‘Nou, dat is alvast gelukt.’ Ik heb me omgekleed en niet m’n gewone kleding aangedaan, maar m’n sportkleding. Goed dat ik deze gisteravond al had klaargelegd, samen met m’n sporttas. Dat maakte het al wat makkelijker.

 

Stap voor stap een besluit nemen

Ik ga ontbijten, daarna wat ideetjes voor social media post voor de komende week bedenken en ga m’n tandenpoetsen. O ja, en een boodschappenlijstje gemaakt. Want het is praktisch als ik dan gelijk na het sporten even boodschappen kan gaan doen. ‘Maar …, ik hoef natuurlijk niet te sporten’, bedenk ik me, ‘Ik kan altijd nog alleen maar boodschappen gaan doen, ook al ben ik in mijn sportkleding, wat maakt het uit.’

Ik stap daarna op de fiets en twijfel nog even of ik zal afslaan richting supermarkt, maar nee, ik fiets toch door. En ja, daar is die dan, de sportschool …. En voor het eerst sinds ongeveer een half jaar, loop ik naar binnen. En op dat moment bedenk ik me ‘Ik hoef natuurlijk niet persé een uur te sporten, een half uurtje om te beginnen is ook oké.’

 

Je hebt altijd een keuze

Ja, wat een proces dit als je dat zo leest, er gebeurde heel wat in mijn hoofd. Maar juist door mezelf steeds te beseffen dat ik altijd een keuze heb in de dingen die ik doe, kon ik mij op deze manier er wél toe aanzetten om weer een keer naar de sportschool te gaan.

En dat is precies waar het hier om gaat. Ik hoor van mijn coachklanten zo vaak terug wat ze allemaal ‘moeten’ doen. Maar ja, van wie moet dat. Natuurlijk heb je bepaalde verplichtingen, dat kan bijvoorbeeld naar je werk zijn.

Maar heel vaak zit dat ‘moeten’ in dingen die je jezelf oplegt. Of dingen waarvan je denkt dat anderen van je verwachten dat je ze doet. En als een soort automatisme voer je het dan uit. Maar ondertussen heb je wel een enorme weerstand ertegen opgebouwd en voelt het aan als moeten.

 

Dingen ‘moeten’ kost energie

Zo heb ik een keer een coachklant gehad die een leuke creatieve hobby had, daar kreeg ze ook echt energie van. Alleen was ze op een of andere manier terecht gekomen in de gedachte dat het allemaal snel af moest. Daardoor gebruikte ze ieder momentje die ze maar even tussen de bedrijven door had om daarmee verder te gaan. Op die manier ontdekte ze alleen dat die leuke creatieve hobby helemaal niet meer zo leuk was. Het ‘moeten’ had de overhand gekregen en zo had ze van een energiegever een energienemer gemaakt. Jammer toch!

 

Hoe het anders kan en je energie oplevert

Dus hebben we samen doorgenomen hoe dat anders zou kunnen, zodat het wél weer leuk werd. En dat heeft alles met keuzes te maken. De keuze om niet iedere paar minuten tussen de bedrijven door daar verder mee te gaan, want dat was veel te gehaast. De keuze om tijd hiervoor te gaan inplannen op die momenten dat dit voor haar het beste uitkwam. De keuze om alles rustiger aan te doen en niet een paar uur achter elkaar door te gaan, maar tussendoor korte pauzes in te plannen.

En zo kon ze zelfs haar leuke creatieve hobby gaan omzetten in een leuke creatieve baan. Het werd voor een deel haar werk namelijk, hoe mooi is dat!

Onthoud dus dat je altijd een keuze hebt, ook al denk je soms van niet. Dus, waar herken jij bij jezelf dat je in het ‘moeten’ zit en hoe kan dat anders?

O ja, en wat mijn sportschoolavontuur betreft, dat half uurtje sporten werd drie kwartier. De tijd ging toch sneller dan ik dacht, dus dat was een goed teken. En daarna voelde ik mij goed, met dank aan het stofje serotonine wat je brein na sporten aanmaakt. Dus gelijk voorgenomen om voortaan iedere maandag weer heen te gaan 😊

 

Wil je meer tips ontvangen voor een lekker ontspannen leven?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang deze voortaan in je mailbox

Leave a Reply