“Deze gympen wil ik graag”, zeg ik tegen de verkoopster van de schoenenwinkel. “Zou je de andere gymp erbij willen halen?” “Ja natuurlijk”, antwoordt ze. Ze haalt de andere gymp van het paar op uit het magazijn, ik sta al klaar bij de kassa om te betalen, maar dan vraagt ze “Zou je die ook niet even passen?”. En ik vertel dat die ene gymp goed zat, dus dat zal met de andere ook wel zo zijn.

“Nou, je bent er toch, pas die nou maar even”. Oké …, ik laat me overhalen, vind het eigenlijk onzin, maar goed, misschien heeft ze ergens wel gelijk.

 

Dat veroorzaakte allerlei gedachten in mijn hoofd

“Nou, wat ik al dacht hoor”, zeg ik tegen haar, “Ze zitten goed”. Waarop ze antwoordt “Laat mij eerst maar even kijken”. Gelaten laat ik het toe, waarop ze aangeeft dat ze vindt dat de gympen echt te klein zijn. Ik geef nog aan dat ik vond dat er juist speling in zat, laat haar dat ook zien, en vertel dat ik toevallig ook maat 39 had gepast, maar dat die echt te groot was. “Ja, dat is het probleem met dit merk”, zegt ze, ze hebben geen maat 38½”.

Ja en als je dit zo leest, kan je je misschien wel voorstellen dat ik in mijn hoofd hier van alles van vond. Gedachten als: Ik wil ook helemaal geen maat 38½, wil ze me die gympen niet verkopen of zo, ze heeft zeker haar dag niet, waarschijnlijk aan vakantie toe etc.

 

Zijn die gedachten wel echt waar?

Maar ja, zolang je niet vraagt wat de reden is dat iemand zo doet of reageert, kan je natuurlijk nooit zeker weten wat er aan de hand is. Je kunt dan alleen maar iets vermoeden, want wie zegt dat jouw gedachten op zo’n moment waar zijn. Ik vond natuurlijk iets van haar doen en laten en ging zelf invullen waardoor dat veroorzaakt zou kunnen zijn.

 

Ongemerkt al een mening of oordeel vormen

En je zult zoiets vast wel herkennen bij jezelf. Een bepaalde situatie waar je in je hoofd van alles van vindt, daar verder niets over zegt, maar zo wel een mening of een oordeel over iets of iemand hebt gevormd. En ja, dat is niet handig. Want wanneer dit soort gedachten negatief getint zijn, gaat dit ook samen met een negatieve emotie. Je gedachten zorgen tenslotte voor de bijbehorende emoties die je voelt.

Nou lag ik van mijn gedachten over die verkoopster van de schoenenwinkel niet echt wakker, ik vond ze eigenlijk wel komisch. Maar neem nou eens gedachten als ‘Ze vindt zeker dat ik niet hard genoeg werk omdat ze vraagt of ik mijn deadline wel ga halen’, en dan de emotie je schuldig voelen naar boven komt. ‘Hij vraagt nooit aan me hoe het met me gaat, het interesseert hem zeker niet’ en daarbij de emotie verdriet naar boven komt omdat je je niet gehoord of gezien voelt. Met dit soort gedachten ben je dus eigenlijk iets aan het invullen voor de ander, terwijl je niet zeker weet of diegene dat ook werkelijk zo heeft bedoeld.

 

Nivea – Niet Invullen Voor Een Ander

En daar komt nivea om de hoek kijken. Nivea staat in dit geval voor een afkorting: Niet Invullen Voor Een Ander. En waarom dit zo belangrijk is om je dat te realiseren, is vanwege die negatieve emoties die zulke gedachten bij je oproepen. Zo kan je dus een schuldgevoel hebben over iets, terwijl als je het aan de persoon zou vragen, zou kunnen blijken dat die het helemaal niet zo bedoeld heeft. Wanneer je dit soort gedachtes niet checkt, veroorzaakt dat allerlei communicatie stoornissen. Bijvoorbeeld tussen collega’s onderling, binnen een team of misschien wel in je privé-situatie. Helemaal niet handig dus!

Enneh, hoe het verder ging met die gympen? Ik pak mijn tas en loop naar de kassa met mijn portemonnee al in de hand. De verkoopster kijkt me vragend aan. Ik wijs naar de gympen maat 38 die ik had gepast en zij op de balie had gezet en zei: Die witte gympen dus die daar staan, die wil ik graag kopen. “Deze?”, vraagt ze vol verbazing terwijl ze naar de gympen wijst. “Ja inderdaad, die”, antwoord ik 😊.

Wil je meer tips ontvangen voor een lekker ontspannen leven?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang deze voortaan in je mailbox

Leave a Reply