“Klopt dit voor jouw gevoel?” vraag ik haar. En ik zie de tranen in haar ogen springen, het lukt haar nog net om ja te knikken. Ze is geraakt en dat is ook niet zo vreemd. Dat begrijp ik helemaal, én het betekent dat we op de goede weg zitten.

Want in mijn hoofd zijn alle puzzelstukjes nu duidelijk. Ze hoeven alleen nog maar op hun plek gelegd te worden. Ik weet dat mijn coachklant dat op dat moment nog niet beseft, dat komt pas later. Maar ik weet precies wat we nu moeten doen om de blokkade die we zijn tegengekomen, op te ruimen en voorgoed uit haar systeem te krijgen.

 

Op zoek naar onderliggende oorzaken

Tijdens het coachgesprek waar ik het nu over heb, zijn we op zoek gegaan naar een van de onderliggende oorzaken waarbij haar stresslevel zo is opgelopen. Dan heb ik het niet zozeer over thema’s zoals je grenzen aangeven, je grote verantwoordelijkheidsgevoel wat meer loslaten of de lat lager leggen voor jezelf. Uiteraard komen dit soort thema’s ook aan de orde, die zijn tenslotte nodig om op een andere manier met dingen om te gaan om zo stress te kunnen verminderen.

Maar waar ik het nu over heb zijn de oorzaken die weer daaronder liggen, dat gaat over een dieperliggende laag. En dat zijn vrijwel altijd onderbewuste oorzaken. Diep weggestopt dus, maar beïnvloeden wel hoe jij op bepaalde dingen reageert en handelt en vooral ook, door welke emoties je je laat leiden. Want ook deze oorzaken veroorzaken stress.

 

Zo kunnen blokkades opgeruimd worden

Ik weet dat ik een van de weinige coaches ben die hier op ingaat en een van de weinige coaches die hier de kennis en methodes voor heeft om de onderbewuste processen vrij snel aan de oppervlakte te krijgen. Maar het is super effectief om dat mee te nemen. Het zijn namelijk blokkades en wanneer je deze oplost voelt dat enorm bevrijdend.

 

Van binnen ontplof je, uiterlijk zie je niets

Een voorbeeld. Stel dat je doodmoe thuiskomt uit je werk, weer zo’n stress dag achter de rug. En net voordat je op de bank wil ploffen, zie je ineens dat de vaatwasser niet is ingeruimd. Dat had je vanochtend nog zo aan je partner gevraagd. Van binnen ontplof je, maar dan ga je het toch zelf maar weer doen. Je hebt namelijk geen zin om de confrontatie hierover aan te gaan. Dus slik je al je boze gedachten en verwensingen maar weer in.

In dit geval zou het kunnen zijn dat je ouders vroeger regelmatig een heftige woordenwisseling hadden en je daarna je moeder met tranen in haar ogen op de bank zag zitten. Die pijn die je als kind daardoor voelde, wil je niet meer voelen. Dat besluit je alleen niet bewust, dat is een onderbewust proces. Het heeft alleen wel tot gevolg dat je je mond houdt over die vaatwasser om de lieve vrede te bewaren.

 

Tot de kern komen van jouw stressklachten

Door dit soort onderbewuste en onderliggende oorzaken te achterhalen, kom je tot de kern. De kern waarom je, in dit geval, confrontaties liever uit de weg gaat en het lastig vindt om je grenzen aan te geven.

En juist het komen tot die kern, ook al gaat dat soms gepaard met wat tranen, zorgt ervoor dat zo’n periode van ernstige stress en alle klachten die daarbij horen (check hier jouw stress-signalen), niet een paar jaar later opnieuw gaat opspelen. We hebben de blokkade die dat heeft veroorzaakt dan opgeruimd.

 

Waarom ik doe wat ik doe

Dan komen we gelijk ook uit op waardoor ik nog steeds zo immens blij kan worden van mijn werk. Door het oplossen van die blokkades kunnen er weer nieuwe deuren voor je opengaan. Deuren waarvan je misschien wel dacht dat die niet voor jou weggelegd waren.

Zoals weer naar een concert durven gaan, omdat je die paniekgevoelens kwijt bent. Solliciteren op je droombaan, omdat je zelfvertrouwen enorm gegroeid is. Of veel meer ontspannen kunt reageren omdat je niet alleen de lat voor jezelf lager hebt kunnen leggen, maar ook de lat die je onbewust anderen in je omgeving oplegde.

 

Het ripple effect

Kortom, je zit weer goed in je vel en dat heeft ook z’n doorwerking op de mensen om jou heen. Op je partner bijvoorbeeld, je kinderen of je collega’s. Want ook daar vinden heel vaak positieve veranderingen plaats doordat jij verandert bent. Het ripple effect dus.

Ken je dat? Je tikt zachtjes het water aan en de kring die ontstaat wordt steeds groter. Jij neemt met jouw hernieuwde positieve inslag, de mensen om je heen ook een stukje mee. Prachtig toch! 😊

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply