Een van de dingen die tot mijn ontspanmomentjes behoort, is gewoon lekker iets via Netflix of Videoland kijken. Een film of een serie bijvoorbeeld, maar ook van die ‘eenvoudige’ tv-series, zoals The Bachelor. Ik merk dat dat mijn brein ontspant 😊

Wat ik aan programma’s zoals The Bachelor heel leuk vind, is het gedrag van mensen analyseren. Eigenlijk gaat dat vanzelf. Juist op die momenten dat iemand op een bepaalde manier reageert, die je eigenlijk niet zo goed kunt begrijpen. Dan heb je vaak met een trigger te maken.

 

Wat er gebeurt wanneer je getriggerd wordt

En als ik het dan over een trigger heb, dan bedoel ik een emotionele trigger. En even handig om te weten, zo’n trigger doe je op in je kind- of jeugdperiode. Dan heb je een bepaald emotie op dat moment niet kunnen verwerken en zet die emotie zich vast in je lichaam.

Dat weet je zelf niet, dat zijn onbewuste processen. Alleen kunnen die emoties in vergelijkbare situaties ineens weer opspelen, je wordt dan ‘getriggerd’.

 

Een voorbeeld uit The Bachelor

Daar was vorige week een heel mooi voorbeeld van, bij The Bachelor dus. Ik weet niet of je het programma kent, maar in dit seizoen zijn er 2 vrijgezelle mannen die op zoek zijn naar een vriendin. Daar doen dus ook een groot aantal vrouwen aan mee, waarbij er iedere keer iemand afvalt wanneer die geen roos krijgt van een van de bachelors.

Maar goed, het gaat om een moment dat een van die vrouwen te horen kreeg dat ze een 1 op 1 date had met een van de bachelors. Daar had ze zich al lang op verheugd, maar was er nog niet van gekomen. Het toeval wilde alleen dat deze date gelijk door een andere vrouw ‘gekaapt’ werd. Die had daar een mogelijkheid voor gekregen.

 

Reageren vanuit iets dat je vroeger hebt meegemaakt

Daarop reageerde de vrouw die in 1e instantie de date zou hebben met “Ik ga morgen het beslismoment niet afwachten of ik wel of niet mag blijven. Ik zie dit als een teken om nu gelijk naar huis te gaan”. En daarbij had ze moeite om haar tranen in te houden.

Toen de ergste emotie over het niet doorgaan van de date wat was gedaald, vertelde ze “Ik heb gewoon helemaal geen kans gehad”. Bij de betreffende bachelor dus. Maar wat ik opvallend vond, was dat ze gelijk daar achteraan zei “Dit is een patroon van vroeger”.

 

Zo’n ‘overdreven’ reactie begrijpt een ander vaak niet

En dat maak ik niet vaak mee, dat iemand dat herkent bij zichzelf. Zoals je misschien al begrijpt, gaat het hier om zo’n emotionele trigger. Wanneer die geraakt wordt, maakt dat je in een over-emotie zit. Een ander zal dan ook niet snel begrijpen waardoor je zo ‘overdreven’ reageert.

En daarop vertelde ze verder “Dit is de story of mij life, iedere keer als er iets mooi op mijn pad komt, komt er weer een tegenslag”.

 

Jezelf in de slachtofferrol zetten

Maar door op die manier te denken, zet je jezelf in een slachtofferrol. Dat alles je maar overkomt en je daar geen enkele invloed op hebt. En oké, we hebben natuurlijk niet overal invloed op, maar je hebt wél invloed op hoe je met de situatie omgaat.

Het innemen van een slachtofferrol zal je nooit helpen om een oplossing te bedenken voor een situatie. Maar die slachtofferrol kan dus door zo’n trigger veroorzaakt zijn en dan is het moeilijk om daar zelf uit te komen.

 

Uit de slachtofferrol door deze oplossing

Dus is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat die emotionele trigger die je dwars zit, uit je systeem verdwijnt. Tijdens mijn coachtrajecten werk ik daarvoor met een hele effectieve methode, die heet EFT en staat voor Emotional Freedom Techniques.

Al heel wat mooie transformaties heb ik via die methode bij mijn coachklanten weten te bereiken. Want juist ook zo’n trigger, zorgt voor heel wat stress.

 

Trigger uit je systeem via EFT, emotie uit je systeem

Toevallig kwam die slachtofferrol in een coachgesprek van afgelopen week naar voren. Voor het werken met EFT hebben we bepaalde zinnen nodig die de trigger en de bijbehorende emotie iets naar boven halen. Toen ik haar de zinnen voorlas waar we tijdens het vorige coachgesprek via EFT mee aan de slag waren gegaan, begon ze te lachen. “Toen zat ik wel echt in die slachtofferrol zeg”, vertelde ze me.

Met ander woorden, die zinnen deden haar niet zoveel meer, terwijl die het vorige gesprek nog tranen in haar ogen teweeg brachten. En zo werkt het, trigger uit je systeem, bijbehorende emotie uit je systeem!

Herken je bij jou ook zo’n emotionele trigger? Ervaar je al wat langere tijd stress en wil je daar nu echt een keer vanaf? Stuur me dan via deze link een mailtje, dan gaan we na wat ik daarin voor je zou kunnen betekenen.

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply