Ik vraag aan mijn vriendin of ze de oudste van de klas is en ze antwoordt lachend met “Ja, dat klopt!”. Ze is net een opleiding gestart via het ROC, een opleiding waarbij ze 1 dag per week naar school gaat en 4 dagen werkt. En met haar 56 jaar is ze dus de oudste van haar klas. Degene die wat leeftijd betreft daaronder komt is 40 en de rest is allemaal ergens in de 20.

 

Denken in mogelijkheden

En ik vind dit zo’n mooi voorbeeld van denken in mogelijkheden en je niet door allerlei gedachtes laten beperken. Mijn vriendin werkt al vanaf haar vroegere opleiding in de zorg en heeft in al die jaren wel eens laten vallen dat kraamverpleegkundige haar ook een heel mooi beroep leek. En nu was het blijkbaar tijd daarvoor. Voor jezelf kiezen kan altijd en het is dus nooit te laat om andere keuzes te maken. En daar hoef je echt niet eerst 56 voor te worden 😊

 

Inzicht zorgt voor bewustwording

Alleen heb je om andere keuzes te kunnen maken, wel eerst inzicht nodig waardoor je in een bepaalde situatie blijft hangen. Of misschien heb je zelfs niet eens door dat je ergen in blijft hangen. Het gaat erom dat je inzicht krijgt in datgene wat jou onbewust energie kost. Want op het moment dat iets je totaal geen energie meer geeft, kan dit ervoor zorgen dat je helemaal leegloopt. En dat veroorzaakt vaak weer allerlei stressklachten.

Een stukje bewustwording is dus een eerste vereiste om dingen anders te gaan aanpakken en andere acties te doen, zodat voor jezelf kiezen makkelijker wordt. Zo kan het zijn dat je alles maar over je heen laat komen en je grenzen niet aangeeft. Doet wat iemand van je verlangt zonder rekening te houden met wat je zelf eigenlijk wil. Anderen graag wil pleasen en daarbij je eigen behoeftes vergeet. Werk automatisch naar je toetrekt, waardoor je agenda constant overvol loopt. En ga zo maar door.

 

Nagaan wat anders kan

Wanneer je bij jezelf hebt ontdekt wat dit voor jou is, dan ga je na hoe je het anders zou willen hebben en wat je daarvoor nodig hebt om dat te realiseren. Het denken in mogelijkheden dus. Wat daarbij lastig kan zijn, zijn bepaalde overtuigingen of belemmerende gedachtes die ervoor zorgen dat je het moeilijk vindt om die acties ook uit te voeren. Het kan zelfs zover gaan dat je het voor jezelf kiezen uiteindelijk maar laat zitten.

Dat kunnen gedachtes zijn als ‘Dat lukt me toch niet, Wie zit er nou op mij te wachten, Wat zullen ze dan wel niet van me denken, Dat kan ik toch niet maken, Dat zou wel heel egoïstisch zijn, Anders vinden ze me niet meer aardig’. Misschien herken je een van deze gedachtes wel bij jezelf. En zo niet, wat is voor jou dan een gedachte die je belemmert om de dingen te doen zoals je ze diep van binnen eigenlijk zou willen doen?

 

Voor jezelf kiezen

En hoe kan je hier dan mee omgaan? Welke hulp kan je bijvoorbeeld inschakelen? Want neem maar van mij aan, zelf dealen met dit soort gedachtes om ze om te zetten, is een van de moeilijkste dingen die er is. Verstandelijk weet je echt wel hoe je het anders zou willen hebben, maar hier zit vaak een achterliggende emotie onder die ervoor zorgt dat je het toch niet doet.

Neem eens een momentje voor jezelf om hier over na te denken. Dan hoef je niet in een situatie te blijven hangen waar je niet gelukkig van wordt. En doe je net als mijn vriendin! 😊

 

Wil jij meer voor jezelf kiezen en meer tips ontvangen voor een lekker ontspannen leven?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang deze voortaan in je mailbox

Leave a Reply