Sinds een paar weken staat deze geheel vernieuwde website online!
Maar wat een bevalling was dat, om zo maar even te zeggen¬†ūüėä

Het begon allemaal doordat ik de homepage wilde aanpassen, waardoor het duidelijker zou zijn hoe je¬†na de homepage verder kon gaan op mijn website om bij de juiste informatie te komen. Dat er dus meer een logische volgorde in zou komen. Op dat moment dacht ik nog ‘Even een tekstje invoeren en half uurtje later klaar’.¬†Alleen, dat bleek helaas niet mogelijk te zijn. Een beetje ingewikkeld wanneer je hier niet in thuis bent, maar dat had met mijn thema (het template) voor de website te maken.

 

Mijn website omzetten

Dus op zoek gegaan naar iemand die voor mij met een nieuw thema kon gaan bouwen en daar mijn website in kon over zetten. Nou, dat was allemaal geen probleem. Alleen dat ‘even’ overzetten was meer werk dan ik vooraf had bedacht. Daar hoefde ik gelukkig dan verder niets mee te doen, dat werd heel luxe voor me gedaan.

Maar ja dacht ik daarna, als het dan toch een soort van nieuwe website wordt, is dat natuurlijk wel hét moment om ook weer eens kritisch naar de teksten van mijn website te kijken. En wat ik al vermoedde klopte, die konden echt wel een update gebruiken. En ja, dat is wel het handigst als ik dat zelf doe. Ik weet tenslotte hoe ik het verwoord wil hebben en ken de juiste informatie.

Dus al met al¬†werd het omzetten van mijn website ineens een heel project en heeft dat totaal zo’n¬†5 maanden geduurd. En dat had echt met mij te maken, vanwege de update van de teksten. Dat moest natuurlijk allemaal tussen mijn gesprekken en andere werkzaamheden voor mijn bedrijf gebeuren.

 

Alles heeft te maken met prioriteiten stellen

Ik merkte dat de prioriteit die ik eraan gaf namelijk niet zo hoog lag. Tenslotte¬†had ik een werkende website, dus ja, het zou vanzelf wel gaan lukken met die teksten. Maar als je er geen prioriteit aan geeft, is er iedere keer ook een excuus om er¬†niet verder mee te gaan. Want ja, ik moest dan toch echt dit of dat nog doen of vond het bijvoorbeeld fijn om dan een keer een uurtje eerder naar huis te gaan. En zeker, ik ben ‘eigen baas’ dus kan ik dat natuurlijk makkelijk voor mezelf bepalen. Maar leverde het me nou die nieuwe website op die ik graag wilde …. nee, niet bepaald!

Op een gegeven moment bedacht ik dus dat het echt anders moest. En niet alleen omdat het moest, maar ook omdat ik het wilde. Ik had al van alles in gang gezet hiervoor, dus die teksten moesten echt gaan lukken.

Daarop heb ik alles wat ik nog wilde doen en aanpassen voor mijn website, opgeknipt in kleine stukjes, kleine taken dus. Daar heb ik een tijdsplanning aan gehangen, dus hoe lang ik dacht daarover te doen en daar vervolgens structureel voor de komende weken tijd voor ingepland in mijn agenda.

En ja, je raadt het misschien al, toen was het dus klaar ook! Vervolgens nog wat puntjes op de i zetten met degene die mijn website opnieuw had gebouwd, uittesten of alle linkjes goed stonden en kon de website online gaan! En daar ben ik nu dan ook heel blij mee!

 

Plannen is niet alleen een to-do list

En laat ik het dan nog even over dat plannen hebben. Ik weet dat sommigen daar echt een hekel aan hebben. Dat maak ik namelijk tijdens mijn coachtrajecten mee, wanneer we dit onderwerp bespreken. Ze willen dan niet in zo’n ‘harnas’ gegoten worden en juist flexibel met hun taken omgaan. Maar dan kan ik je vertellen wat ik echt heb geleerd, is dat het plannen van je werkzaamheden en prioriteiten stellen je juist vrijheid geeft en dat is dan ook gelijk mijn drive om het te doen.

Vroeger plande ik bijvoorbeeld wel wat ik die dag wilde doen via een to-do lijst,¬†maar had een beetje het idee dat een dag oneindig lang duurt. Dus noteerde ik enthousiast zo’n 20 taken die ik wilde doen, waarvan ik allemaal dacht dat ik dat ‘even’ zou doen. Maar wat een frustratie wanneer een bepaalde taak langer duurde dan ik dacht en ik aan het eind van de dag maar 5 van die 20 dingen had kunnen uitvoeren. Dat was nog in de periode dat ik een vaste baan had en ging dan redelijk gefrustreerd naar huis en was niet tevreden over mezelf over wat ik die dag had gedaan. ook ging ik daardoor steeds meer achter lopen met mijn werk.

 

Een realistische planning maken

Tot ik leerde dat plannen inhoudt dat je er ook een tijdsplan aan hangt. Dus dat je bijvoorbeeld een uur nodig hebt om je mailtjes te doen, je twee¬†uur met een bepaald project verder wil gaan, en je dan ook nog een uur per dag plant voor ‘niets’. Dat niets is dan voor werkzaamheden die langer zouden duren dan je had ingeschat, onverwacht even sparren met een collega, iemand die binnenloopt en informatie van je wilt etc.

Door zo’n simpele verandering zag mijn to-do lijst er voor een dag ineens anders uit. Ik had een realistische planning gemaakt en was bezig geweest met prioriteiten stellen. Ik plande nu die 5 taken in, omdat ik al zag dat ik meer tijd niet zou hebben en ging aan het eind van de werkdag met een heel tevreden gevoel naar huis.

Zelfde gedaan dus als eerder, maar met een veel beter gevoel. Namelijk dat ik tevreden was over mezelf en wat ik had gedaan. En nog beter, ik had het overzicht terug over mijn werk, inzicht in hoeveel werk ik wel of niet kon doen en daarmee kon ik gelijk ook mijn grenzen aangeven in wat haalbaar was. En heel belangrijk: veel minder stress!

En hoe is dit voor jou? Hoe ga jij hiermee om? En met prioriteiten stellen?
Gebruik je alleen een to-do lijst of maak je ook een realistische planning?

 

Wil je meer tips ontvangen voor een lekker ontspannen leven?

Meld je dan aan voor de ‚ÄėStress-weg-wijzer‚Äô en ontvang deze voortaan in je mailbox

Leave a Reply