“Zo fijn”, zegt ze tegen me, “Ik merk dat ik nu echt anders met dingen kan omgaan”. Waar ik altijd de lat zo hoog legde voor mezelf, is die nu een stuk lager en dat voelt heel goed. Ik heb daar zelfs rust in mijn hoofd door gekregen”.

 

Motivatie is belangrijk om iets te veranderen

Dat vertelde een klant tegen me tijdens een van de laatste gesprekken van haar coachtraject. En ja, daar wordt ik natuurlijk ook blij van! Want ik zeg wel eens, ik kan je wel een spiegel voorhouden en je aangeven hoe het anders kan, maar jij (de coachklant dus) moet er wel zelf mee aan de slag.

Als je me alleen maar aanhoort en met de inzichten niets doet, ja, dan komen we niet bij het doel dat je tijdens het coachtraject wil halen. Gelukkig willen mijn coachklanten echt iets veranderen in hun leven en zijn dan ook gemotiveerd om dat te bereiken.

 

Hoe ga je dan om met een stukje weerstand?

Maar natuurlijk is het ook logisch dat je onderweg tijdens zo’n proces af en toe een stukje weerstand tegenkomt. En dan heb ik het over een stukje weerstand bij jezelf. Tenslotte ga je dingen op een andere manier leren doen dan je normaal gesproken zou doen. Je gaat daarmee een stukje uit je vertrouwde comfortzone. Uiteraard begeleid ik iemand daarbij om dat in kleine stapjes te doen en op een manier die bij diegene past. Iedereen zit tenslotte anders in elkaar.

Maar even over dat stukje weerstand dus. Als je de lat altijd superhoog legt voor jezelf, vraag je ook veel van jezelf. En op een gegeven moment té veel. Dat is waar stress om de hoek komt kijken. Blijf je dan op die manier doorgaan, loopt stress steeds verder en verder op.

Zo kan het gebeuren dat je alweer ‘ja’ zegt tegen een stukje extra werk, terwijl je het al zo druk hebt. Dat je wil laten zien dat je het kunt, en dat je weerhoudt in het vragen van hulp omdat je vastloopt. Dat je op je vrije dag nog met je werk bezig bent, terwijl je eigenlijk in het voorjaarszonnetje een wandeling had willen maken.

 

Verandering voelt in eerste instantie vaak niet goed

Als je dan weet dat je een volgende keer echt ‘nee’ moet zeggen, bijvoorbeeld om die overload aan werk te kunnen verminderen, kan dat inderdaad op een stukje weerstand stuiten. Want ‘dat voelt niet goed’. Dan komen er gedachten naar boven zoals ‘Wat zal iemand dan van me denken als ik ‘nee’ zeg? Waar zadel ik mijn andere collega’s dan mee op, want die hebben het ook druk. Misschien gaan ze wel denken dat ik het niet kan’.

Dan begrijp je ook wel dat dat heel logisch is dat het niet goed voelt, omdat je iets anders wil gaan doen of op een andere manier reageren dan je normaal gesproken zou doen. Zolang je daarmee maar bij jezelf blijft, kan je die stap echt wel maken. Natuurlijk met de juiste begeleiding om te leren hoe je die belemmerende gedachten uit je vocabulaire kunt schrappen 😊

 

Wat je kunt leren van weerstand

Weerstand laat je dus eigenlijk altijd iets zien. Je krijgt daarmee een stukje inzicht in jezelf. En je weet het, ik zeg het vaker, verandering begint altijd bij een stukje bewustwording. En dat inzicht kan weerstand je geven.

Weerstand kan ook iets zeggen over iets wat je eigenlijk los zou moeten laten of zou moeten accepteren. Bij mijn coachklanten zie ik deze weerstand vaak wanneer ze zijn uitgevallen van hun werk en niet kunnen accepteren dat ze thuis zijn komen te zitten door een burn-out of overspannenheid.

Pas op het moment dat je deze weerstand kunt loslaten door de situatie te accepteren zoals die is, kan het werkelijke herstel van start gaan.

Hoe zit het met jouw weerstand? Wanneer ervaar je dat en waar wordt die weerstand door opgeroepen?

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply