Wat temperatuur betreft zou je het misschien nog niet zo snel zeggen, maar het zonnetje heeft zich de afgelopen week toch regelmatig laten zien. De lente is echt in de lucht! Als ik mijn lunchwandeling in het park loop, zie ik dat afgelopen week ineens weer de madeliefjes en paardenbloemen zijn gaan bloeien, knopjes van bomen zijn uitgekomen en pulletjes gehaast achter moeder eend aanzwemmen 😊

De energie zit weer in de natuur!

Maar hoe is het met jouw energie?

 

In het ‘moeten’ zitten en wat de achtergrond daarvan is

Heb je voor al deze lente-veranderingen wel oog of ben je door allerlei spanningen en stress die je ervaart daar helemaal niet mee bezig? Voelt alles momenteel juist zwaar aan, alsof je van alles ‘moet’ doen in plaats van dat je daar energie van krijgt en blij van wordt?

Als dat herkenbaar voor je is, ga dan eens bij jezelf na waarom het als moeten aanvoelt. Dat kan namelijk voor iedereen weer een andere achtergrond hebben. Voel je je bijvoorbeeld overbelast en overvraagd? Zeg je automatisch ja terwijl je nee bedoelt? Of denk je dat iemand bepaalde dingen van je verwacht waardoor je het automatisch doet? En dat laatste kan nog wel een dingetje zijn om zo maar te zeggen. Dat je denkt dat anderen iets van je verwachten.

 

Moeten wordt veroorzaakt door belemmerende gedachten

Bijvoorbeeld omdat jij tijdens een overleg van je werk altijd de afspraken noteert en die later uitwerkt, ook voor je collega’s. En omdat je dat al zo vaak hebt gedaan, het voor iedereen een soort van vanzelfsprekend is geworden! En in het begin vond je dat niet zo erg om te doen, dat kon er wel bij tussen je andere werkzaamheden door. Maar nu je het drukker hebt, wil je er eigenlijk vanaf. Alleen denk je dat je niet meer kunt voorstellen om dat te rouleren met je andere collega’s, omdat je het altijd al gedaan hebt.

En als je eraan denkt om dit toch een keer voor te stellen, knijpt je maag zich samen. Want wat zullen ze dan van je denken, hoe zullen ze reageren, vinden ze je dan nog wel leuk? Dat zijn zo een paar voorbeelden van belemmerende gedachten, waardoor je het uiteindelijk toch niet voorstelt. Het volgende overleg pak je die taak dan toch maar weer op …, maar energie krijg je er niet van. Het is dan iets geworden waarvan jij denkt dat je het ‘moet’ doen.

 

Je doet het toch omdat het je wat oplevert

En nou is dit even een voorbeeld over die taken noteren en uitwerken, maar waar speelt dit bij jou? Misschien niet op je werk maar thuis, dat kan natuurlijk ook. Heb je daar wel eens over nagedacht?

Weet dan ook, dat wanner je automatisch zo doet en denkt, je dit onbewust in stand houdt omdat het je iets oplevert. Klinkt misschien gek, maar dat is meestal wel zo. Een stukje waardering bijvoorbeeld in de vorm van een compliment. En dat geeft je dan een goed gevoel over jezelf. Ja, totdat bij jou écht de grens is bereikt en je die gaat aangeven. Maar dan reageer je vaak niet meer op een manier zoals je eigenlijk zou willen en bij je zou passen 😊

 

Wat je dan voor jezelf kunt doen

Zo is het natuurlijk leuk om complimentjes van anderen te ontvangen, maar wordt het een ander verhaal wanneer je daar afhankelijk van bent geworden. Dat betekent dan ook dat jouw zelfvertrouwen daar afhankelijk van is geworden of hoe jij over jezelf denkt. Krijg je dan complimentjes, zit het op dat gebied wel goed. Maar krijg je ze niet, ondanks je harde werken, daalt ook gelijk jouw zelfvertrouwen of jouw zelfbeeld. En dat kan toch niet de bedoeling zijn!

Dan weet je dat je die waardering veel meer in jezelf mag zoeken. Overtuigd te worden dat je iets goed hebt gedaan en jezelf dan ook goed genoeg vinden.
Dus, waar zit jij in het ‘moeten’? Wat levert het je onbewust op en hoe kan je dat op een andere manier voor elkaar krijgen?

 

Dat levert rust op in je hoofd

Zodra dat lukt, wordt je hoofd ook gelijk een stuk rustiger zonder al die belemmerende gedachten. En dat zorgt weer voor meer energie. Kan jij daardoor misschien de komende tijd ook weer oog hebben voor al die mooie lente-veranderingen in de natuur 😊

Hulp bij nodig? Dan weet je me te vinden. Stuur me dan gewoon een mailtje.

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply