“Jeetje”, zegt een vriendin tegen me, “dat ze jou nodig hebben, dat is toch wat”. “Hoe bedoel je?”, vraag ik haar. “Nou, dat ze blijkbaar niemand anders hebben waarmee ze een goed gesprek kunnen hebben”. Hè, dacht ik, een goed gesprek? Het is echt wel meer dan dat, maar kon dat op dat moment nog niet goed verwoorden.

Dit speelde zo’n 12 jaar geleden af. Ik was net 2 maanden gestart met mijn coachopleiding. In die periode had ik nog een vaste baan, maar wist wel al dat ik iets anders wilde gaan doen. Ik merkte dat de organisatie waar ik toen werkte, niet helemaal meer bij mij paste. Superleuke collega’s daar lag het niet aan, maar ik liep steeds vaker tegen dingen aan waar ik ook stress door ervaarde. Vandaar dus de keuze voor deze opleiding 😊

 

Coaching is niet alleen maar praten, het is ook doen

Maar goed, tijdens coaching heb je dus inderdaad een gesprek met iemand. Maar jee, dat is toch echt wel een ander soort gesprek dan dat je met je partner, een vriend of vriendin zou hebben. Coaching is niet alleen maar praten om je hart te luchten, dat doe je maar bij iemand anders. Coaching is ook echt doen. Om stap voor stap veranderingen bij jezelf te kunnen realiseren die helpend voor je zijn om je verder te ontwikkelen.

Want wanneer je last hebt van stress voelt het aan alsof je leven zo’n beetje stilstaat. En van je verder ontwikkelen is dan totaal geen sprake. Je bent al blij dat je weer een dag hebt overleefd als je ’s avonds doodop op je bed neervalt.

 

Gemotiveerd zijn om iets aan je situatie te doen

Ik hou dan ook van werken met mensen die echt iets aan hun situatie willen doen. Gemotiveerd zijn om daarvoor stappen buiten hun comfortzone te nemen, ook al voelt dat soms best ‘eng’ aan. En dat bereik je niet door alleen maar te praten.

En natuurlijk begeleid ik ze daar op zo’n manier bij dat ze het vertrouwen krijgen en zich veilig voelen om die stappen naar verandering te kunnen realiseren. Om praktische stappen te kunnen nemen om de patronen waar je zo mee vergroeid bent geraakt toch langzaamaan los te kunnen weken van jezelf, omdat je diep van binnen weet dat dit je niet meer dient.

Zo ben ik net een traject gestart met iemand die alleen de gesprekken al spannend vindt om te doen. Maar ze voelt dat er iets moet veranderen en dus zet ze haar angsten opzij en is ze toch het traject aangegaan. Kijk, daar hou ik nou van. Ondanks dat het soms heel spannend kan voelen, je het toch doet!

 

Al mijn angsten daarvoor opzij gezet

En daar weet ik zelf alles van. Het ligt gelukkig al heel wat jaren achter me, maar ook ik heb een lange periode ontzettend geworsteld met stress, met angst, met paniek en had daar zelfs fobieklachten door ontwikkeld.

Maar toen ik eenmaal gevonden had waarvan ik dacht (want zeker weten doe je dat natuurlijk op dat moment niet) dat diegene me kon helpen, heb ik daar ook al die angsten voor opzij gezet. De angst om zo’n lang stuk (anderhalf uur) in de auto daarheen te rijden, de angst om middenin zo’n groep mijn verhaal te moeten vertellen en de angst om ook voor de groep mijn kwetsbaarheid te laten zien.

 

De wereld een stukje mooier maken

Maar wat ben ik blij dat ik dat toen heb gedaan, anders stond ik nooit waar ik nu sta. Had mijn leven zich niet verder kunnen ontwikkelen. Want hoe mooi is het dan nu, dat ik dit als stress en burn-out coach dit ook voor anderen kan betekenen. Dat is waar ik dan ook iedere dag weer blij mijn bed voor uitkom. Om de wereld op die manier nog een stukje mooier te maken.

Door mensen met stress en daarbij eventuele angst- en paniekklachten, te leren hoe ze dit kunnen loslaten en beperkende gedachten en belemmeringen kunnen opruimen. Dat we samen het voor hun juiste pad gaan ontdekken, waardoor alles weer kan gaan stromen en ze zich kunnen ontwikkelen in wie ze puur van binnen zijn. Dan gaat je wereld er zoveel mooier uitzien. En dat heeft weer een positieve doorwerking op anderen, op mensen in je omgeving die belangrijk voor je zijn.

Voel je je hierdoor aangesproken, neem dan vooral contact met mij op. Gaan we samen na hoe we ook jouw wereld weer een stukje mooier kunnen maken 😊

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply