Al heel wat jaren hebben wij in een kleine vijver in onze tuin een aantal vissen zitten. Ooit eens ontstaan doordat een van mijn zoons trots met tien vissen thuiskwam uit een sloot even verderop. “Leuk voor in de vijver” zei hij. En ach ja, waarom niet. Dus sindsdien is onze vijver hun ‘huis’ geworden, alleen zijn het er inmiddels wel wat meer geworden dan tien … 😊

En natuurlijk, we verzorgen ze prima. We hebben allemaal waterplantjes gekocht en geven ze zelfs (terwijl dat eigenlijk niet nodig is) zo nu en dan wat vissenvoer. Ook omdat het zo leuk is om te zien hoe ze die korreltjes vanaf het wateroppervlak meenemen in hun bekje en daarna naar binnen werken.

In het begin waren de vissen bang als een van ons bij de vijver kwam staan om het vissenvoer uit te strooien, maar langzamerhand gingen ze daaraan wennen. En echt, met een paar minuten zijn alle visvoerkorrels verdwenen.

 

Zelfs vissen kan je iets leren

Maar nou dus even over dat trucje. Ik heb ontdekt dat je vissen dus gewoon iets kunt leren, hoe raar dat misschien ook klinkt. Ten eerste al dat wanneer je aan de kant van de vijver gaat staan, ze langzamerhand naar je toe gaan zwemmen. Ze blijven dan alleen nog onder water.

Maar toen ik een keer als grapje m’n hand zonder vissenvoer uitstrekte naar de vijver, dus alsof ik ze eten ging geven, waren ze binnen no-time aan de wateroppervlakte en deden hun bekjes open, klaar om het voer op te eten. ‘Jee, wat grappig’, dacht ik toen. Zij hebben dus blijkbaar geleerd dat wanneer ik mijn hand uitstrek, ze gelijk kunnen eten.

En ja, dan denk je nu misschien, leuk verhaal hoor, maar waar leidt dit nou eigenlijk naartoe? Nou, dat zal ik je vertellen.

 

Zo ben ik nou eenmaal

Soms, en gelukkig gebeurt dat niet heel vaak, hoor ik iemand zeggen “Ja, maar zo ben ik nou eenmaal, dat kan ik toch niet meer veranderen dat zit al zo lang in mijn systeem ….”.

En dan wordt deze zin niet gebruikt in de context van een keer naar een andere supermarkt gaan, dan je eigen vertrouwde supermarkt waar je altijd heengaat. Nee, deze zin wordt dan gebruikt wanneer iemand al langere tijd last heeft van stress en een verkennende afspraak met mij heeft om na te gaan of ik daarin iets kan betekenen.

Meestal heb ik vrij snel door waardoor die stress zo is opgelopen en als ik dan aangeef waar we tijdens het coachtraject aan zouden kunnen werken om stress helemaal achter zich te laten, komt dan deze opmerking.

 

De eerste stap om iets anders te leren is je motivatie

En ja, dan denk ik, mij maakt het niet uit hoor. Ik wil je echt graag helpen, maar het enige wat ik dan van je vraag is of je bereid bent om aan jezelf te werken en open te staan en gemotiveerd te zijn om andere dingen te leren. Met natuurlijk als uiteindelijk doel om weer lekker in je vel te komen zitten.

Want echt, je kunt altijd nieuwe dingen leren als je wilt, dat heeft met ons flexibele brein te maken. Die kan nieuwe verbindingen aanmaken om dingen te leren, ongeacht je leeftijd. Zelfs mijn vader van 83 is al jaren volop met de computer bezig, aan het appen met zijn (klein)kinderen en zit net op dansles bij een ontmoetingscentrum bij hem in de buurt.

En ja, als je zelfs vissen iets anders dan anders kunt leren, waarom zou jij dat dan niet kunnen?

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply