“Ik merk dat ik er nu helemaal klaar voor ben”, zegt ze tegen me. Verbaasd kijk ik haar aan via het scherm van mijn laptop (het is dus een online coachgesprek 😊). “Wat bedoel je?”, vraag ik haar? En ze antwoordt dat ze nu klaar is om te solliciteren, én dat ze zelfs al een hele leuke vacature voorbij heeft zien komen. Die middag gaat ze een sollicitatiebrief schrijven.

En ja, dan lijkt het wel of het zo heeft moeten zijn, zoals ze wel eens zeggen. Ze bleek namelijk nog aangenomen te zijn ook! En dat nog wel voor haar 1e sollicitatie sinds ze besloten had dat ze iets anders wilde!

 

Stap voor stap beginnen

Bij deze coachklant zaten we inmiddels aan het eind van haar traject. Toen we het traject begonnen, had ze al het idee dat ze een andere baan wilde. Maar ze vertelde ook dat ze daar op dat moment echt nog niet aan toe was. En dat was ik helemaal met haar eens. “Laten we eerst maar eens aan je stressniveau gaan werken en de onderliggende oorzaken waardoor die stress zo is opgelopen”, zei ik tegen haar.

Want hoe zou je willen solliciteren wanneer je brein overbelast is geraakt en door stress niet meer functioneert zoals die zou moeten en kunnen functioneren? Laat staan dat je dan in staat bent om alles in je op te nemen als je ingewerkt moet worden in die nieuwe functie. En dan heb ik het nog niet eens over die enorme vermoeidheid die speelt wanneer je al langere tijd last hebt van stress.

 

Best een heel proces

Zo is die klant waar ik het over had, dan ook eerst door een heel proces gegaan. Allereerst heb ik haar geleerd wat ze nodig heeft om haar spanningsniveau te verlagen en haar energieniveau te verhogen. Daarnaast is het werken aan een stukje persoonlijke ontwikkeling natuurlijk heel belangrijk. Zo zorg je ervoor dat je niet opnieuw in zo’n periode van behoorlijke stress terechtkomt.

In haar geval betekende dat, dat ze tijdens het coachtraject een aantal angsten los heeft geleerd te laten en daarmee ook de controle meer los heeft kunnen laten. Om uit het altijd maar ‘moeten’ te komen en zo weer tijd voor zichzelf kreeg. De lat lager leerde te leggen, zodat ze bevrijd werd van de druk die zij zichzelf daar onbewust mee oplegde.

Leren om te gaan met haar hooggevoeligheid en hoe ze op een andere en betere manier met al die prikkels die ze daardoor ervaarde kon omgaan. En last but not least, te werken aan haar zelfvertrouwen en die een flinke boost te geven. Ook wat haar werk betreft, want ik had al lang al door dat ze onder haar niveau werkte.

 

Op die manier kom je waar je wilt zijn

En denk je nu, jeetje wat een proces, wat een ’gedoe’ om zoiets aan te pakken. Weet dan dat als je nu niet iets gaat veranderen om van die stressklachten af te komen, je alleen maar dieper kan gaan vallen. En uitvallen met een burn-out wil niemand lijkt mij.

Als ik naar mijzelf kijk en mijn eigen angsten op een gegeven moment niet had aangepakt, natuurlijk met begeleiding van de juiste specialist, stond ik nu niet waar ik vandaag sta. Ik denk zelfs niet dat ik het dan ooit voor elkaar had gekregen om coach te worden. Wat had mijn leven er dan anders uitgezien … Een leven waarin ik me nog steeds door heel wat zaken had laten beperken.

 

Hoe snel het dan ineens kan gaan

En om nog even terug te komen op die klant, de reden dat ik zo verbaasd reageerde toen ze vertelde dat ze klaar was om te solliciteren, was dat ze in het gesprek daarvoor had verteld dat ze solliciteren nog veel te spannend vond.

Maar dan zie je, wanneer iemand weer helemaal in z’n kracht staat en goed in z’n vel zit, hoe snel zo’n proces ineens kan gaan. En welke mooie deuren er dan open kunnen gaan! 😊

Welke mooie deur zou jij graag willen die voor je opengaat en wie of wat heb je daarvoor nodig?

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply