“Hé, dat mag jou toch niet gebeuren!”
Deze zin kreeg ik vorige maand om mijn oren geslingerd van mijn eigen coach …

Ik vertelde haar dat ik te weinig tijd had gehad om het plan voor mijn bedrijf, dat ik vorige keer met haar had besproken, te kunnen uitwerken. En eigenlijk heb geleerd dat je dan moet zeggen ‘Te weinig tijd voor had vrij gemaakt’. Het is maar net waar je je tijd aan wilt besteden natuurlijk 😊

 

Grenzen stellen

Haar reactie kwam doordat ik vertelde dat ik twee maanden daarvoor met meer dan het gemiddelde aantal nieuwe coachklanten heb mogen starten. Heel blij mee natuurlijk, vooral omdat het weer zulke mooie en fijne mensen zijn om samen mee aan de slag te gaan. Alleen, en daar komt ie, vergat ik daarbij even wat ik mijzelf als grens had gesteld. En dan heb ik het over de grens voor het aantal coachgesprekken dat ik per week maximaal wil hebben.

Naast de gesprekken vind ik het namelijk ook leuk (en is het als ondernemer ook noodzakelijk) om andere dingen voor mijn bedrijf te doen. Deze Stress-weg-wijzer bijvoorbeeld, social media, en niet te vergeten mijn mailtjes en afhandeling van de administratie. En dan heb ik het nog niet eens over dingen die er even tussendoor komen, zoals dat plan dus verder uitwerken.

 

Dan moet je je daar wel aan houden

Als voorbereiding voor het gesprek met mijn coach keek ik daarom eens goed in mijn agenda, want waar kwam nou dat tekort aan tijd zo ineens vandaan? Bleek dat ik een aantal gesprekken boven mijn maximale aantal gesprekken per week zat en daarmee dus mijn eigen grenzen had overschreden. Niet zo handig, juist niet als dat een van de zaken is die ik mijn eigen coachklanten altijd leer: Grenzen stellen en aangeven.

Nou was dat grenzen stellen bij mij dus wel gelukt door het maximum aantal gesprekken per week voor mezelf te bepalen. De uitvoering moest dus alleen even anders …

Door dat inzicht kon ik de nodige acties doen om dat in de weken daarna weer op het voor mij juiste aantal te krijgen. Zo ben ik inmiddels weer op een fijne manier aan het werk.

 

Je moet wel weten wat je grenzen zijn

Maar hoe doe je dit als je niet eens weet wat je grenzen zijn? Ook dit kom ik tegen tijdens de coachtrajecten. Iemand wil dan wel z’n grenzen leren aangeven om zo minder stress te ervaren, maar als ik dan vraag wat hun grenzen zijn, kijken ze me een beetje verbaasd aan. En dan schuchter “O, daar heb ik eigenlijk nooit over nagedacht!”. Tsja, dan wordt het dus ook een beetje lastig om ze te stellen …

En begrijp me niet verkeerd hoor, het is geen kritiek, het is een eenvoudige vraag om tot de juiste inzichten te komen. Want alleen wanneer je je ergens bewust van bent, kan je veranderingen gaan aanbrengen. En daar is coaching tenslotte voor.

 

Heb je daar zelf wel eens over nagedacht?

Hoe is dit voor jou?
Waar zou jij je grenzen beter in willen aangeven om op die manier minder stress te ervaren?

Is dat bijvoorbeeld op het gebied van taken op je werk, sociale contacten, het huishouden of afspraken in je agenda? Gaat het dan om het soort taken, hoeveelheid of de verdeling?

Wanneer je dat eenmaal weet is de volgende stap, het aangeven van je grenzen daarin, eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Moet je die afspraken met jezelf dan wel op je netvlies hebben staan, anders trap je toch nog in dezelfde valkuil als ik 😊

 

Wil je meer tips ontvangen voor een lekker ontspannen leven?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang deze voortaan in je mailbox

Leave a Reply