Ja, dan zijn we alweer ruim 2 weken op weg in 2023! En laat dat nou net ongeveer de periode zijn dat je je goede voornemen, als je die per 1 januari hebt gemaakt, alweer compleet bent vergeten.

 

Goede voornemens

Met een nieuw jaar kunnen er ook weer nieuwe kansen en mooie uitdagingen op je pad komen. En misschien heb je dus zelfs wel een goed voornemen gemaakt. Ik doe daar eigenlijk nooit aan om zoiets op 1 januari te bedenken, omdat ik vind dat je een goed voornemen op ieder moment van het jaar kunt starten. Maakt dus niet uit welke datum het is.

Alleen weet ik dat het voor sommigen een stok achter de deur kan zijn om er nu écht mee aan de slag te gaan. Dus mooi om zo’n nieuw jaar te gebruiken om dat te gaan doen.

 

Best wel moeilijk

Maar goed, zo begon ik natuurlijk al dit blog, wist je dat uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen hun goede voornemen maar een week of 2 volhoudt?

En dat is ook niet zo gek als ik naar de top 10 kijk van goede voornemens voor dit jaar. In die top 10 staat bijvoorbeeld ‘Minder stress en meer genieten’ of ‘Relaxter leven’. Een heel mooi voornemen natuurlijk, daar kan ik als stress en burn-out coach alleen maar achter staan. Alleen, en daar gaat het vaak mis, wat houdt dit voor jou dan in? Heb je bij het maken van dit goede voornemen ook een idee welke acties je hiervoor moet doen?

Zonder duidelijk en concreet doel, geen duidelijke en concrete acties. Daardoor doe je maar wat. De ene dag een beetje dit, de andere dag een beetje dat, na een week merk je dat het niet zoveel effect heeft en nog een week later ben je je goede voornemen alweer vergeten en zit je weer in het ritme van alledag.

 

Hoe het je wél gaat lukken

Begin daarom eerst met het concreet maken van jouw goede voornemen, jouw doel dus. Als je inderdaad minder stress wilt en relaxter wilt leven, omschrijf dan eens wat dit voor je betekent. Hoe wil je je dan voelen, wat wil je anders doen dan nu? Wat betekent minder stress voor jou en wat betekent relaxter leven?

Nadat je je goede voornemen duidelijker hebt geformuleerd, kan je ook makkelijker bepalen wat concrete acties kunnen zijn om dit doel te realiseren. Zo kan ‘meer ontspannen’ voor jou misschien wel betekenen dat je wil starten met mediteren, ontspanningsoefeningen wil gaan doen (ken je deze al van mij), vaker wil gaan wandelen, starten met yoga of meer me-time reserveren.

 

Welke acties heb je daarvoor nodig

En wanneer je de acties dan weet, zijn deze dan ook concreet genoeg? Wat betekent starten met mediteren en wat heb je daarvoor nodig? Wil je dat met begeleiding van een boek doen waarin staat hoe je dat doet? Wil je een online cursus gaan volgen? En vervolgens: Wil je het iedere dag gaan doen of een paar keer per week? En hoe lang?

Als je nog nooit gemediteerd hebt, is het best lastig om gelijk in te voeren dat je het iedere dag een half uur wilt gaan doen. Maar om de dag beginnen met 5 minuten, klinkt al een stuk haalbaarder. Maak je concrete acties dan ook niet te groot en zorg ervoor dat ze haalbaar voor je zijn. Dan is de kans een stuk groter dat je jouw goede voornemen dit jaar wél gaat halen!

En was je je goede voornemen alweer vergeten, of heb je geen goed voornemen gemaakt maar klinkt het op deze manier wel aantrekkelijk voor je om te doen? Je hoeft echt niet te wachten tot het weer 1 januari is hoor, start gewoon vandaag nog! 😊

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply