Ik loop ’s ochtends heerlijk te genieten, buiten in het zonnetje. Even een korte wandeling voordat mijn werkdag begint. Een jonge meid van een jaar of 15 rijdt me op de fiets voorbij en lacht me ondertussen vrolijk tegemoet. ‘Hé, wat grappig denk ik, wat leuk dat ze naar me lachte’. Het verbaasde me eigenlijk ook en beetje, waar had ik die lach aan te danken?

 

Met een grote glimlach op je gezicht

Al snel besefte ik dat haar lach waarschijnlijk kwam door wat ik uitstraalde. Ik liep buiten zo heerlijk te genieten van het zonnetje en alles wat ik om me heen in bloei zag staan, dat dat vast aan me te zien was. Ik merkte ineens ook dat ik met een grote glimlach op m’n gezicht liep. En dan zie je, wat je uitstraalt krijg je blijkbaar terug.

Ik voelde me al positief met al het moois om me heen, zoals die prachtige rododendrons die in bloei stonden, het gras dat groener dan groen leek, de mooie roze bloemen van de kastanjeboom, het zonlicht dat zo mooi door de bomen scheen en uiteraard de vogeltjes die je zo vrolijk hoorde fluiten. Maar zo’n vriendelijke lach van een onbekende is daarbovenop nog een extra positief momentje.

 

Positieve momentjes voor een positieve mindset

En dat is ook zoals ik ze noem, positieve momentjes. Dat leer ik mijn coachklanten ook. Je leest namelijk vaak dat dankbaarheid een positief effect heeft op hoe je je voelt. Je hebt daar dan ook allerlei dankbaarheidsdagboekjes voor, waarin je iedere dag iets kunt noteren.

Alleen wanneer je al langere tijd last hebt van stress, is het best moeilijk om je te bedenken waar je dankbaar voor bent. Het woord ‘dankbaar’ maakt het dan een beetje groot en ingewikkeld. Dan is dat een iets te grote stap. Maar als ik het dan heb over een positief momentje, dan kan iemand vaak wél een momentje van die dag benoemen. En natuurlijk leuk om ze daarna te noteren en af en toe eens terug te lezen. En dat ‘mag’ gewoon in een dankbaarheidsdagboekje hoor 😊

 

Positieve momentjes ‘kleuren’ je dag

Het is mooi om je van die positieve momentjes steeds bewuster te worden. Dat maakt ook dat je je steeds positiever gaat voelen. Maar ook dat je steeds bewuster wordt van de dingen die leuk zijn, goed gaan, of je blij stemmen. Deze momentjes zijn er altijd al, maar als jij door stress alleen maar in je hoofd zit, ben je je van die positieve momentjes niet eens bewust. En juist die momentjes ‘kleuren’ je dag en je leven.

 

Een enthousiast en positief mailtje

Zo kreeg ik een tijdje geleden een mailtje van een van mijn coachklanten. Ze mogen mij tussen de gesprekken door altijd even mailen of appen wanneer ze een vraag hebben. Alleen was het dit keer geen vraag, maar ze wilde graag iets aan me kwijt.

We zijn bijna tegen het einde van haar traject en ze vertelde enthousiast in haar mail dat ze weer de energie door haar lijf voelde stromen, dat ze weer zin had om dingen te ondernemen en zich heel positief voelde. Dat was dan ook de reden dat ze zich had ingeschreven bij een sportschool. Iets dat al een tijdje op haar verlanglijstje stond, maar door gebrek aan energie er nog niet van was gekomen.

 

Positief denken werkt echt!

Verder vertelde ze dat ze zomaar een cadeautje voor iemand had gekocht, gewoon omdat ze aanvoelde dat diegene een oppepper kon gebruiken. ‘En wat denk je’, vertelde ze, ’Ga ik daarna boodschappen doen en krijg ik van de bakker een gratis brood mee naar huis’. Ze eindigde haar mail dan ook met de woorden ‘Positief denken en een goede daad voor iemand doen, werkt echt!’

En zo is het ook! Dat heeft alles met je uitstraling te maken. Wanneer je je veel meer op het positieve in je leven richt en je openstelt voor anderen, gaan er mooie dingen in je leven gebeuren. Waar je je aandacht op richt, groeit tenslotte. Daar heb ik al eens een podcast over opgenomen, die luister je hier.

 

Stel nou dat het anders was gelopen

Want stel je nou voor dat ik tijdens die ochtendwandeling alleen maar in m’n hoofd had gezeten. Dat ik toen over van alles en nog wat aan het nadenken was geweest. Dat ik de dag alvast aan het invullen was met hoe die ongeveer in mijn beleving zou gaan lopen. Dan kijk je op die momenten helemaal niet om je heen. Dan ben je eerder als een soort automatisme naar de grond aan het staren terwijl je loopt.

Dan was mij ten eerste al dat moois om me heen niet opgevallen. En ten tweede had ik die lieve glimlach van dat meisje niet eens opgemerkt. Of sterker nog, ze had me die glimlach niet eens gegeven.

Merk jij de positieve momentjes op in je leven? 😊

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply