Volgens mij was ik een jaar of 15, net op zo’n leeftijd dat je iets wilt bijverdienen. En dat kon ik doen bij een vader van een vriendin van me. Tot op de dag van vandaag is ze trouwens nog steeds mijn vriendin 😊. Maar goed, haar vader was tuinder en iedere zaterdag kon ik daar terecht om tulpenbollen te planten, te pellen of tulpen te bossen.

 

Mooie overtuiging, daar kom je verder mee

Nou was het zo dat hij wel meer dan 1 zaterdaghulp kon gebruiken. Alleen die kwamen en na een paar weken gingen ze weer. Niet omdat ze er zelf mee wilde stoppen, nee, ze werkte niet hard genoeg.

Ik dus blijkbaar wel, dacht ik trots. Wat bij mij mijn overtuiging voedde dat wanneer je maar hard genoeg werkt, je er vanzelf wel komt. Hele mooie overtuiging, daar kom je verder mee in het leven.

 

De andere kant van zo’n overtuiging

Alleen wordt het een ander verhaal wanneer die overtuiging tegen je gaat werken. Dat je in de valkuil van zo’n overtuiging terechtkomt. Dat betekent dat je er zo naar hangt en zo naar leeft, dat je die overtuiging té inzet. En ik zeg dit nu zo, maar dit alles speelt zich natuurlijk op een onderbewust niveau plaats. Je besluit echt niet bewust om daar op die manier mee om te gaan.

Je hebt zelfs meestal helemaal geen idee dat zoiets een overtuiging van je is en dat je die té inzet. Wat je op een gegeven moment wél merkt is dat je al een tijdje niet goed in je vel zit en last hebt van allerlei stressklachten.

 

Vaak heb je een overtuiging van huis uit meegekregen

Want laten we het even bij de overtuiging houden die ik heb genoemd, dus de overtuiging dat wanneer je maar hard genoeg werkt, je het dan wel redt. Dat kan bijvoorbeeld door je ouders zijn meegegeven. Dat die hebben moeten knokken om via hard werken een goed thuis aan jou, als hun kind, te geven. Vaak omdat ze dat vroeger zelf niet zo ervaren hebben en het daarom anders willen doen voor hun kinderen.

Daardoor kan je zo’n uitdrukking tijdens je kinderjaren regelmatig voorbij hebben horen komen. En dat maakt dat het op een gegeven moment ook een overtuiging van jezelf kan worden. Bijvoorbeeld omdat je ouders teleurgesteld waren wanneer je een 7 of lager op je rapport had, Het was pas goed genoeg bij een 8. Dus, ga je nog harder werken om die waardering van je ouders wél te krijgen.

 

Een overtuiging uit zich in hoe je doet

En dat zet zich in je latere leven voort, wanneer je een partner hebt, een baan en/of kinderen. Bij alles heb je dan het idee dat wanneer je maar hard genoeg werkt, wanneer je maar hard genoeg je best doet, het dan allemaal goed zal verlopen.

Dus span je je optimaal in voor je werk, zet je daar vaak een tandje extra bij, is ook een relatie voor jou hard werken, anders gaat het mis en zie je dat ook zo in de opvoeding van je kinderen.

 

Hard werken voor waardering van een ander of van jezelf

Wanneer dat harde werken in balans is met tijd voor jezelf en je gezin, is daar helemaal niets mis mee. Het brengt je tenslotte daar waar je graag wilt zijn en wat je wilt bereiken. Maar wanneer je zo hard gaat werken om op je werk een stukje waardering daarvoor te krijgen, maar je ontvangt dat niet, ga je daarop leeglopen.

Ook kan het zijn dat je aan dat harde werken een stukje zelfwaardering als overtuiging hebt hangen. Dus wanneer je maar hard genoeg werkt, pas dan kan je tevreden zijn over jezelf. Maar wat houdt feitelijk ‘hard genoeg werken’ in? Dan gaat het hier dus weer over dat stukje balans. Als je het idee hebt dat je pas hard genoeg hebt gewerkt als je doodop thuis komt, ja, dan gaat dat niet lang goed.

 

Door zo’n belemmerende overtuiging schiet je stressniveau omhoog

En zo komen we natuurlijk uit op dat zo’n overtuiging ervoor kan zorgen dat je stressniveau omhoog schiet. Een tijdje dat volhouden lukt meestal nog wel, daar hebben we een soort van energiereserve voor opgebouwd. Maar als je weet dat hoe meer stress je hebt, hoe meer je je gaat vasthouden aan je overtuigingen, dan begrijp je dat je zoiets niet lang kunt volhouden.

Dan is die energiereserve op een gegeven moment toch echt op. Je bent dan al een tijd volledig voorbij gegaan aan wat jijzelf daadwerkelijk nodig hebt. En dat is meer dan alleen maar hard werken.

 

Herken je dit bij jezelf?

Herken jij dit bij jezelf en zo ja, hoe kan je een stapje terug in die beperkende overtuiging nemen waardoor je ook gelijk je stressniveau kunt verminderen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met af en toe een rustmomentje in je dag te plannen. Uit onderzoek is trouwens gebleken dat wanneer je overdag geregeld van dat soort pauzemomentjes inlast, je ’s avonds ook nog eens beter slaapt. En wie wil dat nou niet! 😊

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply