“Ik vind het echt een moeilijke oefening hoor”, zegt ze tegen me, en ik hoor de irritatie in haar stem. “Het kost me ook nog eens veel te veel tijd”. Dat was een uitspraak van een van mijn coachklanten. En aangezien het om een oefening van 2 minuten gaat, begreep ik het eigenlijk niet zo goed, dus daar moest even op doorgevraagd worden 😊

En wat bleek, het ging niet zozeer om de oefening zelf, maar om de manier hoe zij ermee omging.

 

Wanneer je het groot maakt in je hoofd

Het ging om een ontspanningsoefening, en ze had zich voorgenomen om die ’s ochtends in bed te doen, voordat ze zou opstaan. Alleen merkte ze toen dat ze daar nog veel te moe voor was. Vervolgens nam ze zich voor de oefening te doen voordat ze de hond ging uitlaten, dan zou ze eerst even ontbijten. Maar ook toen kwam het er niet van, ze was het gewoon vergeten.

Daarom had ze bedacht voordat ze naar haar werk ging, hier even voor te gaan zitten. Alleen bleek dat ze toen niet de rust had, omdat ze in haar hoofd al met haar werk bezig was. En zo ging dit nog wel even door, de hele dag uiteindelijk …

 

Het voor jezelf moeilijk en ingewikkeld maken

En ja, dan snap ik het wel, dan ben je met een oefening die eigenlijk maar 2 minuten duurt, de hele dag in je hoofd bezig en duurt die zo’n 24 uur. Dan wordt zoiets wel heel zwaar en ingewikkeld, dan zou ik mij daar ook niet happy bij voelen. Zo’n oefening werkt dan juist in je nadeel, dan krijg je daar alleen maar stress van in plaats van dat het je ontspanning oplevert.

Herken je dat? Dat je zo in je hoofd bezig bent waardoor wat je bezig houdt heel groot en zwaar aanvoelt?

 

Wat er gebeurt wanneer je weer ruimte in je hoofd ervaart

En dat vind ik dan ook zo leuk wat ik tijdens mijn coachtrajecten meemaak. Zo vertelde iemand me afgelopen week dat ze al tijden tegen allerlei klusjes opzag, door alles stress waar ze last van had. Zo leek alleen al het doen van één van die klusjes een enorme taak. Maar inmiddels had ze weer wat meer ruimte in haar hoofd gekregen en was ze afgelopen week zowaar tot een van die klusjes gekomen.

Dat was een kamerplant verpotten. Ze had daar al tijden geleden een nieuwe pot voor gekocht die heel mooi bij haar interieur paste, maar het verpotten was er nog niet van gekomen. “En wat denk je”, vertelt ze me, “Ik was daar gewoon in 10 minuten mee klaar”.

 

Dingen inplannen en uitvoeren geeft energie

Dat is dus wat er gebeurt als je weet hoe je stress verlaagt, je weer de regie over je gedachten krijgt en zo weer ruimte in je hoofd ervaart. Ze vond het trouwens nog leuk om te doen ook, vertelde ze me. Een klusje waar ze al een paar maanden tegenop had gezien, kan je nagaan.

Dingen inplannen en uitvoeren geeft je energie. Dingen op z’n beloop laten waarvan je vindt dat je die eigenlijk wel ‘moet’ doen, kosten energie, Simpelweg omdat dat ongemerkt een groot deel van je gedachten in beslag neemt, waardoor je hoofd overvol gaat aanvoelen.

 

Hoe je in 2 minuten stress kunt verminderen

Dus als ik weer even terugga naar die 2 minuten, hoe kan jij dan in 2 minuten stress verminderen en rust in je hoofd creëren? En wat is daarbij het juiste moment voor jou om te doen? Experimenteer dan ook met verschillende tijdstippen, dan ontdek je dat vanzelf.

Inspiratie nodig voor die 2 minuten?
Een korte ontspanningsoefening om de dag goed te beginnen, deze bijvoorbeeld, wat meer aandacht aan je ontbijt schenken om zo wat gezonder te eten, een paar rek- en strekoefeningen doen om goed wakker te worden of onder een koude douche stappen om je energie te geven. En wanneer je deze dingen met aandacht doet, ontspant dat je brein en daarmee ook jijzelf.

Ik ben benieuwd waar jij op uitkomt. Enneh, als je iets hebt gevonden, niet uitstellen dan hè, gewoon vandaag nog beginnen 😊

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply