Het kan voorkomen dat je al maanden, of zelfs jaren, door blijft lopen met allerlei spanningen en stressklachten zonder dat je dat zelf in de gaten hebt. Meestal valt het de mensen om je heen eerder op dan jijzelf.

Oké, vaak merk je wel dat het niet helemaal goed met je gaat, dat je ‘niet lekker in je vel zit’ zoals ik vaak hoor. Alleen om te bedenken waar dat nou aan ligt, daar gun je jezelf gewoonweg de tijd niet voor.

 

Ervan bewust worden hoe lang stress al bij je speelt

Wanneer iemand bij mij een afspraak maakt voor een gratis stress-analyse, is dat stukje bewustwording er inmiddels wel. Anders maak je tenslotte geen afspraak. En een van de vragen die ik dan stel is “En nu je bewust bent van je stressklachten en je kijkt zo eens terug, kan je dan nagaan wanneer je stressniveau zo is gaan oplopen?”

Inmiddels verbaas ik me niet zo snel meer over de antwoorden. Want eerlijk, het gaat niet alleen over een aantal maanden, maar ook over jaren. Zo heb ik recent gehoord dat het eigenlijk al 10 jaar speelt. En natuurlijk ben ik dan wel heel blij dat ze voor zichzelf besloten hebben zo niet langer door te willen gaan. Want dit wil je jezelf toch niet nog langer aandoen?

 

Waardoor je maar blijft doorgaan met stressklachten

En wat maakt nou dat iemand, soms dus zelfs al jaren, toch op die manier blijft doorgaan? De uitleg die ik dan vaak krijg is dat het in periodes gaat. De ene keer is het stresslevel op een topniveau, dan daalt het weer iets en denk je al snel ‘Ach, het gaat nu al een stuk beter, dus het zal wel goedkomen.’

Alleen is het dan voor je het weet weer op zo’n hoog punt belandt en daar word je niet bepaald blij van. Als je die signalen blijft negeren, blijft stress met z’n ups-and-downs ook de komende jaren nog steeds je leven beheersen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

 

Dweilen of de kraan dichtdraaien?

Want waar is dan jouw eigenwaarde gebleven dat je jezelf niet een beter leven gunt dan dat? Wil je altijd maar hard blijven werken om je stresslevel op een beetje een aanvaardbaar niveau te houden (dweilen) of wil je nu echt een keer met de onderliggend oorzaak aan de slag (de kraan dichtdraaien)?

En natuurlijk gaat het hier om een metafoor. Het blijven opdweilen van het water wanneer de kraan open staat, kost je natuurlijk heel veel energie. Maar wanneer je de kraan dicht gaat draaien en aan de werkelijke oorzaak gaat werken, zal je zien dat dat echt dingen voor je gaat oplossen. Je stresslevel kan je dan vrijwel automatisch op een goed niveau houden, waardoor je leven zoveel leuker wordt. En ik spreek uit ervaring 😊

 

De juiste begeleiding bij stressklachten

Maar doe dat dan wel met de juiste begeleiding, dat is heel belangrijk hierin. Je hebt namelijk iemand nodig die je uit je eigen gedachtepatroon haalt. Iemand die je begeleidt in wat je wilt realiseren. Toekomstgericht dus!

Hoe wil je je dan weer voelen, wat wil je voortaan anders doen, wat wil je losgelaten hebben, wat wil je weer doen wat je nu niet doet? Allemaal mooie zaken om daar in kleine stappen naartoe te werken. En daar kan ik je als stress en burn-out coach natuurlijk als geen ander bij helpen.

 

Afgestemd op het juiste niveau

Wist je al dat ik wat mijn coachtrajecten betreft een onderscheid heb in 3 verschillende niveaus? Deze niveaus hebben alles te maken met de hoogte van je stressniveau, die ik kan meten naar aanleiding van het invullen van de vragenlijsten voor de stress-analyse.

Zo is het 1e niveau prima geschikt als je al langere tijd last hebt van stress, maar nog niet tegen een burn-out of overspannenheid aan zit. Het 2e niveau voor als je daar wel al tegenaan zit en het 3e niveau wanneer je thuis bent komen te zitten met een burn-out of overspannenheid. Zo krijg je een precies op maat afgestemd coachtraject.

Dus, ben jij er aan toe om die kraan nu echt een keer dicht te draaien, stuur me dan een mailtje waar je op dit moment tegenaan loopt. Dan ga ik na wat ik daarin voor je zou kunnen betekenen. Enneh, je zit dan echt niet gelijk aan me vast hoor😊

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply