Ken je dat, van die films over de baroktijd, dat ze aan het dansen zijn met zo’n mysterieus masker voor hun ogen. Dat hoorde er toen natuurlijk bij, en leuk ook, intrigerend zelfs vind ik. Maar daarmee kan je ook prima verbergen hoe je je voelt.

En zo’n masker kan je natuurlijk makkelijk afzetten, maar hoe zit het met het masker dat jij onbewust jezelf hebt opgezet?

 

Welk masker herken jij?

Zo kan dat een masker zijn dat je je vrolijker voordoet dan dat je je van binnen voelt. Dat je zelfvertrouwen uitstraalt, terwijl je je eigenlijk onzeker voelt. Dat je een wat afstandelijke houding creëert omdat je bang bent om mensen toe te laten of dat je sterk of stoer wilt overkomen terwijl je bang bent.

En de allerbekendste is wel dat wanneer iemand aan je vraagt hoe het met je gaat, je automatisch ‘Goed’ antwoordt en daar vriendelijk bij lacht, terwijl het helemaal niet goed met je gaat. Dit masker zal iedereen ongetwijfeld wel een keer gebruikt hebben ….

Herken jij het masker dat jij wel eens opzet?

 

Belemmerende gedachten

Zo’n masker heeft te maken met belemmerende gedachten die bij een bepaalde situatie bij je naar boven komen. Laten we als voorbeeld dat masker nemen dat je automatisch antwoordt dat het goed gaat.

Misschien doe je dat omdat je denkt dat wanneer je vertelt dat het niet zo goed gaat, mensen daar niet op zitten te wachten. Dat ze geen tijd voor je verhaal hebben, dat ze je misschien een zeurkous vinden, een zwakkeling of geen leuk mens. Dit soort gedachten weerhouden je ervan om helemaal jezelf te kunnen zijn. We noemen ze dan ook niet voor niets belemmerende of beperkende gedachten.

Het woord zegt het al, je beperkt jezelf door deze gedachten, waardoor je niet jezelf kunt en durft te zijn. En dat betekent dat je jezelf niet accepteert zoals je werkelijk bent. En dat is zo jammer, want ieder mens is mooi en uniek op zijn of haar eigen manier!

 

Wat maskers veroorzaken

Maskers zoals ‘ik moet sterk zijn’, ‘ik moet het alleen kunnen’ of ‘ik zal laten zien dat ik het kan’, kunnen voor een tijdelijke situatie prima helpen. Maar wanneer je dit idee niet meer los kunt laten, en in feite dus constant dat masker draagt, vervreemd je steeds meer van wie jij van nature bent.

Dat kan op een gegeven moment leiden tot allerlei spanningen en stressklachten. Want door altijd het idee te hebben dat je sterk moet overkomen, dat je geen fouten mag maken, dat je niet mag falen of dat je jezelf moet bewijzen, leg je een hele hoge druk op jezelf.

 

Zelf je masker afzetten of hiertoe worden gedwongen

Dat zorgt er ook voor dat je energieniveau steeds lager wordt en je uiteindelijk alleen nog op pure wilskracht door kunt gaan. En laat dat nou het ‘recept’ zijn voor een burn-out … Je lichaam dwingt je dan om te stoppen, dwingt je dus om dat masker te laten vallen.

Maar zo ver hoeft het echt niet te komen, als je maar op tijd je eigen masker herkent. En na dat stukje bewustwording, die herkenning, ben je klaar voor het nemen van de volgende stap. Om ervoor te zorgen dat je van je stressklachten gaat herstellen en die volledig achter je kunt laten, zonder dat allerlei beperkende gedachten je dan in de weg zitten.

 

De volgende stap

Die volgende stap zou voor jou een gratis stress-analyse kunnen zijn. Het is echt niet zo gek om voor je stressklachten een keer hulp in te schakelen, ook al vind je dat je dat eigenlijk zelf zou moeten kunnen.

Leer jij tenminste hoe je dat masker voortaan af kunt zetten en hoe je weer kunt worden wie je van nature bent. Je bent namelijk prima zoals je bent! Dat moet je alleen eerst nog zelf leren geloven 😊

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply