Piekeren, iedereen maakt zich daar wel eens schuldig aan. Het wordt pas een probleem wanneer je merkt dat je jezelf daar uren mee kunt vermaken. Want niets is vermoeiender voor je brein dan dat, en daarmee voor jezelf. En wat piekeren dan met mikadostokjes te maken heeft, vertel ik je in dit blog.

Misschien ben je er niet eens bewust van dat je zoveel in je hoofd zit. Dan merk je het pas als je hoofd overvol aanvoelt. En natuurlijk, dat kan er ook mee te maken hebben dat je het heel druk hebt. Maar weet dan dat wanneer je het voor je gevoel té druk hebt, dit meestal ook je piekermodus inschakelt.

Bijvoorbeeld over wat je allemaal nog moet doen en dat je dat niet gaat redden. En dat activeert weer je stress-systeem met alle klachten die daarbij horen.

 

Piekeren gaat nooit over het moment zelf

Piekeren heeft eigenlijk nooit met het moment zelf te maken. Wanneer je piekert en dus veel in je hoofd zit, gaat dat over het verleden of juist over de toekomst. Dan blijft er bijvoorbeeld een gesprek dat je met een van je collega’s hebt gehad door je hoofd heengaan. Dat je vindt dat je daarin niet genoeg voor jezelf bent opgekomen en daardoor steeds bezig blijft met wat je eigenlijk had moeten zeggen of had moeten doen.

En voor de toekomst geldt dat ook. Vaak herkenbaar aan gedachten als: ‘Stel je voor dat ….’. Dan ga je je zorgen maken of allerlei beren op de weg zien en blijf je daar steeds in je hoofd mee bezig. Maar ja, je hebt nou eenmaal geen glazen bol zeg ik altijd, en je weet dus niet wat er in de toekomst gaat gebeuren.

 

Piekeren brengt je niet tot een oplossing

Het heeft dan ook geen zin om over dat soort zaken te piekeren, omdat je daarmee simpelweg nooit tot een tot een oplossing komt. Het enige dat er gebeurt, is dat je met je gedachten rondjes aan het draaien bent in je hoofd. Keer op keer komt eenzelfde gedachte weer bij je terug. Maar goed, omdat je op een of andere manier denkt dat dat wel zo is, ga  je zulke situaties ‘overdenken’.

En op die momenten komen de mikadostokjes om de hoek kijken. Ik gebruik dit regelmatig in mijn coachgesprekken als voorbeeld.

 

Het onderste mikadostokje proberen te pakken

Zie je de mikadostokjes voor je als je begint aan het spel? Ze liggen dan allemaal door elkaar en over elkaar heen. Wat je met piekeren aan het doen bent, is proberen een van de stokjes die onderop ligt (de oplossing), eruit te krijgen zonder dat de andere stokjes bewegen. En dat is natuurlijk onmogelijk. Om dat te kunnen doen, zal je eerst de stokjes die daar bovenop liggen, moeten weghalen. En die staan voor de stappen die je moet ondernemen om tot die oplossing te komen.

 

Waarom je eerst de andere stokjes moet pakken

Ik zal een voorbeeld geven. Stel je hebt een oneindig lang to-do lijstje. Wanneer je daarnaar kijkt word je al moe en je vraagt je dan ook af of je dat wel allemaal gaat redden. Het valt je op dat die to-do lijst zelfs alleen maar langer wordt en je weet eigenlijk niet meer wat je daaraan kunt doen. Juist omdat je al zo hard werkt. Met dit soort gedachten wordt de piekermodus geactiveerd. Je wil het namelijk wel oplossen, maar hebt geen idee hoe.

 

Zo stap je uit de piekermodus

Via het voorbeeld van de mikadostokjes, dus stap voor stap tot een oplossing komen, kan je uit de piekermodus stappen. Wat zijn bijvoorbeeld de eerste prioriteiten van jouw to-do lijstje? Wanneer kan je die inplannen? Zijn er zaken die op je lijstje staan die eigenlijk voor iemand anders zijn als je het hebt over verantwoordelijkheden? En kan je die taken dan teruggeven? Waarvoor kan je hulp vragen of iets gaan uitbesteden aan iemand?

Met de antwoorden op deze stappen krijg je weer overzicht en inzicht en ben je voordat je het weet uit de piekermodus gestapt. En dan kan je probleemloos dat wat eerst het onderste stokje was, zonder bewegen weghalen 😊

 

Gratis e-book ‘Help, waar zit die uitknop in m’n hoofd’

Zo heb ik trouwens nog een aantal hele praktische tips voor je om uit die piekermodus te stappen. Een soort stopknop dus voor al die gedachten die maar eindeloos door je hoofd heengaan. En daar heb ik een e-book van gemaakt. Je kunt die gratis downloaden door te klikken op de button hieronder.

Leave a Reply