Dat ging nog maar net goed!

Ik zit ’s ochtends op de fiets naar m’n werk, dik ingepakt met mijn sjaal over mijn oren, want het was best wel koud. Er komt van rechts een auto aan, ik rij op een voorrangsweg, dus zie de auto wel, maar hé, die zal toch wel stoppen. Oeff, moest diegene toch ineens hard op de rem trappen, want de bestuurder zag me waarschijnlijk wat laat. Maar goed, geen probleem verder, daar schrok ik ook niet van.

Maar kom ik diezelfde bestuurder 25 meter verderop bij een rotonde weer tegen. Ik zie dat diegene gehaast de rotonde oprijdt en echt, dat scheelde denk ik maar een centimeter of 10, of die had een meisje aangereden die op de fiets op de rotonde reed. En daar schrok ik wel van! Zij ook trouwens zag ik aan haar gezicht. Verschrikt keek ze me aan en ik zeg tegen haar “Jeetje, dat scheelde niet veel zeg, dat ging nog maar net goed”. En dat alleen omdat zij nog net op tijd haar stuur kon omgooien. En die bestuurder? Die had volgens mij echt niets door. Blik op oneindig en gehaast vervolgde die z’n weg.

 

Waarom toch al die haast?

En ja, dan gaat er naar aanleiding van zo’n voorval zich een heel verhaal afspelen in m’n hoofd. Waarom had die bestuurder toch zo’n haast gehad? Vlakbij is een lagere school, dus stelde ik me al voor dat die snel de kinderen uit de auto had gezet, ‘doei, doei, love you’ had gezegd en daarna als een speer naar het werk ging, omdat diegene later was dan andere dagen.

En dan zie je wat gehaastheid en daarmee stress met je kan doen. Je mist gewoon dingen, omdat je dan zo in je hoofd bezig bent.

 

Door een gehaast begin loopt je stresslevel op

Een goed begin van de dag is dan ook een relaxte start. Des te beter kan je met je hoofd en aandacht blijven bij wat je aan het doen bent. En natuurlijk, daar heb je niet altijd invloed op. Bijvoorbeeld met kleine kinderen, die hebben ook niet altijd hun dag. Dus kan het zijn dat ze niet willen meewerken zoals jij graag had gezien. Of dat je jezelf hebt voorgenomen nu echt gelijk uit bed te stappen wanneer de wekker gaat, maar laat je je toch weer verleiden om te snoozen. Ofschoon je op dit laatste natuurlijk wel invloed hebt 😊

Een gehaast begin van de dag zorgt ervoor dat op dat moment je stressniveau al oploopt. En dan is de dag nog maar amper begonnen. Stress zet fysiek van alles in beweging. Zo laat het bijvoorbeeld je hartslag sneller gaan, je ademhaling komt hoog te zitten en verloopt sneller, je bloeddruk stijgt en je spieren spannen zich aan. En dit alles kost nou eenmaal energie. Niet echt handig dus wanneer je nog een hele dag hebt te gaan en je ook dat de nodig energie kost.

 

Hoe je je dag relaxter begint

Dus, wanneer je dit herkent, hoe zou jou start van de dag er anders uit kunnen gaan zien? Hoe zou je het graag willen hebben? En heel belangrijk, hoe kan je dat vervolgens ook gaan realiseren?

Zou het voor jou bijvoorbeeld wat zijn om je wekker een kwartier eerder te zetten, zodat alles al minder gehaast kan verlopen? En je dan ook voornemen die snooze-functie uit te zetten. Wil je opstaan voordat de kinderen wakker worden, zodat je nog een rustig momentje voor jezelf kunt creëren? Wil je een korte ontspanningsoefening doen voordat je naar je werk gaat, zodat je rustig de auto in kunt stappen? Kan je een kwartiertje voor jezelf nemen om een paar yoga-oefeningen te doen?

 

Wat kan dit voor jou zijn?

Ieders thuissituatie is natuurlijk anders en afhankelijk daarvan is ook de oplossing anders. Het zijn dan ook maar wat voorbeelden. Waar het om gaat is om hiermee jouw automatische patroon te doorbreken, wanneer je ochtend keer op keer gehaaster verloopt dan je eigenlijk had gewild. En dan zal je zien, dan verloopt de rest van de dag ook nog eens veel relaxter.

Zo zorg je ervoor dat jij ontspannen en met je volledige aandacht naar je werk kunt gaan en niet het risico loopt om bijna iemand aan te rijden zonder dat je dat zelfs maar door hebt.

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply