Degenen die mijn podcast ‘Andere keuzes door voor jezelf te kiezen’ hebben geluisterd, weten al dat ik ieder jaar in september een bepaalde keuze maak. Een keuze voor mijzelf dus.

 

Even weggevlucht

En zo ben ik vorige week dus een paar dagen weggevlucht. Lekker alleen, in een prachtige B&B. En heerlijk om daar met dat prachtige weer heen te fietsen. Het was zo’n anderhalf uur op de fiets, dus prima te doen! Laat ze dan thuis maar heerlijk genieten van de feestweek, ik zat daar in Warmenhuizen helemaal op m’n plek.

Toen ik aankwam werd ik al gelijk hartelijk ontvangen door een hele spontane B&B-eigenaresse. Ze verzorgde het ontbijt, ik hoefde de afwas niet te doen en ook de gebruikte handdoeken kon ik ook bij haar inleveren, vertelde ze. “Ga jij maar heerlijk genieten”, zei ze tegen me. En dat heb ik dus ook gedaan!

 

En wat een prachtig weer

Heerlijk om die dagen met dat mooie weer eropuit te trekken. Lekker richting die prachtige duinen waar hier en daar de heide nog mooi paars in bloei stond, naar het strand met een spiegelgladde zee omdat het windstil was of aan het eind van de middag genietend op een terrasje met een glas rosé. Maar ook heerlijk om in de schaduw onder de overkapping van de B&B een boek lezen. En met die temperaturen van vorige week, kon dat gewoon nog tot ’s avonds laat.

 

Mijn creatieve brein begon ineens te borrelen

En wat ik in die dagen merkte, was dat mijn creatieve brein ineens heel makkelijk begon te borrelen. Je hoeft aan niet zoveel anders te denken en dan komen de ideetjes vanzelf. Ik deed daar geen moeite voor, die plopten ineens omhoog. Dan heb ik het bijvoorbeeld over onderwerpen voor social media posts, mijn nieuwsbrief of podcast. Of deze bijvoorbeeld, een gratis online Masterclass waarbij je zelf kunt bepalen wanneer je die gaat kijken.

En dat is nou precies wat ik vaak tegenkom, maar dan andersom …

 

Een overbelast en overprikkeld brein

Wanneer je namelijk al wat langere tijd last hebt van stress, is je brein op een gegeven moment overbelast en overprikkeld geraakt. En ja, dan heeft het geen ruimte meer om jou te inspireren met allerlei creatieve ideeën. En dan bedoel ik trouwens niet dat het voor jou handig zou zijn om onderwerpen voor social media posts te bedenken 😊

Nee, het gaat er in dit geval om dat je dan geen idee hebt over hoe je je stressklachten kunt aanpakken. Je brein is dan niet meer in staat om daarover na te denken. Daardoor blijf je maar gewoon doorgaan in de automatische-piloot-modus, ook al heb je ergens best wel door dat het niet goed met je gaat.

 

Leven met de handrem erop

Met een overbelast brein is het niet te doen om keuzes en besluiten te maken, om je goed te kunnen concentreren of om na te gaan wat je nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen. Dat betekent dat je leven als het ware stil komt te staan. Je komt je dag wel door, maar je komt niet vooruit. Alles voelt heel zwaar aan. Een beetje alsof je leeft met de handrem erop.

 

Zorg dus goed voor je brein

Dus is het handig om goed voor je brein te zorgen. We hebben eigenlijk nergens geleerd hoe dat zou moeten. Ik zeg daarom wel eens, je kunt je brein vergelijken met een topsporter. Die kan ook alleen maar op een goed niveau presteren als die tussen de trainingen door geregeld een pauze neemt. Ook ons brein kan alleen maar optimaal functioneren als je die gedurende de dag af en toe een pauzemomentje gunt.

Even uit je hoofd, uit het piekeren, uit het zorgen maken en uit het honderd stappen vooruit denken. Die pauzemomentjes noem ik ook wel mindful-momentjes. Even met je volledige aandacht ergens bij zijn, door gebruik te maken van je zintuigen. Aan de bloem ruiken die op dit moment zo mooi bloeit, de wind door je haren voelen tijdens het wandelen, de zon op je gezicht voelen, de vogeltjes horen fluiten in het bos. Dat soort dingen.

 

Weer kunnen luisteren naar je intuïtie

En ja, dan kan je ineens weer dat stemmetje van je intuïtie horen. Dat stemmetje dat kan bedenken wat je nodig hebt om je stressklachten helemaal achter je te laten, wie je daarbij kan helpen en wat je nodig hebt om niet alleen goed voor anderen, maar juist ook goed voor jezelf te zorgen.

Dan zal je merken dat die handrem er langzamerhand vanzelf afgaat en je moeiteloos en vol plezier je dag weer kunt beleven 😊

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply