Ik fietste vanuit mijn coachruimte naar huis, heerlijk door het park en voelde de zon lekker op m’n gezicht schijnen. Ondertussen keek ik naar de vogels in het water, die zich vrolijk kopje onder aan het dompelen waren.

Zie ik ineens midden op het fietspad een oudere man in een rollator stilstaan. Hij kijkt me van verre al vrolijk lachend aan en terwijl ik hem voorbij fiets knik ik dan ook vrolijk even terug. Ik dacht nog, blijkbaar is hij gestopt om zo even van het zonnetje te genieten. Wel vreemd alleen om dat midden op de weg te doen.

Maar nee, wat bleek nou toen ik langs hem fietste, hij had het helemaal niet tegen mij, maar tegen z’n telefoon … 😂

 

Welke impact heeft je telefoon op jouw leven?

Wat een impact heeft zo’n telefoon toch op je leven dacht ik toen. Dat je zo maar midden op de weg stil gaat staan omdat je een video-belletje krijgt. Of wat dacht je van mensen waar je een gezellig avondje mee hebt, althans dat dacht je, want ze zijn alleen maar hun telefoon steeds aan het checken en appjes aan het beantwoorden. Of al fietsend zo in hun telefoon opgaan en amper oog hebben voor het verkeer om hun heen.

 

Op een goede manier met je telefoon omgaan

En natuurlijk, je telefoon is niet meer weg te denk uit je leven. Ik zeg wel eens dat mijn hele leven zo’n beetje in dat apparaat zit. Zo hou ik daar mijn agenda in bij, werk ik met een boekingssysteem voor mijn coachgesprekken, check mijn social media, doe daar al mijn bankzaken in, check buienradar voordat ik op de fiets stap als het bewolkt is en ga zo maar door. Dan heb ik Google en het maken van foto’s en filmpjes maken nog niet eens in dat eerste rijtje genoemd. Te veel eigenlijk om op te noemen. Dat herken je vast wel!

En zo lang dat allemaal goed gaat, je je daar ontspannen en relaxed bij voelt en je hoofd volkomen rustig is, is er natuurlijk geen enkel probleem. Dan ga je waarschijnlijk op een goede manier met je telefoon om. Namelijk dat jij bepaalt wanneer je je telefoon gebruikt en niet andersom.

 

Je laten leiden door je telefoon

Maar wanneer dat wel andersom is, dat jij jezelf laat leiden door je telefoon, kan het bijna niet anders dan dat je daar overprikkeld door raakt, je hoofd vol aanvoelt en je daar onrust en spanningen door ervaart. Logisch ook, want wanneer je constant tussen de bedrijven door even snel je telefoon checkt, is je brein continu aan het schakelen tussen waar je op dat moment mee bezig bent en je telefoon. En dat kost ongemerkt veel energie.

En nu je dit zo leest, denk je misschien wel, ‘Nee hoor, ik vind het juist leuk om snel even m’n meldingen te checken’, weet dan dat dat komt door het stofje dopamine dat je brein dan aanmaakt. Iedere keer wanneer je berichten, appjes of social media checkt en je denkt, ‘leuk’, maakt je brein dit stofje aan. En dopamine geeft je een kort gevoel van blijheid. En …. dopamine werkt verslavend.

 

Stress bevordert het gebruik van je telefoon

Vooral wanneer je last hebt van stress en je energie op een laag pitje staat, krijg je de neiging, vanwege dat stofje dopamine en een kort blij gevoel, iedere paar minuten je telefoon te pakken. Daar ben je je alleen zelf niet van bewust dat dit zo werkt. Maar nu dus wel!

Dus, hoe ga jij om met je telefoon? Hoe kan jij ervoor zorgen dat die niet meer de regie over je leven bepaalt?

Wanneer je op een betere manier met je telefoon kunt omgaan, voel je jezelf een stuk rustiger en relaxed. En, blijft je telefoon tijdens het fietsen voortaan gewoon in je tas zitten en kan je heerlijk genieten van alles wat je om je heen ziet 😊

Wil je meer tips ontvangen voor een lekker ontspannen leven?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang deze voortaan in je mailbox

Leave a Reply