Dat heb ik altijd met de herfst, dat je dan ‘ineens’ merkt dat de dagen toch echt korter gaan worden. Afgelopen week had ik dit momentje, misschien had dat ook wel te maken met het weer. Het besef dat de zomer dan toch echt voorbij is …

Dan merk je dat het ’s ochtends nog donker is als je opstaat en het eind van de dag ook alweer een stuk donkerder is dan je gewend was. Een vroegere collega van mij noemde dat altijd het mollentijdperk. Dat je in het donker naar je werk gaat en in het donker weer thuiskomt, zo leef je een beetje als een mol 😊

En hoewel ik altijd heel erg van de herfst kan genieten, van al die kleurenpracht van de natuur, moet ik toch altijd even omschakelen naar het besef dat we nu echt de ‘donkere periode’ ingaan.

Herken jij dat ook?

 

Oorzaak herfstdip

En dan heb ik het niet over een herfstdepressie, maar een herfstdip. Van die dagen dat je je door de omslag van het seizoen soms wat somberder voelt.

Een herfstdip heeft voornamelijk met een tekort aan licht te maken. Hierdoor raakt je biologische klok verstoord. Deze loopt dan niet meer gelijk met je natuurlijke dag- en nachtritme, waardoor een aantal biologische processen in je lichaam niet meer goed verlopen. Je kunt dan last krijgen van verschillende klachten.

 

Hoe herken je een herfstdip?

De meest voorkomende klachten zijn:

  • Somber voelen zonder aanwijsbare reden
  • Meer behoefte hebben aan slaap
  • Sneller moe worden
  • Minder behoefte hebben aan sociale contacten
  • ’s Ochtends je bed moeilijk uit kunnen komen
  • Sneller geïrriteerd raken
  • Moeite hebben met concentreren
  • Meer trek hebben in zoetigheid en koolhydraten

 

Hoe je een herfstdip voorkomt

1. Laat je wekken door een wake-up light
Vast wel eens van gehoord, een wake-up light. Het is een wekker die door middel van langzaam steeds feller wordend licht, je wekt. Het simuleert het opkomen van de zon, waardoor je op een meer natuurlijke manier wakker wordt.

Het licht begint een half uur voordat je het alarm van je wekker hebt ingesteld aan te gaan. Ook al slaap je dan nog, toch kan je lichaam dit licht waarnemen. En doordat de lichtsterkte langzaam verhoogt, bereidt je lichaam zich voor om wakker te worden. Door dit nabootsen van het daglicht, heeft het invloed op je bioritme en verbetert het je dag- en nachtritme. Daardoor wordt je makkelijker en fitter wakker.

 

2. Wandel iedere dag een half uur
Een herfstdip heeft dus voornamelijk te maken met een tekort aan licht. Probeer daarom zoveel mogelijk ieder dag naar buiten te gaan als het nog licht is. Ook al is het bewolkt, dan vang je buiten nog altijd meer licht op dan binnen bij kunstlicht. Supergoed ook wanneer je al last hebt van stressklachten.

En als je dan toch buiten bent, kan je dit gelijk combineren met wandelen. Juist de combinatie van licht en bewegen, zorgt ervoor dat je positiever gestemd raakt. Door het wandelen komt er namelijk serotonine vrij, dat ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd wordt. Wandel daarom zoveel mogelijk iedere dag een half uur. Prima bijvoorbeeld om dit te combineren met je lunchpauze.

 

3. Geef aandacht aan datgene waar je dankbaar voor bent
Als je niet lekker in je vel zit, worden je gedachten ook automatisch wat somberder en negatiever. En dat zorgt ervoor dat de dingen die niet goed gaan je eerder opvallen dan de dingen die wel goed gaan.

Noteer daarom aan het eind van iedere dag 3 dingen waar je die dag dankbaar voor was. Dat kan in een apart notitieboekje of via een app op je telefoon. Net wat jij prettiger vind. Zo train je jezelf om een positievere mindset te krijgen, waardoor je je automatisch ook positiever en blijer gaat voelen.

 

4. Vermijd blauw licht voordat je gaat slapen
Blauw licht zit in beeldschermen van bijvoorbeeld je laptop of je telefoon. Dit licht zorgt ervoor dat er geen melatonine aangemaakt wordt. Dat is het hormoon dat ervoor zorgt dat je je slaperig gaat voelen.

Zet daarom een uur of twee voordat je naar bed gaat je telefoon gewoon uit en ruim je laptop op. En kan je die tijd echt niet zonder, dan kan je als alternatief een blauw licht filter instellen op je mobiel. Vaak vind je deze optie terug onder instellingen. Zo niet, dan kan je daar een app voor downloaden.

Kunnen we vanaf nu gewoon weer genieten van de herfst! 😊

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply