Jeetje zeg, alweer een paar weken geleden dat we terugkwamen van onze vakantie uit Zweden. Heel veel gezien en gedaan en vooral ook gereden … 😊, ruim 3200 kilometer.

Steden aangedaan zoals Malmö, Stockholm en op de terugweg ook nog even Kopenhagen. Daar luxe in een hotel of B&B overnacht. En tussen de steden door op een camping gestaan aan prachtige meren in een heel klein tentje. Heel leuk die afwisseling!

Wat dan weer wel jammer was, was dat het weer niet altijd meezat, maar goed, dat weet je natuurlijk als je die kant opgaat. En ja, ga je daar dan bij stilstaan of let je juist op de leuke en positieve momenten. Dat maakt een heel groot verschil voor hoe je je vakantie beleeft.

 

‘It’s just us’, zoals het nu is

Maar goed, als je 3200 kilometer in je auto rijdt, kan je je voorstellen dat er heel wat keren dezelfde liedjes voorbij komen via de autoradio. En zo bleef bij mij een stukje tekst van het liedje ‘As it was’ van Harry Styles hangen. Het ging om: In this world, it’s just us, you know it’s not the same as it was.

De ene kant stond dit voor nu, inderdaad ‘It’s just us’, Rik en ik dus 😊. Op kilometers snelweg in Zweden waar je eigenlijk alleen maar snelweg en naaldbomen ziet en een enkele auto passeert.

 

‘As it was’, stukje nostalgie

En aan de andere kant ‘You know it’s not the same as it was’. Een stukje nostalgie dat zo af en toe naar voren kwam in onze gesprekken. “Weet je nog”, vroeg ik, “toen Mattijn, onze oudste zoon, 1 jaar was en we met mijn vriendin en haar dochtertje van 2 in de auto naar Denemarken gingen?” We wisselden elkaar toen met z’n 3-en af met auto rijden, relaxed op de passagiersstoel zitten, en achterin tussen de kids zitten en zorgen dat ze kregen wat ze nodig hadden om de autoreis zo goed mogelijk door te komen.

Wat een verandering zo in die jaren. En dan heb ik het nog niet eens over onze vakanties naar Italië met 3 kinderen op de achterbank … toch wel heel relaxed zo met z’n 2-en.

 

Hoe ga jij hiermee om?

En dat brengt me gelijk op hoe jij op vakantie bent gegaan of gaat. Wanneer je al wat langere tijd last hebt van stressklachten, denk je vaak dat je na je vakantie er wel weer zal zijn. Je hebt tenslotte kunnen uitrusten denk je. Laat ik je dan allereerst vertellen dat je vaak na de eerste werkdagen na je vakantie, weer terug bij af bent. Ik wil hiermee niet doemdenken, maar dat is een realistisch scenario. Je bent misschien wel iets uitgerust, maar om stress definitief op te lossen, zal je ook aan de onderliggende oorzaak moeten werken die deze stress veroorzaakt heeft.

 

Hoe je dingen kunt veranderen

Maar waar ik het eigenlijk over wil hebben, is of je dan vooraf wel hebt nagedacht over hoe je dan je vakantie zo kunt inrichten dat je inderdaad een beetje tot rust kunt komen. Wat zijn jouw grenzen in wat je in de vakantie wel en niet wilt doen. Als je daar vooraf niet over nadenkt, hoe kan je dan tijdens je vakantie grenzen stellen?

Wil je bijvoorbeeld langere tijd zelf achter het stuur zitten, als je met de auto gaat, of niet? Wil je alle bergtoppen beklimmen in de buurt van je vakantieadres of is 1 ook voldoende? Wil je iedere dag een activiteit ondernemen, of om de dag, of misschien wel helemaal niet? Heb je het nodig om jezelf af en toe even terug te kunnen trekken en zo ja, hoe kan je dat dan organiseren? Dat soort vragen dus. Heb je daar al over nagedacht?

Welke verandering kan jij daardoor voor jezelf realiseren?

Enneh, denk dan ook gelijk alvast even na over hoe je na je vakantie je stressklachten definitief achter je kunt laten en welke veranderingen je daarvoor nodig hebt 😊

Bijvoorbeeld door een afspraak te maken voor een gratis stress-analyse. Dat kan je hier regelen.

Wil je meer tips ontvangen voor een lekker ontspannen leven?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang deze voortaan in je mailbox

Leave a Reply