Het lawaai wordt nu langzamerhand oorverdovend, dit is niet normaal! ‘Kunnen ze niet even stoppen met die k….herrie, hoe kan ik nu m’n werk doen!’, zeg ik tegen mezelf.

Ik ben in m’n tuinkantoor het onderwerp van mijn podcast aan het uitwerken. Vanuit de bouwplaats zo’n 25 meter naast m’n tuinkantoor, zijn ze nu zo’n anderhalf jaar bezig met het bouwen van een appartementencomplex. Als bewoners zijn we vooraf allemaal geïnformeerd, dus ja, je zal af en toe wat geluidsoverlast hebben en dat is oké.

 

Het is nu wel extreem geworden

Alleen is die geluidsoverlast de afgelopen 4 weken wel wat extreem geworden. Ze zijn namelijk buiten aan het werk met het aanleggen en bestraten van de parkeerplaatsen. De hele dag door verhuizen bulldozers het zand van de ene kant naar de andere kant. Vraag me niet waarom, maar dat zal absoluut een reden hebben 😊

Daarna worden er weer nieuwe tegels vanuit een kraan op de grond gedropt, die ook nog eens gezaagd moeten worden. En daarnaast vonden de werknemers het wel eens tijd dat de radio een ‘stukje’ harder zou mogen. En dan die muziek, dat varieerde van het Kabouterdans lied tot een lied met een vette hardcore beat.

 

Wanneer de irritatie blijft hangen

‘Gelukkig heb ik vandaag alleen maar online gesprekken’ denk ik nog. Ik had inmiddels ontdekt dat hoe hard je sommige geluiden ook in mijn tuinkantoor kunt horen, je dat niet hoort via de microfoon voor het online gesprek.

Maar de irritatie bleef, die keiharde muziek ook trouwens. Dat zorgde ervoor dat ik me niet meer kon concentreren op m’n werk, ik ergerde me aan het lawaai en merkte dat mijn energie volledig leegliep. En ja, wat kan je op zo’n moment doen …

 

Je slachtoffer blijven voelen of een oplossing bedenken

Ik kan in die negatieve energie blijven hangen en me slachtoffer voelen van de situatie, of ik kan op zoek gaan naar een oplossing. Dat is het grote voordeel wanneer je bij jezelf gelijk kunt opmerken of iets je energie kost. Zodra je je daar bewust van bent, kan je nagaan hoe dat anders kan. Dus welke mogelijkheden zijn er om ervoor te zorgen dat die energienemer je minder energie kost of misschien wel helemaal geen energie meer kost.

Dat leer ik mijn coachklanten ook tijdens het coachtraject. Want als er iets is dat ervoor zorgt dat je niet meer kunt voelen wat je energie kost, dan is het wel stress. Met stress ben je als het ware alleen maar aan het ‘overleven’, dat maakt dat je brein helemaal niet met zaken als energienemers bezig kan zijn.

 

Met deze oplossing was ik er weer klaar voor

De oplossing die ik had gevonden was mijn noise-cancelling koptelefoon. En grappig weer om te ontdekken hoe goed dit werkt. Als ik deze koptelefoon op de stand zet dat je omgevingsgeluid nog kunt horen, hoorde ik alle bouwgeluiden inclusief radio vrijwel net zo hard als zonder koptelefoon.

Maar zodra ik de stand noise-cancelling gebruikte, verdwenen al die geluiden bijna tot niets. Vervolgens een leuk muziekje opgezocht, want het Kabouterlied of hardcore is niet echt mijn ding. Dat heel zachtjes gezet en was ik klaar om mijn podcast verder uit te werken.

 

Hoe is dit voor jou en waar laat jij je door leiden?

Stress begint altijd met de gedachte die je hebt over een bepaalde situatie of gebeurtenis. Als je je daar eenmaal beter bewust van bent, van wat er op een dag allemaal door je hoofd heengaat, kan je dus andere keuzes maken. (Luister hier mijn podcast over wat er gebeurt als je alleen maar in je hoofd leeft.) Dan heb je de keuze of je in die irritatie, in die slachtofferrol en die negatieve emotie en stress wilt blijven hangen of dat je op zoek gaat naar een oplossing.

Wanneer je merkt dat je het best lastig vind om in mogelijkheden te denken, dan begrijp ik dat helemaal. In de periode dat ik tijdens mijn vaste baan zo in de stress zat, lukte mij dat ook niet. Terwijl ik van nature juist wél iemand ben die positief is ingesteld en daardoor vaak een oplossing voor iets kon bedenken. Dat is het fijne van een creatief brein. Alleen onder stress werkt dat niet. Je bent dan gewoon niet meer wie je van nature bent en dat is zo jammer.

 

Wanneer je dit nu écht anders wilt

Wanneer jij nu denkt ‘Je hebt gelijk, het heeft nu lang genoeg geduurd, ik wil het allemaal weer anders hebben’, neem dan contact met me op. Je leven is tenslotte te mooi om door stress stil te blijven staan. Stuur me hier een mailtje als je wilt nagaan wat ik via coaching daarin voor jou kan betekenen.

Dan rond ik dit blog weer af, heerlijk gewerkt, met ook nu weer mijn noise-cancelling koptelefoon als ‘redding’ 😊

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply