“Deze afgelopen 2 weken zijn voorbij gevlogen”, hoor ik mijn coachklant zeggen. Ze bedoelde daarmee dat ze niet meer had gedacht aan de opdracht die we de vorige keer hadden besproken. Ze wilde namelijk haar creatieve brein weer stimuleren door op zoek te gaan naar een inspirerende workshop. Nu haar stresslevel was gedaald, voelde ze daar weer ruimte voor.

Maar het bleek dat ze te veel in haar hoofd had gezeten met iets dat in de afgelopen weken op haar werk was gebeurd. Daardoor had ze totaal niet meer aan die workshop gedacht.

 

Door in je hoofd te zitten glipt de tijd aan je voorbij

En dat is wat in je hoofd zitten met je doet. Ongemerkt glipt de tijd aan je voorbij. En dat constant in je hoofd zitten zorgt er ook nog eens voor dat je stresslevel steeds verder oploopt. (Hier lees je wat je kunt doen om je stresslevel te verlagen en chronische stress achter je te laten)

Hoogste tijd dus om meer ontspanning in je dag aan te brengen en zo ook meer uit je hoofd te komen! Want heb je behoefte aan meer rust en ruimte in je hoofd, wil je je minder gejaagd en onrustig voelen van binnen, zal je toch echt de dingen anders moeten aanpakken dan je tot nu toe hebt gedaan.

 

Begin de ochtend rustiger

Een goed begin van de dag is een relaxte start. Zo kan je de rest van de dag ook beter met je aandacht blijven bij wat je doet. En natuurlijk, daar heb je niet altijd invloed op, bijvoorbeeld als je kleine kinderen hebt. Die hebben ook niet altijd hun dag, dus kan het zijn dat ze niet willen meewerken zoals jij graag had gewild.

Maar bedenk eens, al naar gelang jouw thuissituatie, wat jij nodig hebt om je dag rustiger te beginnen. Een ontspanningsoefening bijvoorbeeld vlak voordat je opstaat. De tijd nemen om de hond uit te laten in plaats van snel even een rondje. Met z’n allen aan de ontbijttafel in plaats van snel een hap tussendoor. Je wekker een kwartier eerder zetten om alles op een meer relaxte manier te doen.

 

Schrap onnodige bezigheden die tijd slurpen

Laat je niet verleiden om ongemerkt een half uur te besteden aan het checken van je mailtjes, de highlights van het nieuws doornemen of het scrollen van allerlei filmpjes op social media.

Het gevolg is dan dat je je daarna alsnog moet haasten om op tijd aan je werk te beginnen. Stel dus voor jezelf een maximale tijd hiervoor in, bijvoorbeeld 10 à 15 minuten. Gebruik eventueel een timer daarvoor.

 

Maak gebruik van je pauzes

Ik krijg regelmatig te horen, dat mensen hun lunchpauze of andere pauze overslaan. “Ja, maar anders krijg ik m’n werk niet af” of “Als ik geen pauze neem kan ik misschien eerder naar huis”. En soms komt het zelfs voor dat er in de pauze een overleg wordt gepland omdat de rest van de dag al helemaal vol zit.

Maar zo’n pauze is er niet voor niets. Die is er juist voor bedoeld om je hoofd even leeg te maken en zo je brein weer op te laden. Daarna voel je je fitter, kan je je beter concentreren en werk je effectiever.

 

Gun jezelf een paar korte breaks

Plan verspreid over de dag zo’n 3 tot 4 korte breaks. Met korte breaks bedoel ik een mini-pauze van zo’n 5 minuten. Gebruik die om van je werkplek af te gaan en te bewegen (als je zittend werk hebt) of juist even te gaan zitten (als je fysiek werk hebt).

Probeer je dan niet te laten verleiden over je werk na te denken, maar richt ook nu weer je aandacht op wat je in deze pauze doet. Bijvoorbeeld een bakje koffie of thee halen bij een automaat die iets verder bij je werkplek vandaan staat, een keer de trap op- en aflopen of binnenlopen met een vraag bij een collega in plaats van bellen. Of door tussendoor een stukje fruit te eten ergens anders dan op je werkplek of op een stoel te gaan zitten en je aandacht richten op het volgen van je ademhaling.

 

Zo creëer je meer rust in je hoofd en dat ontspant

Door met deze tips je dag anders in te delen, zal je zien dat je aan het eind van de dag minder moe bent, je je niet meer zo onrustig voelt en je stresslevel niet onnodig is opgelopen. Je beleeft de dag meer met aandacht, zodat je je niet laat leiden door de waan van de dag en achteraf moet zeggen ‘De week is weer omgevlogen’.

Neem jij de uitdaging aan om het te proberen? 😊

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply