Langzamerhand knapt het in onze tuin weer een beetje op. Want jeetje, wat is het een bende geweest door de bouw van het tuinkantoor. Delen van de bestrating en plantjes moesten eruit, vanwege de aanleg van allerlei kabels en het riool. Stenen die we niet meer kwijt konden, daar waar het tuinkantoor nu staat, lagen in bergen opgestapeld. En zand door het afgraven, all over the place.

Maar inmiddels ziet het er prachtig uit en zijn we stapje voor stapje onze tuin weer aan het renoveren. Tsja, het is altijd eerst een bende voordat het beter wordt 😊

 

Alsof je een puzzel oplost

Dat herken je misschien zelf ook wel, bijvoorbeeld als je gaat opruimen. Een kledingkast bijvoorbeeld, de schuur of de zolder. Bij mij gaat het er in ieder geval wel zo aan toe. Eerst alles verzamelen en uit de kast halen en dan is het inderdaad een bende. Dan de spullen die wegkunnen verzamelen en in vuilniszakken doen en daarna langzamerhand weer inruimen.

Het lijkt wel een soort puzzel. Als je begint heb je eerst een wirwar aan puzzelstukjes en weet je eigenlijk niet waar je moet beginnen. Dan komt er langzamerhand meer overzicht, door bijvoorbeeld eerst de kantstukjes te verzamelen en de rand van de puzzel op te bouwen. En zo ga je stukje voor stukje verder totdat de puzzel af is en je trots mag zijn op het resultaat.

 

Vergelijkbaar met het werken aan je stressklachten

En ditzelfde geldt ook wanneer je al langere tijd last hebt van stress. Wanneer je dan eindelijk tot het inzicht bent gekomen dat je wel wat begeleiding en hulp kunt gebruiken om weer de persoon te worden die je graag wil worden, kan de opbouw gaan plaatsvinden.

Maar voordat het zover is, zal je merken dat het in het begin nog helemaal niet zo makkelijk is. Je wordt namelijk met jezelf geconfronteerd. Zo kan het zijn dat je merkt dat je niet eens meer de rust hebt om even stil te zitten of een hele korte ontspanningsoefening te doen. En wanneer je uitgevallen bent met een burn-out, zal je merken dat je je in het begin nog meer moe voelt dan daarvoor.

 

Dat kan soms best even schrikken zijn

Logisch ook, eindelijk geef je jezelf de ruimte, ook al is dit vaak noodgedwongen, om ervoor te zorgen dat al die opgebouwde moeheid uit je lijf mag komen. Je gaat weer leren luisteren naar je lichaam en de signalen die het geeft, want die heb je al die tijd genegeerd. Dus ja, dat kan soms best even schrikken zijn.

 

Dan is het tijd voor de eerste puzzelstukjes

En dan komen er langzamerhand toch ineens wat kleine stapjes, je weet een paar puzzelstukje aan te leggen om zo maar te zeggen. En je merkt dat je met de juiste begeleiding ineens toch wat beter gaat slapen, dat die ontspanningsoefening nu wél lukt, dat je langzamerhand het ‘moeten’ los kunt laten en ga zo maar door. Totdat je uiteindelijk jouw doel voor het coachtraject hebt gehaald en vol trots kan zeggen dat het je gelukt is!

Zo sprak ik vandaag nog een klant voor haar laatste gesprek en ze keek daarbij even terug naar een halfjaar geleden, toen wij het traject startte. En dat kan soms best even emotioneel zijn als je je bedenkt waar je toen stond. Maar hoe mooi als je kan zien dat in zo’n periode alle puzzelstukjes op zijn plaats zijn gevallen en alles goed is gekomen. Iets waarvan je aan het begin misschien wel dacht dat dat nooit zou gebeuren.

 

Op naar het eerste puzzelstukje, de eerste stap

Hoe is dat voor jou? Welk puzzelstukje, welke eerst stap, kan jij zetten om jouw stressklachten voor eens en voor altijd achter je te laten? Als je dat niet precies weet, maar nu echt wel doorhebt dat er iets moet veranderen, kan ik je dat eerste puzzelstukje als geen ander bieden.

Bijvoorbeeld door een afspraak met mij te maken voor een gratis stress-analyse. Dan maak jij alvast de eerste stap op weg naar een Lichter Leven! 😊

Kan dat iets voor je zijn?

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply