Afgelopen week had ik voor het eerst in deze vakantieperiode een stuk minder coachgesprekken dan normaal gesproken. En hoe leuk ik deze gesprekken ook vind, ik heb namelijk echt de leukste baan die je je maar kunt bedenken 😊, was dat ook wel even fijn.

Ik werk namelijk met een to-do lijstje en die was inmiddels best wel lang geworden. Gewoon omdat ik in die weken daarvoor weinig ruimte naast mijn gesprekken had kunnen vinden om wat van dit lijstje af te handelen.

Door de jaren heen ben ik inmiddels wel zover dat mij dit geen druk geeft of stress oplevert, omdat ik prima mijn prioriteiten kan stellen, maar toch. Het is ook wel weer eens fijn als je iets van zo’n lijstje kunt afvinken.

(Levert jouw to-do lijstje wel stress op, luister dan hier naar mijn podcast om te weten te komen hoe stress werkt in je lijf)

 

Een nieuw e-book maken stond op mijn to-do lijstje

En zo had ik deze week echt even de tijd om met een nieuw e-book aan de slag te gaan. Die stond ook al een tijdje op dat to-do lijstje. Superleuk, want ik ben echt al een stuk gevorderd en vind het ook leuk om te doen. Niet alleen het schrijven van de teksten, maar juist ook de opmaak ervan. Lekker creatief bezig zijn dus! Het wordt trouwens een e-book waarin ik 5 tips deel om het piekeren te stoppen en rust in je hoofd te creëren. En wanneer dat e-book helemaal klaar is, kan je deze gratis downloaden. Dus ik zal je op de hoogte houden!

 

Je to-do lijstje moet niet iedere dag langer en langer worden

Maar goed, even terug naar dat to-do lijstje. Misschien herken je dat wel. Dan hou je een to-do lijst bij om meer overzicht te hebben in wat je allemaal wilt of moet doen en merk je op een gegeven moment dat er alleen maar dingen bijkomen en geen dingen afgaan. En ja, dan kan dat je juist onrust en stress opleveren, in plaats van ontspanning en overzicht.

Dat is namelijk wat ik heel vaak hoor, dat die lijst alleen maar langer en langer wordt. En dat heeft alles te maken met het stellen van prioriteiten. Moet echt alles op dat to-do lijstje staan, of kan je wat ‘laten’? En daarmee bedoel ik, niet doen dus. Is het noodzakelijk dat jij het doet of kan iemand anders dit misschien voor je regelen of oplossen? Met andere woorden, wat je eerst misschien heel belangrijk vond en op je to-do lijst terecht is gekomen, is misschien helemaal niet meer zo belangrijk geworden. Dan kan dat er dus af.

 

Wat kan je schrappen van je to-do lijstje?

Zo heb ik mijn eigen lijstje deze week ook maar eens onder de loep genomen en heb gewoon de helft van de dingen die erop stonden geschrapt. Ik kon mezelf al niet eens meer herinneren waarom ik dat toen zo belangrijk vond. Dus kijk nog eens met een kritische blik naar wat er bij jou op je to-do lijstje staat. Is alles (nog) echt wel zo belangrijk om te doen­?

 

Bij een to-do lijstje hoort een realistische planning

En om overzicht te krijgen heb je niet alleen een to-do lijst nodig. Alles staat of valt met een goede planning. Een goede planning is een realistische planning. Dat betekent dat je je taken niet alleen indeelt naar prioriteit, maar ook naar tijd. Hoe lang je met een bepaalde taak bezig bent dus. Nou hoef je wat mij betreft echt niet je vrije dagen of je weekend op die manier te gaan plannen als je dat niet wilt, maar voor je werk is dit sowieso wel handig.

Met het maken van een realistische planning, kan het zomaar zijn dat je ontdekt dat je eerst dacht met gemak 10 dingen van je to-do lijstje op een dag te kunnen doen. Alleen blijkt later, wanneer je deze taken invult met de benodigde tijd daarvoor, het er maar 5 zijn. Door dus op tijd te plannen, krijg je een veel beter overzicht in je werk, en welke taken realistisch zijn om binnen een bepaalde periode te realiseren.

 

Een goede planning zorgt voor ontspanning en vrijheid

En voordat je nu denkt ‘Ik hou helemaal niet van zo’n strak schema’, bedenk dan dat een goede planning juist zorgt voor een stukje ontspanning en vrijheid. Ervaar je een planning als een strak keurslijf, dan heb je in die planning iets niet goed gedaan. Jezelf te weinig ruimte gegeven voor het uitvoeren van bepaalde taken bijvoorbeeld. Of vergeten korte breaks in te voeren of tijd voor jezelf, bijvoorbeeld in de avond.

En plan vooral ook leuke dingen in die je wilt gaan doen, maar prop het alleen niet allemaal in 1 dag. Ook al ben je van nature altijd een bezige bij, die momentjes van ontspanning zijn nou eenmaal nodig om je brein, en daarmee ook jezelf, een stukje ontspanning te geven.

Nou dat was ‘m weer voor deze keer, kan het schrijven van dit blog van mijn to-do lijstje 😊

Wil je meer tips ontvangen voor een lekker ontspannen leven?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang deze voortaan in je mailbox

Leave a Reply