Ik moet zeggen dat ik de Nationale Dodenherdenking best wel indrukwekkend vond! Juist ook die verhalen van de mensen die daarna een krans legden. Of die van dat jonge meisje van 17 jaar met een Sinti-afkomt, die haar verhaal begon met ‘Ik wist niet …’. Indrukwekkend ook, omdat zij zo krachtig haar verhaal kon neerzetten. En ook het verhaal van Dieuwertje Blok raakte me. Dus ja, ik zat daar toch een aantal keer met tranen in m’n ogen …

 

In je vrijheid beperkt

Zo vertelde Dieuwertje dat haar moeder tijdens de oorlog een aantal jaar ondergedoken had gezeten. Ze mocht al die jaren geen enkel geluid maken, eigenlijk alsof ze er niet was, niet bestond. Heb je dan een keuze? Lijkt mij van niet. Maak je wel geluid, dan zou de kans er zijn dat je opgepakt werd. En niet alleen jij, maar ook het gezin dat je in hun huis liet onderduiken. Met zeer waarschijnlijk de dood tot gevolg.

 

Vrijheid in je hoofd door andere gedachten

Waar je wel een keuze in hebt, is hoe je in zo’n situatie in je hoofd daarmee omgaat. Ben je dankbaar dat iemand jou die gelegenheid biedt en je zo kunt proberen te overleven? Of ben je boos op alles en iedereen doordat je zo in je bewegingsruimte wordt beperkt? Twee heel verschillende gedachten over precies dezelfde situatie. En dan kan je je ook voorstellen dat die twee verschillende gedachten, ook andere emoties bij je naar boven brengen.

En nou lijkt het in dit best wel ernstige voorbeeld, of het allemaal zo makkelijk is om anders met je gedachten om te gaan. En dan bedoel ik, op een positieve manier voor je te laten werken. En dat is het natuurlijk niet, maar wanneer dit je lukt kan het je wel ver brengen.

Edith Eger, een Amerikaanse psycholoog van inmiddels 95 jaar en die in de oorlog de Holocaust heeft overleefd, schreef hier een prachtig boek over met als titel ‘De Keuze’. Over hoe zij zich in Auschwitz uit haar eigen gedachten heeft weten te bevrijden en zo uiteindelijk voor vrijheid kon kiezen. Vrijheid in haar hoofd dus.

 

Hoe vrij ben jij in je hoofd?

En ja, dan vieren we vandaag de vrijheid!
Maar hoe vrij ben jij in je hoofd?

Hoe vaak gebruik jij bijvoorbeeld het woordje ´moeten’? En is het dan echt iets dat je ‘moet’ doen of heb je een keuze waar je misschien niet eens bewust van bent? Niet alleen beperkt dit woord je in je doen en laten, het zorgt er ook voor dat andere mogelijkheden of oplossingen niet eens meer bij je naar boven kunnen komen.

 

Ik weet alles over het gevoel van moeten

Zo kwam vandaag ook ineens een periode in m’n leven bij mij voorbij die inmiddels wel al heel ver achter me ligt hoor. Ik was toen 18 jaar en zat op een school in Leiden. ’s Ochtends had ik een snelle treinverbinding en deed ik er ruim een uur over. Maar ’s middags had ik de stoptrein en duurde mijn reis 1½ uur.

En juist in die periode ging ik ‘ineens’ last krijgen van hyperventilatie. Achteraf gezien kwam dat door pure stress. Het reizen brak mij op, de lange tijd die ik in de trein moest zitten en iedere dag vroeg op terwijl ik van nature geen ochtendmens ben. En dat in combinatie met de lange lesdagen en daarna nog het huiswerk waar ik tot ’s avonds laat mee bezig was.

En die hyperventilatie met grote paniek tot gevolg, uitte zich met name tijdens de treinreizen. Vanwege de schooltijden reisde ik altijd in de spits, dan was het super druk, kreeg ik het benauwd en dacht ik dat ik flauw zou vallen. Ik kon toen maar aan één ding denken en dat was ‘Ik wil hier weg, ik wil eruit’. Maar gelijk daar achteraan ‘Dat kan niet, want ik moet naar school’. En alleen al zo’n gedachte zorgt ervoor dat de spanning in mijn lijf nog verder opliep. Best lastig dus!

 

Je hebt altijd een keuze

Pas jaren later besefte ik dat je altijd een keuze hebt. En toen had ik het boek van Edith Eger nog niet eens gelezen😊. Zelfs op momenten dat het niet zo lijkt en het niet zo voelt. Ik had bijvoorbeeld tussendoor kunnen uitstappen om bij te komen, mijn ademhaling weer rustig te krijgen en de volgende trein verder pakken. Dan maar wat later op school. En zo zijn er nog wel een aantal mogelijkheden.

Waar zit jij in het moeten en beperk je jezelf daardoor in je vrijheid?

Wanneer je jezelf daarvan kunt bevrijden, zal je merken dat je daardoor gelijk ook minder stress ervaart 😊

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply