Prachtig om te zien weer afgelopen week! Ik fiets door het park naar mijn werk, de zon schijnt, en de grassprietjes van de weilanden zijn gehuld in dauwdruppels. En ineens zie ik dat door het licht van de ochtendzon, de dauwdruppels aan alle kanten flonkeren, het lijken wel miljoenen diamantjes, zo mooi!

Even verderop zie ik het zwanenpaar dat ieder jaar een nest ergens in het park heeft. Ik ben benieuwd welk plekje ze dit jaar hebben uitgezocht. Ook fluiten de vogeltjes er gezellig op los en herken ik daarin zowaar het geluid van een koolmeesje. En dit alles maakt dat ik met een blij gevoel op mijn werk aankom.

 

Leven met volledige aandacht (of juist niet)

Dat is nou precies wat volledig met aandacht zijn bij wat je ziet, hoort, ruikt of voelt, met je doet. Je bent je veel meer bewust van de dingen die gebeuren, waardoor je daar ook veel meer van kunt genieten. Zonder dus constant met van alles en nog wat in je hoofd bezig te zijn.

Ander verhaal: Ik ben ’s ochtends mijn tanden aan het poetsen en daar zit zo’n timer op dat deze automatisch afslaat wanneer je 2 minuten hebt gepoetst. Terwijl ik mijn tanden poets gaat door me heen dat ik vandaag niet moet vergeten iemand te bellen. Voordat ik het weet ben ik het telefoongesprek al in mijn hoofd aan het doorlopen. Ineens stopt mijn tandenborstel ermee en vraag ik me vertwijfeld af of die niet stuk is. Dit waren toch geen 2 minuten?

 

Time flys ….

En je zal waarschijnlijk wel begrijpen dat het natuurlijk wél 2 minuten waren. Maar wanneer je zo in je hoofd met iets bezig bent, gaat de tijd ongemerkt aan je voorbij. Ze zeggen wel eens ‘Time flys when you’re having fun’. Maar de tijd vliegt wanneer je niet met je bewuste aandacht bent bij wat je aan het doen bent. En dan heb je helemaal geen ‘fun’.

Want wanneer je alleen maar in je hoofd bezig bent, heb je totaal geen aandacht voor wat er om je heen gebeurt en mis je dus de mooie dingen en mooie momenten.

 

Mooie momentjes geven een blij gevoel

En laat dat nou juist in hele kleine dingen zitten, zoals die mooie dauwdruppels die eruit zagen als miljoenen fonkelende diamantjes. En door die op te merken, krijg je daar ook een blij gevoel van. Geen wonder dat ik vaak hoor van mensen die overspannen zijn of daar dicht tegenaan zitten, dat dat vaak samen gaat met een neerslachtig en depressief gevoel. Dan zit je zo in je hoofd dat je geen oog meer hebt voor de positieve momentjes in je leven.

En je zal vast wel herkennen dat wanneer je partner iets tegen je zegt, je op sommige momenten automatisch ja knikt en pas later denkt ‘Waar had die het eigenlijk over?’ Dat maakt gelijk ook dat je je minder verbonden kan voelen met iemand. En wat dacht je van al die energie die het kost om constant in je hoofd te zijn?

 

Hoe ga jij hiermee om?

Redenen genoeg dus om eens kritisch te kijken naar al die gedachten en hoe jij dat beleeft. Want constant maar in je hoofd zitten met allerlei piekergedachten, je zorgen maken, vooraf te bedenken hoe een gesprek gaat lopen, achteraf met een vervelend gevoel blijven zitten doordat je vindt dat je iets verkeerd hebt aangepakt, allemaal zaken die je niet verder brengen. Het levert alleen maar stress op met alle klachten van dien. Herkenbaar?

 

Wil je meer tips ontvangen voor een lekker ontspannen leven?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang deze voortaan in je mailbox

Leave a Reply