“Ehmm, heeft u ook een bevestiging van de reservering voor mij?”, vraagt de receptioniste van het hotel. “Ik kan u namelijk niet terugvinden in ons systeem”, vervolgt ze bedenkelijk. “Ja hoor, natuurlijk”, antwoord ik. Ik pak mijn telefoon, zoek de bevestiging op en laat het haar zien. “O, maar dat is een reservering van ons andere hotel, dat ligt hier 10 minuten verderop”.

Tsja, ik had gewoon het hotel met de plaatsnaam op de navigatie van mijn telefoon ingetoetst en rijden maar. Maar blijkbaar waren er dus 2 verschillende hotels, komisch eigenlijk! De receptioniste reageerde heel vriendelijk met “Dat gebeurt wel vaker hoor”.

 

Wat stom zeg, helemaal niet gezien

Dat was 2 weken geleden, toen we een paar dagen naar Apeldoorn gingen. Maar wat mij opviel onderweg naar het juiste hotel, was dat ik me jaren geleden voor dat soort situaties nogal eens kon schamen. Zo van, ‘Wat stom zeg, helemaal niet gezien, wat zal die receptioniste wel niet van me denken, wat een stomme fout’.

En de eerste 2 gedachten had ik evengoed nog, zoals ‘Wat stom zeg, helemaal niet gezien’, maar daar kwam geen enkel gevoel van schaamte bij. Ik vond het vooral eigenlijk wel grappig.

 

Een emotionele trigger die ineens de kop opsteekt

Wat ik dus merkte was dat ik dat gevoel van schaamte had kunnen loslaten. En dan heb ik het niet over het algemene gevoel van schaamte, maar over de heftige vorm daarvan. Dan heb ik het hier over zo’n trigger waar ik al eens eerder over vertelde. Een oude opgeslagen emotie, die zo ineens de kop kan opsteken. Ik besefte me dus onderweg naar dat hotel dat ik die trigger inmiddels echt had kunnen loslaten.

Zo’n trigger herken je altijd aan een overreactie, een over-emotie kan je dat ook noemen. Bij schamen kan dat bijvoorbeeld een gedachte zijn als ‘Ik kan wel door de grond zakken’. Met andere woorden, je wilt zo snel mogelijk uit die situatie verdwijnen.

De ander in die situatie heeft dat vaak niet eens door, omdat je dat gevoel wilt verbloemen. Zo kan je bijvoorbeeld vrolijk zeggen ‘O, wat stom, helemaal niet gezien’, maar van binnen voel je je allesbehalve vrolijk, omdat dat gevoel van schaamte overheerst.

 

Een trigger is een onverwerkte emotie vanuit vroeger

Wanneer zo’n emotie getriggerd wordt, gaat het altijd om een emotie van vroeger, vanuit je kind- of jeugdperiode. En heeft dus helemaal niets met de situatie van dat moment te maken. Dat bedenk je alleen zelf dan niet, omdat je meestal niet bewust bent van jouw emotionele triggers. Dus schaam je je bijvoorbeeld diep, word je ontzetten boos of voel je je super verdrietig.

 

Naar de diepere laag van de trigger gaan

Zo heb ik dat gevoel van schaamte jaren geleden al eens uitgediept, dan ga je naar de diepere laag die erachter zit. Ik zei het al, zo’n trigger is ergens in je jeugd- of kindperiode ontstaan. En toen ik, via de methode die ik ook tijdens mijn coachtrajecten gebruik, hier voor mijzelf mee aan de slag ging, kwam er al snel een bepaald voorval naar boven.

 

De oorspronkelijke achtergrond

Ik was een jaar of 8 en stond met een paar vriendinnen op het schoolplein. Een van hun had van die kleine eitjes mee en deelde die uit. Het liep tegen Pasen en het leek precies op zo’n zuurtje, zo’n snoepje die je in die periode als paaseitje kon kopen. Dus wat deed ik, ik stopte die gelijk in m’n mond. ‘Lekker’, dacht ik nog.

Maar bah, ik beet erop en toen proefde ik ineens een bepaalde drap. Dus spuugde ik het gelijk weer uit en vroeg me verbijsterend af wat dat was. Het bleek dan ook geen snoepje, maar een klein vogeleitje. Die kwam uit een folière bleek later.

 

Ik kon wel door de grond zakken

Maar ik schaamde me rot! Ik had te snel dat eitje in m’n mond gedaan, zonder eerst te luisteren naar wat het was. Ik kon op dat moment wel door de grond zakken. Dat vertelde ik alleen niet tegen mijn vriendinnen en ook niet thuis. En je raadt het waarschijnlijk al, juist dan gaat zo’n emotie vastzitten in je lichaam. En komt die later in je leven, op momenten dat je je ergens voor schaamt, in alle hevigheid naar boven.

Zo zie je hoe eenvoudig je aan triggers kunt komen. Dat hoeven niet eens verschrikkelijke trauma’s te zijn, dat kan al ontstaan door zo’n kleine gebeurtenis. En heel belangrijk, dat soort triggers veroorzaken stress. Juist in een periode dat je stresslevel sowieso al is opgelopen.

 

Ook jouw triggers kun je leren los te laten

Wil ook jij van die triggers verlost worden en op die manier stress loslaten, stuur me dan hier een mailtje. Dan gaan we samen na wat ik via coaching voor je kan betekenen om ook dat aspect van stress, die diepere laag, los te kunnen laten.

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply