Ik open mijn mail met de bevestiging van de reservering van het hotel en ik lees ‘Het is heerlijk ontspannen in al onze welnessfaciliteiten. Het binnen- en buitenzwembad, de welnesstuin, de sauna’s en de indoorspa zijn dagelijks geopend’.

‘Serieus?’ denk ik. Dat had ik namelijk nog niet gezien, dat dat ook bij het hotel hoorde. Ik had het hotel speciaal geboekt ivm een dagje sauna in een plaats dat zo’n 125 km bij ons vandaan ligt. Het leek me daarom wel leuk om de avond vóór deze saunadag en de avond na de saunadag daar te overnachten. Maar nu lees ik dus dat het hotel óók een sauna heeft met allerlei faciliteiten.

 

Toch even snel checken

En echt, ik moest toch nog even snel de foto’s van deze welness activiteiten van het hotel checken, dat zag er best prima uit. Had ik die luxe sauna nu voor niets geboekt? Maar nee, natuurlijk niet, de faciliteiten van het hotel konden uiteraard niet tippen aan die uitgebreide sauna die wij hadden gereserveerd. En logisch ook!

Ik vond het een beetje vergelijkbaar wat je in eerste instantie zelf doet om stress op te lossen. Je hebt wel eens wat gelezen en wat gehoord, dus doe je een beetje van dit en een beetje van dat. En voor sommigen zou het kunnen dat het ook wat resultaat gaat opleveren.

 

Voor blijvende verandering in je stressniveau is meer nodig

Alleen is er voor blijvende veranderingen en resultaten wel wat meer nodig. Via mijn coachtrajecten neem ik dan ook altijd de dieperliggende oorzaken mee waardoor jouw stressniveau zo is opgelopen. En dat zijn vaak onbewuste processen, daar kan je zelf niet zoveel mee. Wanneer je dat niet oplost, zal stress altijd weer bij je komen aankloppen. En het lijkt me niet dat dat de bedoeling is 😊

Zo zullen de welnessfaciliteiten van het hotel best leuk zijn en ontspanning opleveren, maar een volledige dag uitgebreid genieten, kan wat mij betreft alleen in zo’n gespecialiseerd sauna- en welness centrum.

 

Aan jezelf werken komt eigenlijk nooit uit

Zo ben ik net coachtraject gestart met iemand die jaren geleden al eens het idee had om een traject met mij aan te gaan. Alleen op een of andere manier kwam het er niet van. Het kwam niet zo goed uit, ze had het te druk of haar hoofd was te vol. Maar ja, denk ik dan, wanneer komt zo’n traject dan wel uit? In principe niet op het moment dat je het nodig hebt, want je hoofd loopt dan al over.

Maar dat is dus wél het moment dat je het nodig hebt. Kwestie dus van prioriteiten stellen, keuzes maken, het jezelf waard vinden om aan jezelf te werken en op die manier goed voor jezelf zorgen. Want je partner, je kinderen, je werk, vaak krijgt dat altijd voorrang bovenop wat jij zelf nodig hebt.

 

Wacht niet te lang om actie te ondernemen

Maar goed, nu had ze zich dus wel gemeld. En al die jaren was stress iedere keer weer met z’n ups en downs in haar leven teruggekomen. En nu was het inmiddels meer down dan up om zo maar te zeggen, ze was namelijk met een burn-out uitgevallen van haar werk.

Ik ben echt blij voor haar dat ze nu zover was dat ze die stap wél heeft kunnen nemen, alleen is dat nu wel pure noodzaak geweest. Wanneer je eenmaal bent uitgevallen, ben je zowel fysiek als mentaal volledig uitgeput. Je hebt dan al tijden (onbewust) veel te veel van jezelf gevraagd. Je wordt in dat geval dus wel ‘gedwongen’ om een oplossing te zoeken.

 

Stress-signalen herkennen is nog wat anders dan erkennen

En zoals in het voorbeeld van deze vrouw, ze herkende al eerder haar stress-signalen en wist ook dat ze daar eigenlijk iets mee zou moeten doen. Maar stress-signalen érkennen is een heel ander verhaal. En met erkennen bedoel ik dan accepteren. Daar gaat een heel proces aan vooraf, met name in de vorm van allerlei gedachten.

Bijvoorbeeld dat je collega’s het allemaal wel redden, dus waarom jij dan niet. Dat je faalt als je het niet aankan, dat je vindt dat je niet zwak mag zijn en dus sterk. Dat je ‘gewoon’ even een tandje bij moet zetten en dat het dan daarna allemaal wel weer mee zal vallen. Of wat voor gedachten dan ook een rol mogen spelen. Dan zie je ook weer hoe bepalend je gedachten zijn in wat je vervolgens doet en welke acties je wel of juist niet gaat ondernemen.

 

Kom je nog vóór je burn-out bij mij of pas daarna?

Een paar weken geleden heb ik op social media een post geplaatst met de tekst ‘Kom je nog vóór je burn-out bij mij of pas daarna?’. Aan jou dus de keus!

Wil je nagaan wat ik dan voor je zou kunnen betekenen en hoe ik de coachtrajecten vormgeef en of dat bij je past? Stuur me dan hier een mailtje.

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply