vergeten. Het ultieme recept voor een burn-out ….

 

Voor jezelf zorgen

Ik zeg dan altijd ‘Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe beter je er juist voor anderen kunt zijn’, daar is niets egoïstisch aan. Het is precies zoals het voorbeeld in het vliegtuig bij de uitleg van de stewardessen (of stewards). In geval van nood moet je het zuurstofkapje altijd eerst bij jezelf opzetten, eerst voor jezelf zorgen en dan pas bij je kinderen. Je kinderen hebben er niets aan als je dat eerst bij hun doet en vervolgens zelf zuurstof tekort komt en tegen de vlakte gaat. Zo simpel werkt het eigenlijk.

Je mag jezelf dus best vaker op nummer 1 zetten en voor jezelf zorgem. Het is belangrijk dat jij goed in je vel zit, je ontspannen voelt, genoeg energie hebt om leuke dingen te doen en ook nog eens lekker slaapt en daardoor uitgerust wakker wordt.

 

Hoe het anders kan

Dus stop met pleasen, stel je grenzen, leg de lat voor jezelf wat minder hoog, kies vaker voor me-time en heel belangrijk, voel je vooral niet schuldig over het voor jezelf zorgen. Gun het jezelf gewoon, net zoals je dat anderen zo gunt.

Dus, wat is dat ene ding wat je eigenlijk al heel graag eens voor jezelf zou willen doen, maar het tot nu toe nog niet hebt gedaan omdat je het een beetje egoïstisch vind? En wat heb je als eerste stap nodig om dat ook echt te gaan doen?

Ik ben benieuwd!

 

Wil je meer tips ontvangen voor een lekker ontspannen leven?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang deze voortaan in je mailbox

Leave a Reply