Ik ben de bladeren in mijn tuin aan het opruimen. We hebben naast een aantal struiken die hun blad verliezen, ook 2 grote bomen in de tuin staan. Dus ja, er valt iedere week nog wel wat op te ruimen, maar dat vind ik best leuk om te doen. Lekker buiten en even je aandacht op zo’n eenvoudig klusje gericht. Dat maakt je hoofd lekker leeg.

 

Er is al heel wat losgelaten de afgelopen tijd

En terwijl ik de bladeren bij elkaar veeg, denk ik al glimlachend ‘Er is weer heel wat losgelaten in onze tuin, het lijkt mijn tuinkantoor wel’. Het tuinkantoor waar ik de coachgesprekken heb. Want ook daar is al heel wat losgelaten. En dan heb ik het over allerlei gedachtes, overtuigingen, angsten of blokkades. En ja, die veeg je iets minder makkelijk weg dan de bladeren in mijn tuin 😊

 

Loslaten, hoe doe je dat dan?

Zo komt het regelmatig voor dat ik in het begin van een coachtraject hoor, ‘Ik wil dat echt loslaten, maar hoe doe ik dat?’. En ja, daar ben ik dan natuurlijk voor, om dat samen met jou voor elkaar te krijgen. Want vaak weet je wel dat het handig zou zijn als je iets zou loslaten, maar steken er allerlei belemmerende gedachtes en overtuigingen de kop op waardoor het helemaal niet zo makkelijk is om dat zelf te kunnen en te doen.

Ik zal een voorbeeld hiervan geven. Je merkt dat je altijd klaar staat voor alles en iedereen in je omgeving. Op zich een mooie eigenschap natuurlijk, behalve als je daarbij jezelf vergeet. Dan is het niet zo handig, want dat maakt dat je niet zo goed voor jezelf zorgt, in de zin dat je de juiste keuzes voor jezelf maakt waar je blij van wordt en energie van krijgt. En dat werkt stress in de hand.

 

Ondanks alles toch door blijven gaan

Als je dan onbewust op die manier blijft doorgaan, zal je op een gegeven moment merken dat het nu echt niet meer gaat. Het valt je op dat je allerlei stressklachten krijgt, altijd maar ‘aan’ staat en je je iedere dag opnieuw weer heel moe voelt. Er zit geen rust meer in je hoofd en in je lijf.

En dan kom je daarna op een punt waarbij je je realiseert dat je best wat meer tijd aan jezelf en wat minder tijd aan anderen mag besteden. Een stukje bewustwording dus.

 

Dat kritische stemmetje

Maar dan is daar ineens zo’n kritisch stemmetje, zo’n gedachte, die bij je naar boven komt. Bijvoorbeeld ‘Ik moet er wel voor anderen zijn, want ze hebben mij echt nodig, als ik dat niet doe dan faal ik’. Dan kan je je voorstellen dat zo’n gedachte je ook niet bepaald een fijn gevoel geeft.

En dat betekent automatisch dat je niets gaat veranderen. Want wie wil zich nou niet fijn voelen? Dat wil je juist wel! En zo blijf je dan toch op de automatische piloot doorgaan met er voor iedereen te zijn, behalve voor jezelf.

 

Het vertrouwen hebben om los te durven laten

‘Tsja, daar hebben die bomen in mijn tuin geen last van’ denk ik nog, ‘die laten gewoon los’. Die hebben het vertrouwen dat daar in het voorjaar weer heel veel mooie nieuwe bladeren voor terug mogen komen. En dat is nou net dat stukje waar het om gaat. Vertrouwen hebben dat wanneer je dingen anders gaat doen, er mooie dingen voor terug mogen komen.

Want zo werkt het ook voor jou, dat zie ik iedere keer weer opnieuw gebeuren tijdens een coachtraject. Wanneer wij er samen aan gaan werken om zo’n belemmerende gedachte los te laten, gaat er een nieuwe wereld voor je open. Een nieuwe wereld waarin jij mag ontdekken wat je verder kan helpen om weer vooruit te gaan, om je verder te ontwikkelen, om weer te groeien.

 

Dan gaan je mooie nieuwe dingen ontdekken

Wanneer je dus dat gevoel dat je faalt als je niet iedereen helpt, los hebt kunnen laten, gaan er mooie dingen gebeuren. Je krijgt meer tijd voor jezelf en voelt je daardoor rustiger en niet meer zo gejaagd. Je gaat iets oppakken wat je al heel lang wilde. Je oriënteren op een nieuwe baan bijvoorbeeld, een creatieve hobby waar je blij van wordt of je neemt weer eens het initiatief om met vriendinnen iets leuks af te spreken.

Wanneer je loslaat is er dus weer ruimte voor iets anders. Iets wat jou verder op weg kan helpen, iets waardoor je veel meer jezelf kunt zijn, iets waar je op dat moment aan toe bent. Er gaan weer nieuwe deuren voor je open. De bomen in onze tuin hebben dat al lang ontdekt, ieder jaar weer opnieuw, nu jij nog! 😊

 

De juiste sleutel ligt binnen handbereik

Hulp nodig om de juiste sleutel aangereikt te krijgen voor een van de deuren die voor jou open mag gaan door los te kunnen laten? Ik kan je die sleutel aanreiken. Het is echt niet erg om een keer hulp voor jezelf in te schakelen. Dat betekent niet dat je faalt, het betekent dat je het beste met jezelf voor hebt en daar de juiste acties voor wilt ondernemen.

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply