Vorige week had ik een workshop en die eindigde ik met de vraag: Wat ga jij morgen anders doen naar aanleiding van wat we vanavond hebben besproken en de tips en adviezen die voorbij zijn gekomen? In eerste instantie bleef het even stil en zag ik een paar bedenkelijke blikken.

 

Iets om over na te denken

Maar toen werden er langzamerhand toch wat dingen opgeschreven. En op de vraag op het evaluatieformulier wie morgen inderdaad hiermee aan de slag zou gaan, antwoordde vrijwel iedereen met ‘jazeker’.

En natuurlijk ga ik dat niet controleren of zo, dat is ieders eigen verantwoording. Wat ik hier alleen bedoel, is dat het soms zo makkelijk is om allerlei info over hoe je relaxter kunt leven in je op te nemen, tips te lezen over hoe je je beter kunt leren ontspannen en zelfhulpboeken te lezen over hoe je het beste met stress kunt omgaan.

Alleen, wat doe je ermee?

Als je het de volgende dag alweer vergeten bent, een weekje wat yoga-oefeningen doet en dan toch ontdekt dat je daar eigenlijk geen tijd voor hebt of je uiteindelijk toch laat verleiden tot al die piekergedachten terwijl je dat niet meer van plan was, tsja …..

Hoe ga je dan ooit iets veranderen in je leven?

 

Wat je niet meer wilt

We zijn er als mens een ster in om te bedenken wat we voortaan niet meer willen. Maar denk dan even een stapje verder. Wat wil je dan wél en hoe kan je dat gaan doen? Zo’n vraag zorgt ervoor dat je uit je piekergedachten komt, want die brengen je nooit een oplossing.

Wat ga je vanaf morgen dus anders doen? En zorg er dan ook voor dat je niet iedere dag ‘morgen’ zegt, want dat is ook niet echt in actie komen.

 

De eerste stap

Op die manier kan je echt dingen gaan veranderen waar je al een tijdje tegenaan loopt. Het maakt dat je meer in oplossingen gaat denken en zo ook meer in de actiestand komt. Je daagt je brein hiermee uit. En om te zorgen dat je het vervolgens ook gaat doen, kan je jezelf de vraag stellen wat de eerst stap voor jou kan zijn in wat je anders wil gaan doen.

Stel dat je gehoord of gelezen hebt dat een half uur mediteren per dag je gaat helpen om je veel meer ontspannen te voelen. En je je toen ook hebt afgevraagd of dat iets voor je zou kunnen zijn. Maar wanneer je nog nooit hebt gemediteerd en ook nog denkt dat je dan in dat half uur helemaal nergens aan mag denken, dan ga je het absoluut niet doen.

Maar wanneer het toch je interesse heeft gewekt en je nagaat wat een eerste stap hierin zou kunnen zijn, kan het al een stuk aantrekkelijker worden. Je kunt bijvoorbeeld eerst wat meer informatie opzoeken over mediteren, zodat je ontdekt dat je best eens met je hoofd mag uitwaaien tijdens het mediteren. Als je het maar opmerkt en jezelf daarna weer terugneemt in wat je aan het doen bent.

Of je begint met het opzoeken van een leuke app die je hiervoor zou kunnen gebruiken en start dan bijvoorbeeld met een meditatie van 2 minuten. Dat maakt het al gelijk anders, je krijgt dan zelfs zin om te beginnen.

 

Maak het jezelf makkelijk

Zo merk je dat je gedachten over iets heel bepalend zijn over of het moeilijk en zwaar is (een half uur per dag mediteren als beginner) of makkelijk en licht (een korte meditatie van 2 minuten). Je brein protesteert nou eenmaal als die iets te moeilijk of te onoverzichtelijk vind. Maak het jezelf dus makkelijk zodat je echt iets kunt gaan veranderen wat je al een tijdje anders wil doen.

En om nog even op het voorbeeld terug te komen, het kan zelfs nog makkelijker dan die 2 minuten. Klik maar eens op de afbeelding hieronder.

 

P.S. Is jouw hoofd momenteel zo vol en heb je last van allerlei stressklachten waardoor je je niet eens meer kunt bedenken wat je morgen anders zou willen doen? Dan is een gratis stress-analyse echt iets voor jou!