Wat als je niet meer weet wat je wilt, dat je iets mist in je leven, maar je weet niet wat. Dat stress je dag bepaalt en je je laat leiden door je hoofd en alles wat je nog moet doen. Dan word je geleefd in plaats van dat je leeft. Op een of andere manier ben je dan de connectie met je hart kwijtgeraakt.

 

Het belang van zingeving

Afgelopen week las ik nog een artikel over hoe belangrijk zingeving voor ons is. Zingeving is datgene waar je blij van wordt, wat je drijft en je leven waarde geeft. Dat maakt dat je je gelukkig voelt en dat is toch iets wat we allemaal graag zouden willen 😊

Maar wanneer je door stress en door constant in je hoofd zitten de verbinding met je hart bent kwijtgeraakt, betekent dat ook dat je niet meer weet waar je blij van wordt, wat je leuk vindt om te doen en waar je van kunt genieten.

 

Door stress dingen gaan vermijden

Door stress heb je vaak het gevoel dat er te veel prikkels op je afkomen, waardoor je bepaalde dingen gaat vermijden. Vermijden is namelijk een onbewuste strategie om minder stress en dus minder prikkels te hoeven voelen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je drukke feestjes gaat vermijden en het liever houdt bij een fijn gesprek met een vriendin op een niet zo’n druk terras.

Maar is dat dan iets waar je van nature van houdt, wat bij je past? Of ben je dat terras leuker gaan vinden dan naar een feestje gaan, omdat je daarmee niet overwhelmed raakt door allerlei prikkels? Dat betekent trouwens niet dat met een vriendin lekker bijkletsen op een terras niet leuk is, zo bedoel ik dat niet. Maar dingen gaan vermijden is geen oplossing om je gelukkiger te voelen in ieder geval.

 

Wie je echt bent, diep van binnen

Want misschien ben je van nature wel een heel sociaal persoon. Hou je van mensen, hou je van sociale contacten en hou je van de muziek tijdens zo’n feestje. Maar doordat je een paar keer hebt ervaren dat het te veel voor je werd, het toch niet meer doet.

En het woord zingeving is een groot woord om te gebruiken wanneer je het over een feestje hebt. Maar het kan ‘m wel zitten in contacten met mensen en het sociale aspect daarvan. En als je dat soort dingen gaat vermijden, mis je dat element dus in je leven.

 

Wanneer je denkt dat iets niet bij je past

In de periode dat ik nog een stuk jonger was en veel last had van overprikkeling waardoor ik dingen ben gaan vermijden, ging ik bijvoorbeeld wel ‘veilig’ stappen in een kroeg bij mij in de buurt, maar niet naar een groot concert van mijn favoriete artiest of band. “Nee, dat is niets voor mij”, zei ik dan, “Veel te druk, daar hou ik niet van”.

En wanneer je dit herkent, stel ik je de vraag ‘Hou je daar dan echt niet van, of is het omdat je dat soort zaken bent gaan vermijden?’ Dat is het punt dat ik hiermee wil maken.

 

Uit je comfortzone gaan

Want toen het eenmaal zover was dat ik voor de eerste keer wél naar zo’n groot concert ging en daarmee uit m’n comfortzone stapte, wat heb ik toen genoten! De muziek die je overal in je lichaam voelt, de lichteffecten, de liedjes die vaak toch net even anders worden gezongen, de persoonlijke woordjes van de artiest tussendoor, het enthousiast meezingen en natuurlijk de sfeer. Iedereen komt tenslotte met hetzelfde doel en dat zorgt voor verbinding.

En zeker, al die keren dat ik uitging naar mijn favoriete kroeg had ik voor geen goud willen missen. Ik heb daar een hele mooie tijd gehad, allerlei vrienden opgedaan en daar zelfs Rik, mijn man, leren kennen. Alleen als ik toen wél zover was geweest dat ik af en toe ook naar een concert kon gaan, had ik mij daar niet beperkt in hoeven voelen en geen excuses te hoeven verzinnen dat het niet bij mij paste. Want uiteindelijk bleek dat helemaal niet zo te zijn.

 

Waar ben jij de verbinding met je hart kwijtgeraakt?

Waar ben jij de verbinding met je hart kwijtgeraakt en wat ben je gaan vermijden? Wat past diep van binnen eigenlijk wel bij je, maar ben je niet meer gaan doen? En hoeveel invloed heeft stress op dit alles?

Dus wie ben je echt? Ben jij degene die zich door omstandigheden laat leiden of degene die naar z’n hart luistert? Zelfs als het nodig is om daarvoor uit je comfortzone te stappen 😊

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply