Een overheerlijk ontbijtje staat voor mijn neus. Wat er allemaal in zit geen idee, maar iedere hap is weer opnieuw een smaaksensatie! En dit alles gedecoreerd met een prachtig bloemetje, eetbaar naar het schijnt 😊.

 

Een prachtige ervaring

Ja, dat is alweer een week geleden, ik zat voor een retreat op het prachtige vulkaaneiland Tenerife. Vooraf aan de retreat dacht ik, leuk, beetje yoga, beetje coaching en lekker eten, dat stond namelijk op de website van de retreat. En natuurlijk is het daar nog lekker weer en moesten we dus vooral ook onze bikini meenemen werd verteld. En ja, wie wil dat nou niet zo in november.

Met een vakantiegevoel stapte ik daarom het vliegtuig in, alleen ben ik erachter gekomen dat een retreat toch niet helemaal een vakantie is. Het afgelopen weekend heb ik dan ook echt nog even nodig gehad om te ‘landen’. Maar wat een geweldig mooie ervaring en zo bijzonder om dit met een prachtige groep vrouwen te doen die ik vooraf helemaal niet kende. Maar door de yoga, de oefeningen tijdens de coaching en het delen van onze ervaringen over het volledige vegan menu, want jee wat moeten je darmen daar aan wennen 😊, kwam er een hele mooie verbinding in de groep.

 

Hoe je een ervaring intens kunt beleven

Tel daarbij nog eens op dat het retreatcentrum midden in de bergen lag, op een prachtige locatie, waarbij je tussen de bergen door toch ook nog de zee kon zien. Je daardoor iedere ochtend opstond met een geweldig uitzicht, de bergen door de lichtinval steeds anders kleurde en een groep vogeltjes door de zon zo verlicht werd dat het net allemaal fonkelende sterretjes leken.

Al die nieuwe dingen die je ziet, die je beleeft, die je meemaakt en die dan volledig mindful doen. Dat is waar ik het nu over heb. Volledig mindful betekent dat je al je zintuigen gebruikt om iets te ervaren. En dat gaat natuurlijk makkelijker in een omgeving die nieuw voor je is en door dingen te doen die nieuw voor je zijn. Neem maar als voorbeeld dat je uit eten gaat, dan ben je ook veel meer met het eten bezig en hoe het smaakt, dan dat je thuis tussen de bedrijven door een maaltijd naar binnen werkt.

 

Meer tijdsbesef, meer ontspanning, meer genieten

Maar als dit je lukt, zal je merken dat de tijd ook langzamer gaat. Naar mijn idee duurde 1 dag daar op Tenerife wel 2 volle dagen. Aan de ene kant had dat ermee te maken dat we een behoorlijk dagprogramma hadden en aan de andere kant door alles mindful in je op te nemen, waardoor je er volledig van kunt genieten.

Ik merkte in die week dan ook dat ik met mijn volledige aandacht was bij ieder hap die ik at, bij alle yoga-oefeningen omdat de meeste nieuw voor mij waren, bij de gesprekken met de vrouwen uit m’n groep doordat je ze toch beter wilde leren kennen en bij het rondlopen op de retreat met dat prachtige uitzicht dat iedere dag weer anders leek.

Kortom, ik ben nog nooit een week lang zo mindful geweest als daar. En dat had als gevolg dat ik het gevoel kreeg zo stevig met mijn benen op de grond te staan, maar daardoor ook alles zo mooi en intens heb kunnen beleven en op een hele ontspannen manier. Ik ervaarde een hele mooi diepe rust binnen in mij, prachtig!

 

Hoe je mindful kunt leven

En zo werkt het natuurlijk ook, ik werk tijdens mijn coachtrajecten dan ook niet voor niets met aspecten van de mindfulness. Juist door met je volledige aandacht te kunnen zijn bij wat je aan het doen bent, ontspant je brein en daarmee ook jezelf. Ik gebruik dit thuis ook, alleen zijn het dan wat meerdere korte momenten op een dag. En dat werkt al heel goed om meer ontspanning te ervaren.

Dus, welke kleine momenten op een dag kan jij gaan invoeren om voortaan volledige mindful en dus met volle aandacht te gaan doen? Al is het simpel de eerste slokken van je koffie of thee nemen, de vaatwasser inruimen, je haren wassen, make-up opdoen of je tanden poetsen. Begin gewoon met kleine stappen, het hoeft echt niet zoals ik daar heb ervaren 2 uur lang naar de wolken kijken te zijn. Wat trouwens een prachtig schouwspel was 😊.

 

Wil je meer tips ontvangen voor een lekker ontspannen leven?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang deze voortaan in je mailbox

Leave a Reply