Eerst zat ik nog rustig op een rots in de jungle te wachten tot de groep weer terug zou komen. Ik hoorde verschillende soorten insecten en vooral één bepaalde soort maakte een behoorlijk kabaal. Geen idee wat voor insect dat was, ik weet alleen dat we deze in Nederland niet hebben.

En toen gingen m’n gedachten ineens met me aan de haal. ‘Help, wat zit hier eigenlijk nog meer? Zijn er misschien slangen of andere enge beesten? En dan zit ik hier alleen, wat zou ik dan moeten doen?’. En ja, toen veranderde mijn relaxed op een rots zitten, midden in de jungle, mij daar dankbaar voor voelen dat ik op zo’n mooie plek zat, ineens naar pure paniek …

 

Wat een prachtige vakantie was dat

Dat is inmiddels alweer een aantal jaar geleden. Ik maakte toen net de switch naar mijn eigen praktijk als stress en burn-out coach en had 2 maanden daarvoor mijn vaste baan opgezegd. En al een aantal maanden daarvoor had ik met Rik (mijn man) bedacht dat het leuk zou zijn om dat ook te ‘vieren’ door nog een keer met het hele gezin op vakantie naar Thailand te gaan. Het leek mij altijd al heel bijzonder om een keer buiten Europa op vakantie te gaan en de keuze was gevallen op Thailand.

En wat een prachtige reis was dat! Daar kijk ik nog met heel veel mooie herinneringen op terug. Zo hadden we tijdens deze reis ook een paar dagen op een van de eilandjes van Thailand geboekt. We mochten maar een klein deel van onze bagage daarheen meenemen. Alleen het hoogst noodzakelijke, want de overnachting was in een heel klein hutje met alleen een matrasje op de grond. Geen Wifi, geen internet, dus ook geen contact met de buitenwereld. Heel bijzonder om mee te maken.

 

Een trekking tocht en hoogtevrees

Bij deze dagen hoorde een excursie naar een eilandje in de buurt, dat alleen uit pure jungle bestond, voor een trekking tocht. Ontzettend leuk, maar best een geploeter. Aan het einde van dat junglepad had je nog een heel mooi uitzicht volgens de gids. Maar echt, ik was best al moe van die tocht en daarnaast heb ik hoogtevrees. En ik zag dat je een behoorlijke rotspartij moest beklimmen. De gids vertelde dat je bovenop die rotsen alleen op een klein richeltje kon staan …

 

Intens kunnen genieten sloeg ‘ineens’ om

“Nee, niets voor mij hoor”, zei ik tegen de groep. “Gaan jullie maar, ik wacht hier wel. Dat vind ik echt niet erg, want het is hier prachtig!” En Rik en mijn jongens riep ik nog na of ze wat foto’s van het uitzicht voor mij wilden maken. Daarna settelde ik mij op een rots, nam de omgeving in mij op, sloot ook even mijn ogen en ging zelfs even mediteren. Wie maakt dit nou mee, dacht ik nog, fantastisch dit!

Alleen, op een gegeven moment vond ik het toch wel wat lang duren voor ze terugkwamen. En jee, hoorde ik daar nou toch stemmen, gingen ze nu de andere kant op? Ze weten toch nog wel dat ik hier zit? En dan, zoals ik mijn verhaal begon, ineens de gedachte wat voor soort beesten daar eigenlijk allemaal ronddwaalden.

 

Het heeft niets met de situatie zelf te maken

Oké en voordat je denkt dat ik een of ander spannend boek aan het schrijven ben over mijn vakantie, er is natuurlijk een punt dat ik hiermee wil maken. Want was er nu veranderd aan de situatie zelf? De situatie dus van vóór de paniek en die van in de paniek zijn. He-le-maal niets! En wat was er in mijn hoofd aan gedachten veranderd? Al-les!

En daar gaat het dus over. De meeste emoties hebben helemaal niets met de situatie zelf te maken, maar alles met jouw gedachten over de situatie. En wanneer je nu dus weet dat gedachten voor emoties zorgen, snap je dat negatieve gedachten leiden, tot bijvoorbeeld stress, boosheid, angsten en paniek. Herkenbaar?

En hoe het verder afliep?
Ik zal je eerlijk zeggen, ik ging zelfs in paniek roepen “Hé, hallo, horen jullie mij? Waar blijven jullie?”. En echt, dat echode daar behoorlijk door. Dus kwam Rik, als een soort Tarzan door de jungle, springend van de rotspartijen af en rende naar mij toe. Pfff, wat een opluchting! “O, was dat alles zei hij, ik dacht dat er echt iets aan de hand was ….”

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply