In deze corona-tijd is het voor veel mensen wat lastig om ontspanning te kunnen vinden. Wanneer mijn coachklanten vertellen dat ze afgelopen tijd tegen dingen zijn aangelopen die op dit moment niet kunnen of niet door kunnen gaan, vraag ik dan altijd “Ok√© dit kan er nu niet, maar wat kan er wel?” Zo’n eenvoudige vraag eigenlijk, maar die haalt je wel uit je eigen gedachtepatroon en dat maakt dat je tot andere gedachten en daarmee andere oplossingen kunt komen.

 

Tijd nodig om op te laden

En wat die ontspanning betreft, daar hebben veel mensen natuurlijk behoefte aan. Logisch, want op dit moment zijn er veel minder dingen waarmee je je anders zou opladen. Een leuk feestje en daar nieuwe kleding voor kopen, een festival, concert of gewoon een warme knuffel van een vriend of vriendin na het vertellen van je verhaal. Dus, wat er kan wel? Ik merk dat mensen die ontspanning dan bijvoorbeeld gaan zoeken in een massage, een behandeling van een ontspanningstherapeut of, zoals ik zelf ook geef, een Access Bars sessie. Bij al dit soort zaken lig je op een behandeltafel en als je er weer vanaf komt voel je je als herboren (als het goed is ūüėä).

En dan zeg ik prima, lekker doen, vooral in deze tijd!
Alleen wanneer je al langere tijd last hebt van stressklachten of zelfs al met een burn-out thuis zit, is dat toch echt niet voldoende. Zelfs een sessie Access Bars niet, waarmee je niet alleen ervoor zorgt dat je hoofd een stuk rustiger voelt en meer ontspanning ervaart, maar je ook in je brein wat opruimt. Een soort reset van je brein noemen ze het ook wel.

 

Er is echt wel wat meer nodig

Toen ik in juli de Access Bars cursus volgde, was een van de deelnemers iemand die op dat moment met een burn-out thuis zat. Ze was heel enthousiast over Access Bars, want ze had zelf bij iemand inmiddels 4 sessie gehad en wilde het nu ook zelf leren. Ze merkte dat ze rustiger was geworden in haar hoofd en dat ze al beter sliep. Fantastisch resultaat toch, zou je denken.

Alleen geloof ik never nooit dat je op deze manier volledig van je burn-out kan herstellen. Want stel nou, dat je iemand bent die moeite heeft voor zichzelf op te komen en z’n grenzen aan te geven. Hoe ga je dat dan na die Access Bars sessies doen? Je hebt dan nog steeds geen idee wat er bij jou achter zit waarom je dit moeilijk vind en je hebt nog steeds geen idee wat je moet doen om voortaan beter voor jezelf op te komen. Dus, wat heb je nou geleerd over jezelf om een 2e burn-out in de toekomst te voorkomen? Niets!

 

Hoe lang blijf jij zo nog doorgaan?

En natuurlijk kan je als tegenargument gebruiken dat je het al een lange periode druk hebt gehad en je nu alleen wat ontspanning nodig hebt via een bepaalde ontspanningsbehandeling. Alleen zit er altijd iets achter, iets in jou, dat maakt dat je je zo druk laat maken. En dat is juist je ontwikkelpunt, de mogelijkheid om weer een stapje dichter bij jezelf te komen.

Ik hoor zelfs van mensen met ernstige stressklachten zelfs dat ze jaar na jaar maar doorgaan bij een bepaald soort therapeut om daar op een behandeltafel te liggen. Dan zijn ze daar nog tevreden over ook, want ‘Het gaat echt al iets beter met me hoor’, vertellen ze dan. En dan denk ik ‘Hoezo’? Hoezo heb je dit nog steeds nodig? Je had toch al lang die stressklachten of die burn-out achter je kunnen laten? Maar dan heb je daar wel de juiste en specialistische begeleiding voor nodig en daarbij de moed om aan een stukje persoonlijke ontwikkeling te willen werken.

 

Daar is moed voor nodig

Moed om aan jezelf te werken en de uitdaging aan te gaan. Moed om in de spiegel te durven kijken en daar vervolgens wat mee te gaan doen, in actie komen dus. Ik kijk dan ook met bewondering naar al mijn coachklanten die dit proces zijn aangegaan. En natuurlijk is zo’n coachtraject een stuk lastiger dan op een behandeltafel liggen, alleen zal je van het eindresultaat vele malen enthousiaster worden. Je hebt de regie over je leven weer terug in plaats van dat je dat in handen van iemand anders legt.

 

Niet alleen dweilen ….

Op de cursus die ik jaren geleden heb gedaan voor de begeleiding bij stress en burn-out,¬†noemde de trainer dit soort dingen ‘dweilen’. Op een behandeltafel liggen, ontspanningsmassage, lesje yoga, dagje sauna. Nogmaals, om je even lekker op te laden prima, doe ik ook! Alleen moet je bij stressklachten die je al langere tijd hebt niet alleen dweilen, maar ook de kraan dichtdraaien. Iets aan de oorsprong van je klachten doen dus.

Zal je daarna merken dat je een heel mooi cadeau mag uitpakken. Namelijk dat je leven niet zo’n gevecht is om altijd die balans te kunnen houden, maar dat het makkelijk en vanzelfsprekend gaat waardoor je er veel meer van kunt genieten!

 

Wil je meer tips ontvangen voor een lekker ontspannen leven?

Meld je dan aan voor de Stress-weg-wijzer en ontvang deze voortaan in je mailbox

Leave a Reply