Onze buren hebben de traditie, zo is me inmiddels opgevallen, dat wanneer er iemand jarig bij ze is, van die opblaascijfers op het voorraam hangen met hoe oud de jarige job is geworden. “Huh”, dacht ik even toen ik voor bij liep, “Is onze buurman al 59 geworden en voelt hij zich nog steeds heel erg jong?”, gezien het springkussen dat buiten naast het huis was opgesteld 😊

 

Geen realistische gedachte, een stukje humor

Zo sprak ik deze gedachte ook thuis uit, naar Rik (mijn man). Alleen, jij kent mijn buurman niet, je weet niet hoe hij eruit ziet, dus weet je ook niet of dit een realistische gedachte van mij was. Maar ik kan je vertellen dat het géén realistische gedachte was. Zo jong ziet iemand van 59 er echt niet uit. Dat ik het uitsprak tegen Rik was dus meer een stukje humor.

Later begreep ik van de buurman dat zijn 2 dochters de week daarvoor allebei jarig waren geweest en ze dat die dag gezamenlijk vierden. De een was dus 9 geworden en de ander 5 😊

 

Hoe vaak we onze eigen gedachten geloven

En misschien denk je nu wel, waar wil ze in hemelsnaam naartoe met dit verhaal? Maar als je mijn nieuwsbrieven regelmatig leest, weet je dat ik op deze manier altijd een punt wil maken, een punt dat met stress te maken heeft uiteraard. En dat gaat over het volgende.

Natuurlijk was het gewoon even een grappige gedachte, omdat de cijfers vlak naast elkaar hingen, zonder tussenruimte. Geen realistische gedachte dus. Maar hoe vaak komt het wel niet voor dat wij onze eigen gedachten geloven, terwijl ook die niet altijd realistisch zijn. Maar doordat je zo’n gedachte onbewust heel vaak op repeat zet, neemt je brein het op een gegeven moment aan als de waarheid.

Vaak heb je met zo’n gedachte een oordeel of doe je een bepaalde aanname. Ik zal van beide een voorbeeld geven.

 

Met je gedachte een oordeel hebben

Eerst over dat oordeel dus, en dan zoom ik even in over een oordeel over jezelf. Ga maar eens na hoe vaak op een dag een gedachte door je heen gaat zoals, ‘Jeetje, dat heb ik ook niet goed aangepakt, wat stom van me, had ik niet beter kunnen opletten, waarom heb ik nou alweer ja gezegd, zie je wel ik kan het niet’. En als je dan weet dat je gedachten voor emoties zorgen, kan je je voorstellen dat dit soort gedachten je niet bepaald blij maken.

Daarnaast is het zo dat wanneer je dit soort gedachten maar vaak genoeg tegen jezelf zegt, je brein ze nog gaat geloven ook. En zo worden overtuigingen geboren. Dan vind je je jezelf niet goed genoeg bijvoorbeeld, accepteer je jezelf niet zoals je bent of doe je bepaalde dingen niet omdat je denkt dat je het niet kunt.

 

Met je gedachte een aanname doen

Dan over dat je met je gedachten bepaalde aannames doet. Dan zoom ik hierbij even in op aannames over de toekomst. Over dingen die mógelijk kunnen gaan gebeuren. En ik gebruik hierbij het woordje mogelijk, maar als je zo met die gedachte in je hoofd in de weer bent, valt dat woordje op een gegeven moment weg. Je weet het dan zeker. Maar ik zei het al, het gaat over aannames over de toekomst. Je kunt dus nóóit zeker weten of het zo zal gebeuren,100% zeker weet je dat pas op het moment zelf.

Stel dat je een keer in een drukke omgeving, bijvoorbeeld tijdens een etentje in een restaurant, je ineens een beetje dizzy bent gaan voelen. Er kwamen te veel prikkels op je af en je werd daar ineens wat angstig door. By the way, die angst kan alleen opspelen als je stresslevel al langere tijd veel te hoog is. Maar goed, door dat voorval kan je er zomaar een volgende keer tegenop zien om uit eten te gaan. Want stel je nou voor dat het je weer een keer gebeurt? Dat is wat er in je hoofd kan rondgaan.

 

Angst voor de angst creëren

Dan kan het zomaar voorkomen dat je dit uitje voortaan gaat vermijden. Je kweekt dus angst voor de angst. Je hebt in je hoofd al zo vaak voor je gezien hoe je je dan opnieuw dizzy en angstig gaat voelen, dat je brein er inmiddels van overtuigd is geraakt dat dit de volgende keer weer gaat gebeuren.

Wees je dus veel bewuster van al dit soort gedachten op een dag. En wanneer je die opmerkt, wil je daar dan in meegaan of niet. Die keuze is echt aan jou 😊

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply