De meeste mensen zijn juist in het begin van het jaar extra actief met het naar de sportschool gaan. Weer een nieuw jaar begonnen en weer extra aandacht voor je conditie en gezondheid. Bij mij was dit juist andersom. Niet dat ik niet aan mijn conditie en gezondheid wil werken, maar niet meer via de sportschool.

Dus heb ik vorige week mijn abonnement opgezegd. Wat een opluchting voelde ik gelijk, het juiste besluit dus genomen … 😊

 

Een haat-liefde verhouding met de sportschool

En het was al een aantal maanden, ik denk zelfs al langer dan dat, dat ik een soort haat-liefde verhouding met de sportschool had. Aan de ene kant wist ik natuurlijk dat het goed voor mij was en wilde ik ook aan mijn conditie werken en mijn spieren trainen. Maar aan de andere kant zag ik er meestal tegenop om heen te gaan.

En misschien herken je dat wel, dat je daarna toch wel een goed gevoel over zo’n uurtje sporten hebt. Daar zorgt trouwens het stofje endorfine voor dat je aanmaakt tijdens het sporten.

 

Hoe een gewoonte er ongemerkt insluipt

Alleen, is het het afgelopen jaar steeds drukker en drukker op die sportschool geworden. En dan heb ik een aantal standaard apparaten die ik leuk vind om te doen, en dan waren die constant bezet. Of je dacht, hé die is nu vrij, dan loop ik daarheen, en net voordat ik aankwam was die dan alweer in gebruik. Dus deed ik inmiddels de grondoefeningen waar ik vaak mijn sportuurtje mee afsloot, tussendoor en hield dan ondertussen in de gaten of een van de apparaten vrij was gekomen.

En zo sluipt een bepaalde gewoonte erin, en vind je het ‘normaal’ geworden dat het zo werkt. Maar vorige week realiseerde ik me ineens dat ik dit helemaal niet normaal wil gaan vinden. Ik merkte dat ik daar geen zin meer in had. Want in plaats van dat ik energie kreeg van zo’n sportuurtje, kostte het me alleen maar energie. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn van sporten.

 

Jezelf uit de automatische modus halen

Zo’n besluit kan je alleen maar nemen, als je jezelf even wakker schud om zo maar te zeggen en je uit die automatische modus haalt. Even een moment stilstaat of je de dingen die je doet ook wel de dingen zijn die je graag wilt doen. Of je daar energie van krijgt. En dat kan zowel voor dingen op privé- als werkgebied zijn.

Waar merk je dat je blij van wordt en wat voelt voor jou aan als ‘moeten’? Wat voelt licht en vrolijk als je eraan denkt en wat hangt als een donkere wolk boven je hoofd?

 

Energiegevers en energienemers

Op die manier geef je jezelf de kans om je energiegevers en je energienemers te ontdekken en na te gaan of daar wel een goede balans tussen zit.

Zo kan je bijvoorbeeld met een bepaalde reden aan je huidige baan zijn begonnen. Bijvoorbeeld omdat je graag mensen wilde helpen via het verlenen van zorg, of jongeren in een klas iets bij wilde bijbrengen zodat ze een goede start in de maatschappij kunnen maken. Of dat je het spelen met cijfers als geen ander in je vingers hebt en je dat in je werk heel goed kon gebruiken.

En is dat op dit moment nog steeds zo? Of zijn er in de afgelopen jaren allerlei andere zaken bijgekomen, waarbij jouw eigenlijke reden dat je die baan graag wilde is ondergesneeuwd? En dit is dan een voorbeeldje op werkgebied, maar kijk ook eens wat daarin van toepassing is op je privé dingen.

 

Wat heb jij hierin ontdekt bij jezelf?

Dan kom je misschien net als ik, ook tot de ontdekking dat je een bepaalde energienemer voortaan uit je agenda wilt schrappen.

Enneh, ik zei het al, werken aan mijn conditie vind ik wél leuk om te doen, en dat heb ik de afgelopen maanden gevonden in padellen. Ontzettend leuk om te doen, van tevoren heb ik er al zin in, en gezellig om dat met z’n 4-en te doen. Dus heb ik na het opzeggen van de sportschool, gelijk maar een padelracket gekocht. Hoef ik die voortaan niet meer te huren.

Heerlijk zo’n energiegever! 😊

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply