Half 8 ’s ochtends zouden ze komen, was ons verteld. Ze waren er zelfs al een kwartier eerder. En daar gingen ze hoor, gelijk enthousiast aan het werk. En echt, 2 uur later was alles gefixt, reden ze naar de volgende klant en was onze schutting van 13 meter lengte geplaatst!

Ik had geen idee dat ze dit zo snel voor elkaar zouden krijgen. Per slot van rekening moesten er ook allemaal betonnen palen in de grond komen en voor de stevigheid ook in cement worden vastgezet. Maar goed, dat ging dus allemaal heel snel, met 2 uurtjes waren ze dus klaar.

 

Een expert en specialist in wat je doet

En terwijl ze wegreden zag ik ineens de slogan op hun auto staan ‘Uw schuttingspecialist’. Ja logisch dus, bedacht ik me ineens, als je alleen maar schuttingen plaatst en geen andere dingen in je tuin bouwt of wat dan ook zoals andere houtbouwbedrijven, ben je daar een expert in geworden.

Met hun specialisme en expertise ging dit alles dus een stuk sneller en ook nog eens beter. Het ziet er namelijk prachtig en professioneel uit 😊

Dat deed me gelijk ook denken aan mezelf, een specialist in de begeleiding bij stress en burn-out. Juist door dat specialisme gaan de coachtrajecten die ik begeleid veel sneller, beter en effectiever in vergelijking met bijvoorbeeld een algemene coach, een praktijkondersteuner of een psycholoog.

 

Ervaring door al die verhalen

Dat heb ik namelijk ervaren door de vele verhalen van coachklanten die eerst bij een van deze mensen een traject zijn aangegaan. Zo is mij bijvoorbeeld al vaak verteld dat het in het begin best oké was. Het lucht je in eerste instantie op om je verhaal te doen, dus dat is fijn.

Maar als je dan na een paar maanden merkt dat je niet de praktische middelen en tools aangereikt krijgt waarmee je zelf je stresslevel kunt laten dalen, dan merk je dus ook niet zoveel resultaat. Zo komt het geregeld voor dat iemand zich bij mij meldt na al een aantal maanden onder behandeling te zijn geweest van een praktijkondersteuner of psycholoog. Maar dan blijkt uit de stress-analyse dat hun stresslevel nog steeds sky-high is.

 

Voorbeelden genoeg helaas

Of, en dat hoor ik ook regelmatig, dat iemand na een maand of 4 bij een psycholoog geweest te zijn, heeft ontdekt waar het ‘m in zit. Dus waardoor dat stresslevel zo is opgelopen. Dan zeg ik “Jee wat fijn, en wat is bij jou dan de oorzaak?”. Dan krijg ik als antwoord dat het, even als voorbeeld, in perfectionisme zit.

En als ik vervolgens vraag wat diegene dan geleerd heeft om daar op een andere manier mee om te gaan, zodat de stress die dat veroorzaakt kan afnemen, krijg ik als antwoord dat ze zover nog niet waren gekomen. Dan sla ik eigenlijk steil achterover. Na 4 maanden daar niet aan toe gekomen? Wat heb je in die periode dan allemaal gedaan? Echt, het is me een raadsel …

Zo zal het voor ‘Uw schuttingspecialist’ waarschijnlijk ook een raadsel zijn waarom een hovenier bijvoorbeeld 2x zo lang over het plaatsen van zo’n schutting zou doen 😊

 

En daar dan toch tevreden over zijn

Maar ik heb nog zo’n voorbeeld. Dat iemand is uitgevallen van het werk door een burn-out of overspannenheid en zo via de huisarts wordt doorgestuurd naar een psycholoog. En dan vertelt diegene dat die best een goede psycholoog heeft hoor, want ja, ze waren nu toe aan de re-integratie. En voor degene die daar niet bekend mee is, je gaat dan langzamerhand je werk weer opbouwen en dat begint vaak met een ‘koffiemomentje’ met je manager of contactpersoon van HR.

“Fijn zeg”, antwoord ik dan. “En hoe lang heb je dan thuis gezeten?”. “Vijf maanden”, krijg ik dan als antwoord. En ja, daar begrijp ik dan helemaal niets van. Hoe kan je tevreden zijn als je pas na 5 maanden een eerste koffiemomentje hebt …

 

Logisch, je hebt geen vergelijkingsmateriaal

En misschien is dit voor jou wel herkenbaar, maar denk je nu ’Ja, allemaal leuk en aardig, maar ik was na 5 maanden echt nog niet eraan toe om te gaan re-integreren hoor’. Nee, inderdaad, want jouw herstel is langzamer en minder effectief gegaan dan had gekund. Dus dan was je voor je gevoel daar ook niet eerder aan toe, dat klopt.

Maar goed, ook wel weer logisch natuurlijk, je hebt vaak geen vergelijkingsmateriaal. Een periode van ernstige stressklachten of het uitvallen met een burn-out is niet iets wat je regelmatig meemaakt. Gelukkig ook maar. En als je huisarts je dan doorverwijst naar een praktijkondersteuner of psycholoog, volg je vaak automatisch dat advies op. Want ja, wat moet je anders?

 

Doorbreek het automatisme, wat wil jij?

Maar vandaar even dit onderwerp in deze nieuwsbrief. Probeer dat automatisme eens te doorbreken en denk zelf eens na welke opties er voor je kunnen zijn. En is die doorverwijzing voor jou wel de juiste optie?

Ik merk namelijk dat het me echt aan het hart gaat als ik zie dat mensen dan zo lang aan het strugglen zijn met zichzelf, zonder de juiste resultaten. Of dat het allemaal maanden langer duurt dan eigenlijk nodig was geweest. Juist omdat ik weet dat het allemaal niet zo lang hoeft te duren. Want hoe eerder je weer lekker in je vel komt te zitten, hoe beter. En daar kan ik je als specialist als geen ander in begeleiden.

 

Dit krijg je bij mij, als specialist in dit vakgebied

Niet alleen in hoe je van die stressklachten herstelt, maar ook hoe je zo’n periode van ernstige stressklachten voortaan voorkomt en het je geen tweede keer gaat gebeuren.

Zo weet ik bijvoorbeeld vaak na het eerste coachgesprek al waar we aan zouden kunnen werken om je stresslevel te laten dalen. Met andere woorden, wat de achterliggende oorzaak van je stressklachten is. En daar gaan we dan tijdens het traject in kleine stapjes aan werken. Zodat jij aan het eind van het traject het resultaat haalt wat je wilt bereiken. Jouw doel voor het traject dus.

Hoe wil je je aan het eind van het traject voelen, wat wil je anders doen, wat wil je losgelaten hebben. Dat soort zaken. En juist die blik op de toekomst geeft een hele positieve vibe.

Op dus naar een mooie toekomst door stress volledig achter je te laten!
Ben jij daar klaar voor? Stuur me dan een mailtje 😊

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply