“Ik heb er 2 uur over gedaan om thuis te komen”, vertelt mijn jongste zoon. En dat ging over de treinreis vanuit Amsterdam naar huis, waar hij normaal gesproken een uur over doet. Alles op het spoor was weer van slag en daardoor waren er treinen uitgevallen. Blijkbaar door de regen die de hele dag met bakken uit de hemel was gekomen.

 

Ik dwaalde af met mijn gedachten

En die opmerking bracht mij weer terug toen ik iedere schooldag met de trein op pad moest. Dan had je weer vertraging omdat het hard waaide, waren er treinen uitgevallen omdat het sneeuwde of waren er weer eens stakingen.

Dan stond je met z’n allen opgepropt in dat halletje van de trein, maar dan ook echt op zo’n manier dat er niemand meer bij kon. Want ja, iedereen wilde toch naar huis. Dat kon me soms ontzettend benauwen, alsof ik geen lucht meer kreeg.

 

Een paniekaanval en stress

Niet lang daarna kreeg ik dan ook in de trein mijn eerste paniekaanval. En echt niet alleen vanwege die drukte in de trein hoor, het was op dat moment nog niet eens zo druk. Maar ik had ook gewoon stress. Door 3 uur reistijd op een dag maakte ik hele lange dagen. En dan zat ik ook nog tot s avonds laat aan mijn huiswerk. Dan hup naar bed, want ’s ochtends weer vroeg op.

Gelukkig heb ik die periode van angst- en paniekklachten heel ver achter me kunnen laten. Maar gevoelig voor stress ben ik altijd wel gebleven. Dat heeft ook met mijn hooggevoeligheid te maken. Toen wist ik nog niet hoe ik dat alles het beste kon handlen. Inmiddels, als stress en burn-out coach, natuurlijk wel 😊

 

Wat wil je achterlaten en waar ben je juist dankbaar voor?

Maar nu we tegen het einde van het jaar aanlopen, vind ik dat ook altijd een mooie periode om na te gaan wat je van dit afgelopen jaar achter je wilt laten. Ik kan me in ieder geval wel een paar dingen bedenken. Hoewel veruit het merendeel van de gebeurtenissen heel fijn waren en mij alleen maar blij hebben gemaakt. Daar ben ik dan ook heel dankbaar voor!

Zo werk ik inmiddels in een prachtig tuinkantoor met een hele mooie glazen pui met uitzicht op de tuin. En van al mijn coachklanten die live langskomen, hoor ik alleen maar hoe mooi het is en hoe fijn ze zich daar voelen.

En dan nog die heerlijke vakantie met ons hele gezin naar Tenerife. Daar kan ik nog steeds met een big smile op terugkijken. En dan zijn dat nog de grotere gebeurtenissen. Ik kan juist ook heel dankbaar zijn voor al die kleine momenten in mijn leven.

 

Een hele speciale podcast aflevering

Maar goed, het gaat nu dus even over wat je juist achter wilt laten van 2023 en niet mee wilt nemen naar 2024. En dan bedoel ik daar de minder leuke dingen mee en de minder leuke emoties die dat heeft opgeroepen. Komt er al wat bij je naar boven?

Mooi, want speciaal daarvoor heb ik een podcast opgenomen. Een andere podcast aflevering dan anders. Het is namelijk een ontspanningsoefening, een visualisatie kan je deze ook noemen.

 

Op naar 2024 met een licht, vrij en ontspannen gevoel

Via deze podcast neem je mee om alle ballast van het afgelopen jaar achter je te laten. Gebeurtenissen en situaties die minder leuk waren en ook de bijbehorende emoties los te laten.

Én ik neem je mee naar wat jij in 2024 graag zou willen doen of bereiken. En dan zal je zien, ben je daar na deze podcast helemaal klaar voor!

Via deze link kom je op deze podcast uit. Even heerlijk een momentje voor jezelf 😊

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply