Ik stuur net weer een nieuwsbrief door naar Quinten, mijn jongste zoon, van de club waar hij aan freerunnen doet. Ze proberen met een online filmpje er toch nog iets van te maken en eindigen hun nieuwsbrief steevast met de oproep om het abonnement vooral niet op te zeggen. Want ja, anders bestaan ze straks niet meer …. Het zal ook niet veel schelen of de laatste les die hij heeft gehad is alweer een jaar geleden. En er overvalt mij gelijk een soort triest gevoel.

 

Empathie

Dat had ik gisteren ook bij het zien van een filmpje van mijn ‘yogajuf’, die aangaf er even doorheen te zitten. Ze had het idee naar ons tekort te schieten doordat de live-lessen al zolang niet door kunnen gaan. Klopt trouwens echt niet, want ze doet zoveel online en is juist naar mogelijkheden aan het zoeken. Maar goed, zo voelde zij het wel.

Of als ik naar het programma kijk van Herman den Blijker en Annemarie van Gaal, die ondernemers helpen die het niet meer zien zitten en inmiddels diep in de schulden zitten. Het is toch wat allemaal ….

Tegelijkertijd besef ik me ook heel goed dat ik dat trieste gevoel opwek met mijn eigen gedachten. Want wist je dat je eerst (onbewust) gedachten in je hoofd hebt en die vervolgens voor de emotie zorgen? Je brein kent namelijk geen onderscheid tussen iets dat echt gebeurt of zich alleen maar in je hoofd afspeelt. Vandaar dat door iets te denken, je ‘zomaar’ overvallen kan worden door een bepaalde emotie.

En wat betreft de voorbeelden die ik net gaf, dat zal ook vast te maken hebben met het empathische gedeelte in mij, dat je al snel meevoelt met iemand. Maar eerlijk is eerlijk, ik ben het na een paar minuten gelukkig alweer kwijt. En dat is maar goed ook, want dat heeft ermee te maken dat wat er op dat moment gebeurt of zich afspeelt, geen emotionele trigger is van mij.

 

Emotionele trigger

Ja, en wat is nou een emotionele trigger vraag je je misschien af. Zo’n trigger komt ineens omhoog in de vorm van een heftige emotie. En naar aanleiding van emoties, reageren we ook. Het kan dus voorkomen dat je je ineens superboos voelt en daardoor tekeer gaat tegen iemand. Op het moment dat die emotie weer wat is gedaald, en het verstandelijke gedeelte van je brein weer kan reageren, bedenken we dat we wel een beetje ‘overdreven’ hebben gereageerd. Daaraan herken je dat je met een trigger te maken hebt gehad.

Of dat je een bepaalde gebeurtenis, en dan met name de emotie over die gebeurtenis, niet los kunt laten. Dat is ook altijd het teken dat er een trigger in werking is gezet. En dan kunnen de mensen om je heen wel zeggen. ‘Joh, doe niet zo moeilijk, laat het gewoon los’, maar merk je dat dat je niet lukt. En logisch ook dat iemand dat kan zeggen en zo vinden, want diegene heeft dan niet die emotionele trigger waar jij op dat moment last van hebt.

En geloof me, die hebben weer andere, want iedereen heeft dit soort emotionele triggers. Die heb je namelijk ooit een keer opgedaan in jouw kind- of jeugdperiode. Hoef je niet eens iets heel dramatisch mee te hebben gemaakt. Maar op dat moment overviel die emotie je zo, dat die is vastgezet in je lijf. En natuurlijk zijn dit onbewuste processen, want niemand kiest ervoor om zo’n emotie vast te zetten.

 

Wat je hierdoor belemmert

Alleen iedere keer wanneer een zelfde soort situatie speelt als toen wanneer die trigger is ontstaan, komt die grote emotie bij je naar boven. Op zich ook nog niet zo’n punt, kan gebeuren, tenzij die emotie ervoor gaat zorgen dat je dingen niet gaat doen of ondernemen die je persoonlijk verder kunnen helpen, Dan is zo’n trigger best wat lastig.

Bijvoorbeeld dat je niet voor jezelf durft op te komen en je eigen mening durft uit te spreken. Misschien omdat je dan denkt dat die ander je daarna niet leuk meer zal vinden. En wanneer dat niet leuk vinden zoveel pijn van binnen bij je veroorzaakt, ga je die pijn natuurlijk niet oproepen, die wil je gewoon niet voelen. Dus hou je maar je mond …

 

Oplossingen

Gelukkig zijn er dan wel van die mooie methodes waarmee je zo’n trigger los kunt laten. Ik gebruik daar zelf tijdens mijn coachtrajecten EFT voor, dat staat voor Emotional Freedom Techniques. Altijd mooi om te zien welke stappen iemand daarna kan en durft te zetten als je van zo’n trigger bevrijdt bent en deze nu dus wél los kunt laten.

 

Recept voor een burn-out

Wanneer je dus een trigger hebt waar je op een bepaald moment in je leven steeds tegenaan loopt en daar in je hoofd veel mee bezig bent. zorgen de bijbehorende emoties ook nog eens voor allerlei spanningen in je lijf. Je kunt je je wel voorstellen dat dit niet heel handig voor je is. Sterker nog, wanneer die trigger op zo’n moment niet opgeruimd worden, blijft deze je belemmeren en kan ook dat een oorzaak zijn om uiteindelijk in een burn-out terecht te komen.

Probeer je dus eens meer bewust te zijn van je gedachtes, welke emoties deze bij je opwekken en wat je vervolgens nodig zou hebben om hier op een andere manier mee om te kunnen gaan. Hoe beter je van dit soort gedachtes bewust wordt, hoe eerder je iets kunt doen om hier verandering in te brengen. Dat is alvast een eerste stap in de goede richting!

 

Wil je meer tips ontvangen voor een lekker ontspannen leven?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang deze voortaan in je mailbox

Leave a Reply