“Staat u bij ons in het klantenbestand?”, vraagt de verkoopster aan me. “Ehm …, volgens mij wel”, antwoord ik. Dus geef ik mijn postcode en huisnummer op, waarop ze even later zegt “O, Dijst ja, die naam ken ik”. ‘Huhm?’, denk ik. En vervolgens vraagt ze “Je hebt toch jouw coachpraktijk aan huis?”. “Eh ja, dat klopt, in een tuinkantoor”, zeg ik, “Maar hoe weet je dat?”.

Ze vertelde dat ze wel eens langs mijn huis liep en het bord met Miriam Dijst Coaching in de tuin had zien staan. Logisch dus, geen moment over nagedacht. ‘Wat komisch eigenlijk’, bedacht ik me. Staat er een groot bord in mijn tuin, en vraag ik mij nog af hoe iemand dat kan weten.

 

Dat gevoel veranderde in een fractie van een seconde

Maar toen ik de deur uitliep veranderde dat grappige gevoel, in een fractie van een seconde ineen in iets anders. Ik bedacht me ‘Ik kan niet eens meer anoniem winkelen’ en keek daarna een beetje schichtig om mij heen. Wie zou mij nog meer herkennen?

 

Een oude trigger was toch nog even geraakt

Daar was die dus eventjes, een oude valkuil van mij. Ik viel blijkbaar op, terwijl ik dat helemaal niet zo nodig hoef. Alleen klopt dat gevoel nu niet meer. Ik hoef echt niet persé op te vallen, maar vind het ook niet erg als dat wel zo is. Liever niet willen opvallen, was een gevoel van vroeger.

Ik had dus met een oude trigger te maken die nog even van zich wilde laten horen. Een trigger is een vastgezette emotie in je lichaam die geactiveerd wordt. (Hier vertel ik je daar meer over in mijn podcast)

 

Dat herken je aan een ‘overdreven’ reactie

En wanneer je getriggerd wordt, herken je dat aan een ‘overdreven’ reactie. Natuurlijk zou niet iedereen die ik tegenkom mij kennen doordat ik een coachpraktijk heb. Maar buiten dat, al zou het zo zijn, dan is dat ook oké. Ik durf mezelf te laten zien in wie ik ben en het maakt me niet meer zoveel uit wat een ander daarvan vindt.

 

Een trigger kan je uit je systeem krijgen

En dat heeft ermee te maken dat ik een aantal jaar geleden met deze trigger aan de slag ben gegaan om uit mijn systeem te krijgen. Daar gebruik ik een hele mooie techniek voor, die ik ook tijdens mijn individuele coachtrajecten inzet. Het haalt zo’n trigger uit je brein. Daardoor kom je niet steeds in dezelfde valkuil terecht en neem je drempels weg die je eerder blokkeerden.

 

Hoe een trigger je kan belemmeren

Zo weet ik nog dat ik met name tegen deze trigger aanliep toen ik startte met het maken van een online training als ondersteuning voor mijn coachtrajecten. Ik had toen geleerd dat het fijn is om zo’n training af te wisselen met stukjes tekst en filmpjes. ‘Oei’, dacht ik toen, ‘Dan moet ik wel allerlei opnames van mezelf maken, benieuwd of dat gaat lukken’. Ik vond dat best een beetje spannend.

Vol goede moed ging ik aan de slag, maar bleef maar nieuwe opnames maken. De ene keer vond ik dat ik raar keek, dan versprak ik me weer of was ik m’n tekst kwijt. Vreselijk, vooral toen ik erachter kwam dat ik zo’n 35 filmpjes moest maken op de manier zoals ik de online training had opgezet. Ik vond het dus moeilijk om mezelf via die filmpjes te laten zien.

 

Blokkades opruimen door triggers los te laten

Dus was er werk voor mij aan de winkel, die trigger wilde ik uit mijn systeem. En echt, daarna werd het opnemen van de filmpjes veel makkelijker. Ik ging het niet steeds opnieuw doen als ik me een keer versprak. En ook gebruikte ik korte opnames die ik dan aan elkaar plakte, zodat ik niet iedere keer m’n tekst zou kwijtraken. Zo kon het dus blijkbaar ook!

En moet je me nu zien. Korte filmpjes voor social media of een selfie voor een post, ik draai m’n hand er niet meer voor om. Zitten, klikken, zo’n 2 à 3 foto’s nemen, één eruit kiezen, tekstje erbij en klaar 😊

 

Ook jij kunt oude patronen achter je laten

Oude patronen kan je dus achterlaten. En dat is vooral belangrijk wanneer die je stress opleveren. Door de blokkade op te ruimen, zal je merken dat je een nieuw patroon kunt aanleren. Alles is tenslotte te leren, al kan het zo zijn dat je gedachten je in eerste instantie willen doen geloven dat jou dat vast niet gaat lukken …

Laat je daar niet door tegenhouden en neem contact met me op wanneer je nu echt klaar bent met die stress en alle valkuilen waar je ieder keer opnieuw in belandt. Stuur me dan hier een mailtje, dan gaan we na wat ik daarin via coaching voor je kan betekenen.

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply