“Nee, dat lukt me echt niet, ik kan het gewoon niet uitspreken”, zegt mijn coachklant die voor me zit. “Probeer het eens”, moedig ik haar nog aan. Maar echt, de woorden komen niet over haar lippen …

 

Wanneer je jezelf niet waardevol genoeg vindt

Het gaat hier om een thema dat ik regelmatig tegenkom bij mijn coachklanten, namelijk jezelf niet waardevol genoeg vinden, niet de moeite waard vinden. Het is zo’n thema waar je je vaak niet eens bewust van bent. In eerste instantie gaat het dan om beter je grenzen leren aangeven, beter voor jezelf op durven komen of je mening eerder durven uitspreken. Maar wat daaronder ligt, om zo maar even te zeggen, is dat je moeite hebt met dit soort dingen omdat je jezelf niet waardevol genoeg vindt.

En dat is toch zo jammer! Dan kan je namelijk ook niet volledig jezelf zijn. Het beperkt je dus in je doen en laten. Daardoor kan het gebeuren dat je toch maar weer ‘ja’ zegt, terwijl je ‘nee ‘bedoelt. En hoe vaker je ‘ja’ zegt, hoe makkelijker mensen steeds iets nieuws aan je vragen. Dan voelt op een gegeven moment alles aan als ‘moeten’. In plaats van dat je er energie van krijgt, kost het je dan alleen maar energie. En ja, dat gaat op een gegeven moment stress opleveren, dat kan niet anders!

 

Beter voor jezelf opkomen

Daarom hieronder 3 tips zodat jij voortaan makkelijker ‘nee’ kunt zeggen en zo beter voor jezelf kunt opkomen. En dat ondanks dat er zo’n stemmetje aan je knaagt en je vertelt dat een ander je dan misschien niet meer leuk vindt. Of welke andere gedachte er dan ook bij jou opspeelt als je nee zegt.

 

Bedenk dat het niet persoonlijk bedoeld is

Misschien heb jij jezelf wel eens afgewezen gevoeld als iemand nee tegen je zei. Dat betekent alleen niet dat iedereen dat op dezelfde manier opvat. Het heeft niets te maken met of je die persoon nou aardig vindt of niet. Jij zegt nee omdat je anderen prioriteiten stelt die voor jou belangrijk zijn.

 

Vraag even bedenktijd

Soms heb je al ja gezegd voor je het in de gaten hebt. Als jij snel ja zegt en daar achteraf spijt van krijgt, vraag dan voortaan eerst even bedenktijd. “Daar moet ik eerst even over nadenken, ik laat het je morgen weten, goed?” Ga in die tijd na of dit inderdaad iets is dat je wilt doen. Is het omdat je het inderdaad leuk vindt om te doen en de ander graag wil helpen? Of omdat je aan de verwachtingen van de ander wilt voldoen en daarmee voorbij gaat aan jezelf en wat jij nodig hebt?

 

Bied een alternatief aan

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je aan een verzoek wilt voldoen omdat je het leuk vindt, maar je het op een andere manier wilt invullen. “Nee, dat gaat vandaag niet lukken, maar eind van de week wel” of “Voor die klus kan ik nu geen tijd vrijmaken, maar ik wil je wel een advies geven hoe je dat het beste kunt aanpakken”.

 

Je zelfwaarde een boost geven

Enneh, dan kom ik nog even terug op die coachklant waar ik mijn verhaal mee begon en wat ze niet kon uitspreken. Dat was de zin ‘Ik ben goed genoeg’. Mooie affirmatie om eens mee te starten als opstapje 😊

In het begin geloof je dat misschien niet en vind je het gek om uit te spreken, of komt het zelfs niet eens je mond uit, zoals bij mijn coachklant dus. Maar hoe vaker je dit herhaalt, hoe makkelijker het zal gaan en hoe meer je dat op een gegeven moment ook echt gaat geloven!

Kan je daarna bijvoorbeeld overgaan naar ‘Ik ben waardevol’, ‘Ik accepteer mezelf precies zoals ik ben’, ‘Ik mag er zijn’ en dan uiteindelijk naar ….. ‘Ik hou van mezelf’, want daar gaat het uiteindelijk om 💕

Ga jij het uitproberen?

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply