“Nee, daar heb ik deze maand echt geen tijd voor!”

Hoe vaak ik dat de afgelopen weken al heb gehoord zeg, dat iemand in december echt geen tijd heeft want dat is ‘nou eenmaal’ een drukke maand. En natuurlijk, dat is ook zo, vooral wanneer je kleine kinderen hebt. Maar wat hierin dan wel belangrijk is, is of jij dan de regie over je agenda blijft houden en daarmee de regie over je eigen leven. Of laat je dat onbewust door anderen bepalen?

 

Je laten leiden door de waan van de dag

Wanneer je je door de waan van de dag laat leiden en maar doet wat op je afkomt, omdat je jezelf niet eens de tijd gunt om na te denken of dat wel het juiste is om te doen, voelt alles op een gegeven moment aan als ‘moeten’. En dat maakt het natuurlijk gelijk ook minder leuk om te doen.

Maar december is er juist voor om van te genieten!
Lekker ’s avonds de kaarsjes aan, je verdiepen in de cadeauwensen van de ander, blij worden van het vooruitzicht om dat cadeau te doen, het water al in je mond krijgen wanneer je bedenkt wat voor lekkere recepten je voor kerst gaat maken en er naar uitzien om je familie te zien en te spreken. Alleen is de praktijk vaak anders en kan je hier meestal niet eens van genieten omdat je juist stress door dit alles ervaart.

 

Wat belangrijk is bij een vol hoofd

Juist bij een vol hoofd over alles wat er op je afkomt, zeker wanneer je al langer stress met de bijbehorende klachten ervaart, is het belangrijk om goed om te gaan met wat er op je to-do lijstje staat. Want een to-do-lijstje hebben is één, maar dit ook op een goede manier plannen is het volgende.

Wanneer je wél de regie hebt over je agenda, zal je merken dat je de dingen in je hoofd vaak groter hebt gemaakt dan ze bleken te zijn, Waren die 10 kerstcadeautjes in een uurtje bij elkaar gevonden in plaats van een halve dag zoals je vooraf had gedacht en kom je al scrollend gelijk al een paar leuke recepten voor kerst tegen die nog niet eens zo moeilijk te maken zijn ook.

 

Gun jezelf daar de tijd voor

Alleen moet je jezelf daar dan wel de tijd voor gunnen om die acties te ondernemen. En daar dus niet alleen in je hoofd mee bezig blijven terwijl je aan het werk bent of allerlei ander dingen aan het doen bent. Want juist dat is zo vermoeiend!

 

Neem de regie over je agenda

En wat bedoel ik nou met regie over je agenda hebben? Daarmee bedoel ik dat jij je eigen prioriteiten bepaalt en deze dus niet door anderen laat bepalen. Er zijn op YouTube leuke filmpjes hierover te vinden, bijvoorbeeld deze.

 

Hoe je het liever niet wilt

Bij zo’n filmpje gaat het om een vaas die je moet vullen. Denk er dan maar even aan dat die vaas staat voor je agenda. De vaas kan je vullen met grote stenen, kleine stenen en zand. Wat je vaak met je agenda doet (de vaas), is deze vullen met zand. Het zand staat voor de dingen die in de waan van de dag op je afkomen en waar je je door laat leiden, zonder na te denken of dat voor jou wel het juiste of meest handige op dat moment is.

Wanneer je de hele vaas vult met zand, kunnen de grotere stenen (jouw belangrijkste prioriteiten) en de kleinere stenen (iets minder belangrijke zaken) er niet meer bij. Dan heb je aan het eind van de dag geen voldaan gevoel, simpel omdat je to-do lijstje nog net zo lang is en je je daarnaast eigenlijk niet eens meer kunt bedenken wat je die dag zoal hebt gedaan.

 

Hoe je het wel zou willen en hoe je dat doet

Dat wordt een ander verhaal wanneer je de vaas eerst met de grote stenen gaat vullen, jouw prioriteiten dus. En vergeet daar vooral niet zo af en toe tijd voor jezelf bij in te plannen. Zie dat dus als een van deze grote stenen als je van jezelf weet dat je daar regelmatig behoefte aan hebt. En ook al kunnen er dan op een gegeven moment geen grote stenen meer in de vaas, de vaas is daarmee nog niet vol. De kleinere stenen kunnen dan nog tussen de grote stenen doorrollen en vervolgens vul je de vaas verder op met zand.

Zo creëer je een agenda waar je blij van wordt als je daarin kijkt en heb je zin om de dingen te doen die je hebt gepland. En heel belangrijk, je kunt daar dan ook meer van genieten. En daar is zo’n sfeervolle decembermaand uiteindelijk toch voor bedoeld! 😊

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply