2022, Wat een jaar tot nu toe! En dan zijn we pas 3 maanden verder.
De afgelopen maanden zijn nogal ‘intens’ geweest om zo maar even te zeggen. Recent heb ik afscheid moeten nemen van mijn moeder. Het ging al een tijdje niet goed met haar, het afgelopen half jaar heeft ze dan ook in een verzorgingstehuis gewoond. Een aantal weken geleden werd ze opnieuw erg ziek en kon nu echt niet meer. En het is goed zo …

En vlak voor dit alles gingen mijn oudste 2 zoons binnen 1½ week het huis uit om op zichzelf te gaan wonen. De oudste was daar een maand of 4 mee bezig, met klussen in zijn flat en om langzamerhand ook zelf aan het idee van een eigen woning te wennen. De ander kreeg op een dag de sleutel, huurde een busje en was diezelfde dag al over.

 

Wat een veranderingen allemaal

Dat is natuurlijk wel van een heel andere orde dan dat van mijn moeder, maar wel een behoorlijke verandering. Op zich hou ik wel van veranderingen en nieuwe uitdagingen, maar van mij mag 2022 voor de rest van het jaar best wel iets minder intens worden 😊

En toch, wat mij in al deze veranderingen helpt, en eerlijk gezegd gaat dat bij mij automatisch, is om de mooie dingen hiervan te zien. En daar zelfs ook dankbaarheid voor te voelen. Nu is dat met betrekking tot mijn jongens natuurlijk makkelijker dan mijn moeder, maar ik neem je daar even in mee. Juist om je te laten ontdekken hoe jij dit in een bepaalde situaties zou kunnen gebruiken.

 

De mooie kant van veranderingen

Zo is het thuis nu natuurlijk een stuk rustiger geworden (de jongste woont nog wel thuis), maar kan ik dat ook wel weer waarderen. En hoe leuk is het dat ze nu af en toe langskomen en we weer samen eten. Dan is er gelijk ook heel wat gespreksstof kan ik je vertellen. En als ik dan merk hoe ze van hun ‘nieuwe leven’ genieten, kan ik echt alleen maar blij voor ze zijn en dankbaar dat ze op zo’n leuke plek terecht zijn gekomen.

Maar zelfs in de situatie rondom mijn moeder, kan ik nu al zoveel mooie momenten bedenken en ook daar dankbaar voor zijn.

Neem bijvoorbeeld alleen al de rouwkaart die we hadden uitgezocht, daar bleken magnolia’s op te staan. Nou, mooie kaart vonden we allemaal, die wordt het. Fietste ik daarna naar huis, valt het me ineens op dat overal in tuinen en bomen langs de weg, de magnolia’s in volle bloei staan. Logisch natuurlijk in dit jaargetijde, maar met het uitzoeken van de kaart nooit aan gedacht, dus hoe mooi is dat! En zo kan ik nog tal van mooie momenten in die periode opnoemen.

 

Wat dankbaarheid je kan brengen

En als je dan weet dat je gedachten voor emoties zorgen, voel ik me ondanks wat er allemaal gespeeld heeft, eigenlijk best goed en voor een aantal mooie momenten dus zelfs dankbaar. Dat betekent niet dat er geen ruimte is voor verdriet. Dat mag ook en hoort erbij.

Weet je trouwens dat door je dankbaar te voelen niet alleen je gedachten positiever zijn en als gevolg daarvan je emoties positiever, maar dat door je dankbaar te voelen je brein dopamine en serotonine aanmaakt? Ze noemen deze neurotransmitters ook wel ‘geluksstofjes’. Deze helpen je om je vrolijker te voelen en ook meer ontspannen. Ideaal dus bij stress. En het leuke hiervan is dat je dankbaarheid kunt oefenen.

 

Hoe je dankbaarheid kunt oefenen

Begin gewoon eerst eens met de mooie en positieve momentjes van de dag. Op het moment dat je je niet goed in je vel voelt zitten, letten we eerder op de dingen die niet goed gaan (het onkruid), dan de dingen die wel goed gaan of mooi zijn (de bloemen). Door juist je aandacht te verleggen naar de mooie, leuke en positieve momentjes, train je jezelf steeds meer om daarop te letten. En dan zal je zien, ben je op een gegeven moment ook zover dat je daar een mooie dankbaarheid voor kunt voelen.

 

Wil je meer tips ontvangen voor een lekker ontspannen leven?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang deze voortaan in je mailbox

Leave a Reply